A murit călugărul Iacob Bârsan, un om dedicat lui Dumnezeu. El a fost fondatorul Schitului Sfântul Ioan Iacob Ciocănești

A murit călugărul Iacob Bârsan, un om dedicat lui Dumnezeu. El a fost fondatorul Schitului Sfântul Ioan Iacob Ciocănești Doliu. Sursa foto: Arhiva Evz

Protoschimonahul Iacob Bârsan, fondatorul și conducătorul Schitului Sfântul Ioan Iacob Ciocănești, a murit. La vârsta de 72 de ani, după o luptă grea cu cancerul, călugărul Iacob a plecat la Domnul, lăsând în urmă o moștenire spirituală impresionantă.

„Da, ieroschimonahul Iacob Bârsan atât cât Domnul îl mai lasă în viață pe acest pamânt, nu pregetați ai călca pragul, ai cere sfatul și a primi călăuzire duhovnicească pentru urcușul pe cărarea vieții!

Veniți fraților, veniți să primim har de la un suflet sfânt care mai trăiește pe pământ!”, spuneau pelerinii care ajungeau la locul unde a viețuit Protoschimonahul Iacob Bârsan.

A murit cunoscutul călugăr Iacob Bârsan

Mănăstirea cu hramurile „Sfânta Ana și Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, fondată de ieroschimonahul Iacob Bârsan, duhovnic al comunității monahale și ucenic al părintelui Ioanichie Pârâială, la rândul său ucenic al Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, emană o atmosferă de sfințenie și har divin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Asemenea unui pustnic desprins din peisajele voievodale ale mănăstirilor ctitorite de Mușatinii care au pășit pe aceste meleaguri încărcate de istorie și legendă, ieroschimonahul Iacob Bârsan a ctitorit și acest renumit lăcaș românesc din Ierihon.

„Un decendent spiritual al Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, al carui nume îl și poartă, care prin smerenia  și credința sa a făcut ca pe aceste meleaguri bucovinene să rasără un număr însemnat de mănăstiri și așezeminte, unde după ctitorie a asezat obștea monahală iar el ca un umil Daniil Sihastru al zileleor noastre s-a retras mai adânc, tot mai adânc, în codrii de molizi și brazi, să se mai roage… să se mai închine….numai el și Slăvile Divine”.

Dacă anii și vicisitudinile vieții de i-au afectat sănătate, sufletul dârz și discret, nu s-a supus decât cugetului său sfințit și „îmbunătățit”, potrivit site-ului „Spiritualitatea pe plaiuri Bucovinene”.

Sursa: Spiritualitate pe plaiuri bucovinene

Sfântul Ioan Iacob, „doctorul mânăstirii”

Ieroschimonahul Iacob Bârsan a petrecut aproape trei ani din viața sa la Mânăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul, alături de părintele Ioanichie Pârâială, ucenicul spiritual al Sfântului Ioan Iacob Hozevitul. „L-am cunoscut pe părintele Ioanichie ca un monah foarte categoric, era – aş putea să spun – zelos pentru credinţa ortodoxă. Foarte corect; sever cu el şi corect cu cei din jur. A suferit enorm…”, spunea călugărul Iacob Bârsan.