A murit un jurnalist uriaş. Adio, Top! Adio, profesore! Ceauşescu l-a cunoscut bine
- Daniel Teodoreanu
- 9 noiembrie 2020, 12:12
După ce a servit ca soldat de infanterie în Pacific, în cel de-Al Doilea Război Mondial, Topping a fost demobilizat în Filipine și a început să-și pună în practică specializarea în jurnalism în 1946, ca reporter în Asia pentru Serviciul Internațional de Știri.
De acolo a fost trimis în China și a obținut un loc de muncă mai bine plătit la AP în Shanghai, în 1948. Topping a acoperit bătălia esențială de la Huai-Hai și apoi a rămas la Nanking în timp ce diplomații și oficialii guvernului naționalist, dar și trupele au fugit de Armata Roșie care se apropia.
Faţă-n faţă cu oamenii lui Mao
Topping a fost acolo când forțele lui Mao au acaparat prim-planul în noaptea de 24 aprilie și comuniștii clandestini au apărut la vedere pentru a prelua controlul asupra orașului. Un reporter de la Agence France-Presse a câștigat o aruncare de monede cu Topping pentru a telegrafia primul editorilor săi, dar editorii de la Paris au ținut flash-ul (n.r. - informație importantă, transmisă cu prioritate) de trei cuvinte al colegului său, în așteptarea mai multor detalii.
În schimb, relatarea mai lungă a lui Topping a ieșit imediat pe firele AP, după care comuniştii au tăiat liniile de comunicaţie din oraș. Aşa a aflat lumea ce se întâmpla în China în 1949. Cu un an înainte, în timp ce ea era studentă la Universitatea din Nanking, Topping a cunoscut-o pe Audrey Ronning, care i-a devenit soție și colaboratoare timp de 69 de ani.
Era fiica diplomatului canadian Chester A. Ronning și provenea dintr-o familie de misionari luterani din China. În timp ce era reporter și apoi redactor la Times, Topping era frustrat că nu a reușit niciodată să se întoarcă în China.
Statele Unite nu recunoscuseră niciodată Republica Populară Chineză, care la rândul ei nu admitea jurnaliști din Statele Unite între anii 1950 și 1960. Șansa lui Topping a venit în cele din urmă în 1971, ca urmare a „diplomației ping-pong” dintre Statele Unite și China. Termenul „diplomație ping-pong” se referă la schimbul de jucători de tenis de masă între SUA și Republica Populară Chineză la începutul anilor ’70, care a început în timpul Campionatelor Mondiale de tenis de masă din 1971, la Nagoya, Japonia,
Eterna fascinaţie pentru China
Topping îl întâlnise pe Chou En-lai în timpul Războiului Civil Chinez. În 1971, Audrey, care lucra atunci ca fotograf și scriitor independent, în timp ce îl însoțea tatăl ei într-o misiune diplomatică în China, a trimis vestea că Chou a fost de acord să îl invite pe Topping înapoi. „Cât de mult am tânjit mulți ani să văd din nou panorama satelor, a locuințelor de pe acoperișul de țiglă... și a orașelor care se agită cu energiile torențiale ale unui popor diferit de oricare altul”, a scris el în prologul volumului de memorii „Călătoria între două Chine”.
Pe lângă „Călătoria între două Chine”, volum publicat în 1972, Topping a scris „Pe frontul liniilor Războiului Rece: jurnal unui corespondent american de la Războiul Civil Chinez până la criza rachetelor cubaneze și Vietnam”, publicat în 2010. El a scris și două romane istorice, unul bazat pe Războiul Civil Chinez și unul pe Vietnamul din 1945 intitulat „Fatal Crossroads”.
În 1966, după plecarea lor din Berlin şi revenirea în Statele Unite, când Topping a fost numit editorul extern al Times, Toppings s-a stabilit în Scarsdale, New York. În urma lui rămân soția Audrey și patru dintre cele cinci fiice ale lor: Karen Cone, Rebecca (Robin) Topping, Lesley Topping și Joanna Topping. O a cincea fiică, Susan Topping, a murit în 2015.
sursa: abcnews.go.com