A murit „Haralamb”, din celebrul serial „Toate pânzele sus”
- Alexandru Toader
- 16 iulie 2020, 22:51
Lumea teatrului și a cinematografiei din România este în doliu, după ce George Paul Avram a murit la vârsta de 80 de ani.
Anunțul a fost făcut de soția regretatului actor din „Toate pânzele sus”. În celebrul serial produs de TVR, George Paul Avram a interpretat rolul lui „Haralamb”, vărul lui Ieremia (Sebastian Papaiani).
Potrivit spynews.ro, regretatul actor s-a stins din viață la vârsta de 80 de ani, după o lungă călătorie petrecută în lumina reflectoarelor ori pe scena teatrelor. George Avram a jucat atât pe scena marilor teatre din țară, cât și în filme româneși, a fost vocea televiziunii și a radiolui, dar astăzi ne luăm rămas bun de la el.
De-a lungul carierei sale, George Paul Avram are la activ peste 50 de apariții pe scena Teatrului Național din București. El a jucat și în diferite producții TV, precum: Actorul şi sălbaticii", „Mitică Popescu", serialul de televiziune „Toate pânzele sus", ”Restul e tăcere”, ”Un echipaj pentru Singapore”, ”Vacanță tragică” și multe alte pelicule.
Viața sa nu a fost una lipsită de probleme, căci în 1987, marele actor a fugit în Germania din cauza represaliilor la care a fost supus de un important director din Ministerul Culturii.
George Paul Avram a fost un actor român de film, radio, televiziune, scenă și voce. A revenit în România în 2005 și a fost repus în toate drepturile care i se cuvin ca cetățean român. Datorită talentului său indiscutabil, actorul a fost distribuit de regizorul Nae Cosmescu în serialul „Cuscrele”, produs de Național TV.
George Paul Avram a fugit în Germania în 1987 din cauza represaliilor la care a fost supus de un important director din Ministerul Culturii. Marele actor are la activ peste 50 de roluri în cele mai importante piese montate la Teatrul Național din București precum și apariții-cheie în producții cinematografice cum ar fi „Actorul și sălbaticii”, „Mitică Popescu” sau serialul de televiziune „Toate pânzele sus”, notează Wikipedia.
Produs între 1975 - 1977, filmul-serial „Toate pânzele sus” prezintă aventurile devenite legendare ale celor doi prieteni, doi ingineri, colegi de studii, românul Anton Lupan și francezul Pierre Vaillant; francezul apărând la timpul trecut, doar în amintirile lui Lupan. Anton Lupan pleacă în căutarea goeletei L'Esperance, corabia sa și a prietenului său, fără să știe că a fost atacată de pirați în Marea Neagră, în largul portului Sulina, unde o și găsește eșuată în apropierea farului.
Anton Lupan îl caută mai ales pe Pierre, prietenul său breton, pentru a pleca împreună spre un teritoriu necunoscut al Țării de Foc, unde cei care au încercat să pătrundă fie au murit ori s-au întors, după încercări cumplite, fără să reușească să-l cerceteze. Corabia este găsită (mai mult sau mai puțin) din întâmplare și apoi recondiționată de Lupan și oamenii pe care îi adună în jurul său, dar despre prietenul său nu se mai știe nimic. Lupan e nevoit să plece fără Vaillant în călătoria peste Oceanul Atlantic, cu destinația Țara de Foc, cu aceiași oameni, care constituie nucleul echipajului său.
Micul echipaj, format din șase bărbați (Lupan, Ieremia, Haralamb, Gherasim, Busuioc și Ismail), un adolescent (Mihu), o femeie (Adnana) și un câine (în carte Negrilă, dar în film cățelul Lăbuș) are parte de numeroase peripeții, înfruntând pirații mauri, furtuni și uragane, iar mai apoi căutând să-l scoată din încurcătură pe bucătarul Ismail, care intră în bucluc făcând pariuri nechibzuite pe lupte de cocoși, în porturile Americii Latine. Oamenii și Adnana (provenită dintr-o familie de navigatori) sunt curajoși, dintr-o bucată, astfel reușesc împreună să treacă peste toate încercările și îl urmează încrezători pe căpitan în căutarea prietenului dispărut, conform Wikipedia.