Nepregătiţi în NATO

Nepregătiţi în NATO

Secretarul american al apărării, Robert Gates, s-a aflat săptămâna aceasta la originea unei situaţii tensionate fără precedent, după ce a pus sub semnul întrebării capacitatea forţelor NATO din sudul Afganistanului de a combate insurgenţa talibană.

„Cea mai mare parte a forţelor NATO europene nu sunt antrenate pentru contrainsurgenţă“, a declarat Robert Gates, citat de cotidianul american „Los Angeles Times“. În afara trupelor americane şi canadiene, în sudul Afganistanului se mai află soldaţi britanici, olandezi, danezi, estonieni şi români, reaminteş te Reuters. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a respins prompt criticile lui Gates. „Nu am niciun indiciu că vreo ţară sau mai multe nu şi-ar îndeplini sarcinile la cel mai înalt nivel de profesionalism. Nu există niciun motiv să nu concluzionăm că toate ţările, inclusiv cele din sud, se descurcă bine“, a declarat Jaap de Hoop Scheffer. Şi Ministerul Apărării de la Londra a pus la îndoială cele afirmate de Robert Gates, susţinând că soldaţii britanici au experienţă în combaterea grupărilor insurgente din Afganistan. Tot presa e de vină

Ministrul olandez al apărării Eimert van Middelkoop l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul american în Olanda. Potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului, în urma discuţiilor dintre cei doi a reieşit că Robert Gates a fost citat greşit de către jurnaliştii de la cotidianul american „Los Angeles Times“.

De fapt, secretarul apărării, Robert Gates, declarase că structurile NATO luate ca întreg - nu forţele militare ale anumitor ţări - au probleme în lupta cu insurgenţii. Articolul din „Los Angeles Times“ lasă impresia că secretarul american ar fi nemulţumit de performanţ ele anumitor state în Afganistan, ceea nu este adevărat, a precizat un purtător de cuvânt al Pentagonului. Recent, Robert Gates a cerut trimiterea în Afganistan a încă 3.200 de puşcaşi marini americani, suplimentarea trupelor urmând să ridice la aproximativ 30.000 numărul soldaţilor Statelor Unite.

Ne puteți urmări și pe Google News