Republica Moldova. Propaganda din Rusia, cu adânci ramificații și în România, și în Republica Moldova, marșează în ultima vreme pe o nouă idee. Legată de pretențiile teritoriale pe care le-ar avea partea română. Despre acest subiect a vorbit Angela Grămadă, directoarea Experts for Security and Global Affairs (ESGA).
Ea a atras atenția că propaganda și-a intensificat mesajul și în presa din România, dar și pe rețelele de socializare. „Propaganda rusă pedalează pe ideea că România vrea în continuare să cucerească Republica Moldova și are pretenții imperiale atât asupra Ucrainei cât și asupra Republicii Moldova”, a spus Angela Grămadă.
Cum funcționează propaganda Rusiei în Republica Moldova și în România
Un subiect pe care a forjat propaganda de la Kremlin este legat de faptul că România ar trebui să iasă din NATO. O altă temă vizează refugiații veniți din Ucraina, care ar reprezenta o problemă, pentru că nu ar putea să fie integrați.
„Există această temă constant potrivit căreia România trebuie să fie exclusă din NATO, o temă care a fost promovată intens încă dinaintea extinderii războiului din Ucraina. Că NATO ar trebui să-și modifice ușor frontierele și strategia. A doua mare temă a fost problema refugiaților ucraineni.
Foarte multe narațiuni au fost conectate la tema refugiaților ucraineni, precum că nu pot fi integrați, că au un comportament reprobabil, că partea română nu face față și nu poate să gestioneze asemenea comportamente din partea ucrainenilor”, a mai spus directoarea Experts for Security and Global Affairs, într-un interviu acordat pentru anticoruptie.md.
Discursuri antieuropene
Angela Grămadă a făcut referire și la câteva personaje din politica românească, cele de extremă dreaptă, care răspândesc discursuri pritocite în laboratoarele propagandei de la Kremlin.
„Mai sunt și actorii politici din România, adică forțe de extremă dreaptă care au susținut că Uniunea Europeană ne ia resursele, că Uniunea Europeană ia decizii în defavoarea statelor membre, că UE promovează valori care sunt improprii statului român și așa mai departe”, a mai spus Angela Grămadă pentru sursa citată.
„Dar aici deja problema este în direcția actorilor politici interni, care prin preluarea unor teme pe care le putem vedea în multe state membre ale UE, încearcă să influențeze opinia publică internă și nu neapărat poți acuza Rusia de interferență”.