Evenimentul Zilei > International > Rusia pregătește o nouă lovitură. Europa este vizată: „Ne încurajează să o punem pe primul loc pentru denazificare, după Ucraina”
Rusia pregătește o nouă lovitură. Europa este vizată: „Ne încurajează să o punem pe primul loc pentru denazificare, după Ucraina”

Rusia pregătește o nouă lovitură. Europa este vizată: „Ne încurajează să o punem pe primul loc pentru denazificare, după Ucraina”

Rusia este deranjată de tot ceea ce fac statele europene aflate în jurul ei. După ce a anunțat că lasă Finlanda fără energie electrică, sunt lansate amenințări la adresa Poloniei. Președintele Comitetului de control al Dumei de Stat a cerut acțiuni agresive împotriva acestei țări, precizând că îi încurajează să o pună pe „primul loc pentru denazificare după Ucraina”.

Rusia reacționează la cele mai recente declarații făcute de premierului polonez, Mateusz Morawiecki. Kremlinul a fost extrem de deranjat de expresiile aduse Federației Ruse în urma invaziei din Ucraina, așa că lansează amenințări. Polinia va fi pusă pe primul loc la rând pentru ”denazificare”, după Ucraina.

Reacția acidă a venit din partea lui Oleg Morozov, președintele Comitetului de control al Dumei de Stat. Acesta solicită acțiuni agresive asupra Poloniei și susține că poziția acesteia din ultimele luni determină Rusia să o „denazifice”.

„Prin declarațiile sale despre Rusia ca „tumoare canceroasă” și despre „indemnizația” pe care trebuie să o plătim Ucrainei, Polonia ne încurajează să o punem pe primul loc pentru denazificare după Ucraina”, a scris oficialul.

Rusia pregătește o nouă lovitură. Europa este vizată

Comentariu oficialul Comitetului de control al Dumei de Stat vine ca o reacție la un articol recent al premierului polonez Mateusz Morawiecki. Acesta a comparat ideologia „lumii ruse” cu comunismul și nazismul, potrivit Unian.

Propunerea de a „denazifica” Polonia în maniera Ucrainei este practic o propunere de a declanșa un nou război, de data aceasta împotriva unei țări membre NATO. Conform celui de-al cincilea amendament, un atac asupra unui membru al Alianței este privit ca un atac asupra întregii organizații.

Premierul Poloniei a catalogat Rusia drept o „tumoare canceroasă”, iar pe președintele Vladimir Putin l-a descris ca fiind „mai periculos decât Hitler și Stalin”.

Rusia vede Polonia ca o amenințare

În urmă cu doar câteva zile, purtătorul de cuvânt de la Kremlin făcea declarații cu privire la Polonia, susținând că Rusia o vede ca pe o amenințare. Declarațiile vin în contextul în care Polonia a fost, însă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, una dintre cele mai vehemente susținătoare ale sancțiunilor aplicate Rusiei. Ba mai mult, autoritățile au cerut măsuri mult mai dure. De asemenea, Polonia a încurajat înarmarea forțelor ucrainene de către NATO.

La această declarație, răspunsul a venit din partea ministrului polonez al Mediului, care a afirmat că țara sa este „mândră să fie pe lista statelor ostile” a președintelui Vladimir Putin.