Posibilitatea împăcării părţilor în cazuri de furt, interzisă prin lege

Posibilitatea împăcării părţilor în cazuri de furt, interzisă prin lege

Plenul Senatului a adoptat, marţi, un proiect legislativ care elimină posibilitatea înlăturării răspunderii penale prin împăcarea părţilor în cazul infracţiunilor de furt.

"Doar faptele de furt, furt calificat şi furt în scop de folosinţă săvârşite între membrii de familie, de către un minor în paguba tutorelui ori de către cel care locuieşte împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta să se pedepsească numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, iar împăcarea părţilor să conducă la înlăturarea răspunderii penale", se arăta în expunerea de motive a proiectului iniţiat de deputaţi PNL şi PMP.

Un amendament admis în cadrul comisiei de specialitate elimină textul care se referă la înlăturarea răspunderii penale prin împăcarea părţilor.

În sprijinul prevederii promovate în proiectul de act normativ, iniţiatorul invocă punctul de vedere al conducerii Ministerului Public, care a sesizat că "se înregistrează o tendinţă de scădere continuă a numărului inculpaţilor trimişi în judecată, mai mică însă decât a procentului de creştere a numărului soluţiilor de clasare prin împăcarea părţilor şi retragerea plângerii prealabile şi concluzionează că, prin urmare, criminalitatea în materie nu a scăzut, însă s-a redus fermitatea reacţiei sistemului judiciar faţă de acest fenomen".

Ne puteți urmări și pe Google News

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 231 din Legea nr. 286 din 17 iulie 2009 privind Codul penal va fi trimisă la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, notrează Agerpres.