Evenimentul Zilei > Politica > A treia zi după Scripturi. Cioloş îşi cere scuze după ce i-a asociat pe toţi românii cu Securitatea
A treia zi după Scripturi. Cioloş îşi cere scuze după ce i-a asociat pe toţi românii cu Securitatea

A treia zi după Scripturi. Cioloş îşi cere scuze după ce i-a asociat pe toţi românii cu Securitatea

Partidul fostului premier tehnocrat a fost înfiinţat de fiul şi nora securistului Alexandru Iordache

Dacian Cioloş semna într-o conferinţă de presă, pe 18 decembrie, adeziunea la partidul „PLUS” (Partidul Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii). El anunţa, tot atunci, că cererea de înscriere la tribunal a partidului pe care îl iniţiase, Mişcarea România Împreună, ce trena în instanţă de peste opt luni, va fi retrasă. „Colegi de-ai noştri care împărtăşesc aceleaşi valori, aceleaşi principii, oameni anonimi, dar care vor să dea o mână de ajutor, au depus o cerere de înregistrare a unui partid politic”, mărturisea fostul premier technocrat. Cioloş mai preciza că va candida la europarlamentare, până la sfârşitul lunii ianuarie urmând să definitiveze lista de candidaţi a „PLUS”.

Apoi, vineri, a explodat bomba. Marius Oprea şi-a amin tit, într-un articol publicat pe podul. ro, că „eminența cenușie din spatele partidului condus de Dacian Cioloș este de fapt o mai veche cunoștință: anchetatorul meu de la Securitate, fostul maior de la Direcția de cercetări penale, Alexandru Iordache. Probabil acesta a ținut ca Dacian Cioloș să nu divulge numele fondatorilor partidului. Cum scria Iordache acum un an și jumătate în revista SRI-ului, „Intelligence în serviciul tău” despre istoria serviciilor secrete de informații din România, „discreția și precauția caracterizau întreg sistemul”, iar „secretul puterii serviciului și liderilor săi a rezidat în discreție”. Care, iată, n-a mai putut fi păstrată și anonimii lui Dacian Cioloș nu au rămas, deci, multă vreme așa”.

 

Tatăl miliţian, sora la „Doi și-un sfert”

La o zi de la apariţia articolului lui Marius Oprea, Dacian Cioloş a acordat un interviu pentru pressone.ro din care opinia publică a aflat lucruri noi. Cum ar fi, de exemplu, că tatăl lui a fost angajat al Ministerului de Interne, iar sora sa lucrează pentru Departamentul de Informații și Protecție Internă, fosta unitate „Doi și-un sfert” din MAI, în județul Sălaj. Tatăl meu e decedat de 20 de ani. Eu ocup responsabilități publice de mulți ani. N-a deranjat pe nimeni, nici o clipă, și n-a fost nici o problemă când am obținut rezultate bune la Ministerul Agriculturii sau când am fost nominalizat comisar european și am obținut anumite lucruri pentru România. Atunci n-a deranjat pe nimeni! Acuma se încearcă să se arunce cu noroi, ca să se inducă tot felul de suspiciuni pentru lucruri firești, pentru lucruri normale într-o societate de oameni normali”, a spus Cioloş.

Asta după ce, într-o postare pe Facebook făcuse o afirmaţie jignitoare pentru o mare parte dintre români: „Având în vedere cât de mulți români au colaborat sau au lucrat cu Securitatea, sigur se poate «demonstra» că există cel puțin o legătură între oricare dintre noi și Securitate”. Însă, în interviul acordat pressone.ro, a făcut pasul înapoi: Regret interpretarea care s-a făcut la ceea ce am scris. N-am vrut deloc să spun acest lucru și îmi cer scuze dacă am ofensat pe cineva. Îmi cer sincer scuze, regret lucrul acesta! Departe de mine intenția de a spune că oricine poate să fie asociat cu Securitatea. Ceea ce voiam să spun este că e regretabil să ajungem în situația de a putea învinovăți pe oricine pentru că are în familie sau a cunoscut la un moment dat pe cineva care a avut legătură cu Securitatea sau care a dat declarații la Securitate − și de aici să tragem concluzia că, iată, Adrian Iordache, pentru că tatăl lui a avut o legătură cu Securitatea, trebuie să fie condamnat pe viață pentru asta”.

 

Alexandru Iordache, anchetatorul lui Marius Oprea se teme să-l dea în judecată pe istoric

Fostul torționar securist Alexandru Iordache a dezmințit, ieri, pentru PSnews, că l-ar fi cunoscut vreodată pe istoricul și scriitorul Marius Oprea, deși acesta și alți doi prieteni de-ai săi susțin că au fost anchetați de el.

Deși dezminte, fostul securist Iordache precizează că nu îl va da în judecată pe Marius Oprea și nici Podul.ro, întrucât e… bătrân și bolnav. Dar a uitat să amintească și că e mentorul unei cunoscute case de avocatură, care iată că rămâne în bernă. „Văd că măgăriile pe care le scrie Marius Oprea despre mine, ca şi când m-ar fi văzut vreodată în viaţa lui nu vă interesează! Am constatat că toată presa s-a repezit pe mine nu pentru că au ceva cu mine ci pentru că au ceva cu Cioloş, chestiuni politice, fără să observe că în spatele tuturor trăsnăilor astea există nişte oameni pe care îi fac praf, îi fac pulbere, nu-i interesează dacă e adevărat sau nu, nu întreabă! Tot ce a spus Marius Oprea despre mine e o minciună! Eu nu l-am văzut în viaţa mea, n-am participat la ceea ce spune el, cu Sarmisegetuza, n-am fost în comuna aia niciodată, în viaţa mea. Nu cunosc niciuna dintre persoanele la care se referă el că au fost bătute. Concret, el nu spune nimic decât afirmaţii generale, că securitatea şi că dracu’ să ne pieptene! Din ceea ce spune el despre mine, eu nu contest că i s-ar fi putut întâmpla dar nu cu mine, poate că mă confundă! Sunt bătrân şi bolnav şi de-aia nu mă pot duce cu ei la tribunal”, a declarat fostul torționar Alexandru Iordache. (R.G.)