Evenimentul Zilei > EVZ Special > A vrut să candideze împotriva lui Aleksandr Lukașenko și a plătit cu libertatea. Ani grei de pușcărie pentru Viktor Babarîko
A vrut să candideze împotriva lui Aleksandr Lukașenko și a plătit cu libertatea. Ani grei de pușcărie pentru Viktor Babarîko

A vrut să candideze împotriva lui Aleksandr Lukașenko și a plătit cu libertatea. Ani grei de pușcărie pentru Viktor Babarîko

Acuzat de fapte de corupție, unul dintre cei mai importanți disidenți ai lui Aleksandr Lukașenko a fost condamnat la 14 ani de închisoare.

Viktor Babarîko, unul dintre cei mai cunoscuți și influenți oameni care îi fac opoziție lui Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, a fost anihilat. El a primit o condamnare, marți, de 14 ani de închisoare, iar acuzațiile au fost legate de fapte de corupție. 

A vrut să candideze împotriva lui Aleksandr Lukașenko și a plătit scump

Înaintea şedinţei în care a fost anunţată decizia luată de judecători, avocaţii lui Babarîko au declarat că acuzaţiile împotriva clientului lor au fost fabricate în scopul zădărnicirii ambiţiilor lui politice. Fost şef al Belgazprombank, Viktor Babarîko (57 de ani) intenţiona să se prezinte la alegerile prezidenţiale din august 2020, dar a fost arestat cu câteva săptămâni înainte de scrutin.Procurorii ceruseră o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru Babarîko, care îşi susţine nevinovăţia.

Arestarea lui Viktor Babarîko consemnată, în iunie 2020, a făcut ca echipele de campanie ale diferiţilor critici ai regimului să-şi unească eforturile şi să o susţină pe Svetlana Tihanovskaia, al cărei soţ – un cunoscut blogger – fusese şi el arestat. Serghei Tihanovski se află şi astăzi în închisoare, iar soţia sa cu cei doi copii mici ai lor trăiesc în exil.

Anunţul realegerii lui Aleksandr Lukaşenko a declanşat o mişcare de protest, care a scos în stradă timp de mai multe luni zeci de mii de oameni, însă a fost reprimată cu forța de regimul de la Minsk. Un total de 78 de nume de oficiali şi opt entităţi au fost adăugate pe lista belaruşilor sancţionaţi pentru reprimarea opoziţiei şi deturnarea unui avion Ryanair, care survola Belarus la 23 mai, pentru a aresta doi dintre pasagerii săi, jurnalistul disident belarus Roman Protasevici şi prietena sa Sofia Sapega, de naţionalitate rusă.

Acuzat de serviciul secret din Belarus

Bancherul Viktor Babarîko a fost acuzat de KGB, serviciile de securitate din Belarus, că „a primit mită într-o cantitate deosebit de mare de la un grup organizat”, în perioada în care s-a aflat la conducerea Belgazprombank, o filială belarusă a unei bănci aparţinând gigantului rusesc de gaze Gazprom.

 

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: