Absolvenţi ai prestigioasei Universităţi Oxford ajung ospătari sau barmani
- Simona Mătieș
- 21 februarie 2012, 19:02
Foarte mulţi absolvenţi ai renumitei universităţi britanice Oxford ajung să lucreze ca ospătari, chelneriţe, barmani şi nu contabili sau ingineri mecanici, potrivit pregătirii lor, arată un studiu citat de publicaţia "The Telegraph".
Pentru prima dată instituţia a dat publicităţii detalii legate de primul loc de muncă al absolvenţilor, la şase luni după terminarea studiilor.
Raportul arată situaţia disperată a pieţei forţei de muncă şi faptul că, în timp ce unii au reuşit să găsească slujbe de doctori, bancheri sau consultanţi în management, alţii se străduiesc să îşi lanseze, într-un fel sau altul, cariera. 200 de ospătari şi barmani
Din 3.500 de studenţi care au răspuns la chestionare, aproape 200 lucrează în posturi care nu necesită studii superioare, cum ar fi funcţionar la ghişeu, asistent de vânzări sau ospătar. Printre cele mai des întâlnite locuri de muncă ocupate de absolvenţi, la şase luni după se au părăsit Universitatea Oxford, s-au aflat: analişti financiari şi de investiţii, cercetători, profesori, consultanţi în management, directori executivi în marketing şi publicitate.
Rata de şomaj în rândul absolvenţilor, care atinge niveluri record de 25% la nivelul ţării, este de 6% în cazul celor de la Oxford, dar variază în funcţie de facultăţi şi departamente. Studiul relevă că cel mai bine plătiţi absolvenţi câştigă 36.000 de lire sterline pe an, după ce au absolvit un curs de şase luni, şi sunt cei de la Keble, unul dintre cele mai renumite Colegii de la Oxford, unde predau profesori de prestigiu. Studenţii în ultimul an la Oxford, bărbaţi, câştigă, la început, 45.000 de lire sterline pe an, comparativ cu 26.000 de lire, cu cât sunt plătite colegele lor, ceea ce arată o diferenţă de venit în funcţie de gen, în majoritatea domeniilor. Cu studii umaniste, mai dificil de găsit joburi
O cincime dintre absolvenţii care au studiat arheologie clasică şi istorie antică au delcarat că sunt şomeri, la şase luni după ce au părăsit universitatea. Cei care au studiat limbi moderne şi studii orientale sunt în proporţie de 15% şomeri. Jonathan Black, director al serviciului pentru dezvoltarea carierei de la Universitate spune: "Noi suntem feriţi de efectele cele mai grave ale recesiunii, pentru că angajatorii văd Oxfordul ca un filtru rapid, dar acesta nu este singurul criteriu şi nu toţi studenţii noştri îşi găsesc repede de lucru". "O educaţie la Exford este pe viaţă, iar ceea ce face un absolvent la şase luni de la absolvire nu este, cel mai probabil, ce va face el peste 10 ani", a precizat el.
Studenţii în ultimul an la Facultatea de Limba Engleză sunt cel mai prost plătiţi, comparativ cu cei de la alte catedre, câştigând mai puţin de 19.000 de lire pe an.
Isabel Murray, de 22 de ani, a studiat ştiinţe politice, filosofie şi economie la Colegiul Exeter, Oxford. Caută un loc de muncă în dezvoltare internaţională. "Am fost în India, în ceea ce ar fi trebuit să fie un stagiu de pregătire de patru luni, organizat de universitate. Până la urmă n-a fost vorba decât despre o pierdere de vreme, pentru că cei de acolo vroiau doar ca eu să fie chelneriţă", povesteşte tânăra. "De când m-a întors acasă, mă lupt din greu să găsesc un job. Am depus CV-uri în multe locuri, dar este greu, mai ales dacă nu ai terminat încă facultatea. Dar n-aş vrea să-mi caut, încă, în alt domeniu", a precizat Isabel.