Evenimentul Zilei > Actualitate > A murit Mubarak. Fostul președinte al Egiptului a fost unul dintre cei mai controversați lideri. A renunțat la funcție prin demisie
A murit Mubarak. Fostul președinte al Egiptului a fost unul dintre cei mai controversați lideri. A renunțat la funcție prin demisie

A murit Mubarak. Fostul președinte al Egiptului a fost unul dintre cei mai controversați lideri. A renunțat la funcție prin demisie

A murit Hosni Mubarak. Fostul președinte al Egiptului a fost unul dintre cei mai controversați lideri și a renunțat la funcție prin demisie

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a decedat, conform unui anunţ al televiziunii de stat, preluat marţi de Reuters. Acesta a încetat din viață la vârsta de 91 de ani.

Muhammad Hosni Sayyd Mubarak a fost cel de-al IV-lea președinte al Egiptului, din 14 octombrie 1981 după ce președintele Anwar Sadat fusese asasinat la data de 6 octombrie, 1981.

A demisionat in ziua de 11 februarie 2011, în urma unor îndelungi proteste.

Fostul președinte egiptean a fost acuzat, și apoi achitat, de complicitate la uciderea a sute de manifestanți în timpul protestelor din 2011, ce au culminat cu înlăturarea sa, dupa 30 de ani, de la putere.

Mubarack era acuzat de „incitare, plănuitre și asistare la uciderea protestatarilor pașnici”, în numar de 239, în 2011. Fostul lider egiptean a pledat atunci „nevinovat”, iar avocatul său a făcut public faptul că fostul lider suferă de cancer la stomac.

Acuzat în tribunal de coruptie, abuz de putere și incitarea la uciderea manifestanților” în timpul revoltei populare din perioada 25 ianuarie – 11 februarie 2011, dupa 18 zile de proteste, Mubarak a demisionat. De atunci, el nu a mai fost vazut in public.

Pentru aceleasi acuzatii, Mubarak a fost judecat și în 2012 si condamnat la închisoare pe viață. Cazul său a fost rejudecat din cauza unor erori de procedura.

Mubarak a fost încarcerat timp de trei ani.