A început spectacolul premiilor. Se așteaptă Palme d`Or. Corespondență de la Cannes

A început spectacolul premiilor. Se așteaptă  Palme d`Or. Corespondență de la Cannes

Ziua de dinaintea galei cu palmaresul final este de obicei cea mai agitată aici la Cannes. Toate celelalte jurii se grăbesc să deschidă listele și să reproiecteze filmele premiate.

A fost ieri. Astăzi, sâmbăta, ultima zi , este destinată, desigur, cireșii de pe tort, respectiv  multașteptat ceremonie a Palm d` Or-urilor. La  ora 19,30,  la Grand Théatre Lumière,  cea mai mare sală  a festivalului, emoțiile vor fi în floare. Greu de făcut un pronostic  cu șanse de a fi  validat.  În fapt,  fiecare dintre spectatorii prezenți, începând cu criticii, poate  avea preferințe greu de contrazis.  De obicei, mai toți greșesc, juriul venind deseori cu o surpriză, parafată ca atare, deși uneori fluierată.

    Cine va lua în această seară Palme d` Or?  Un film proiectat mai la începutul festivalului sau unul  lăsat (anume) pentru ultima zi, expus  în o sumedenie de săli, mai mari sau mai mici, la ore matinale(8,30) sau mai către miezul nopții(22,00)? Mă gândesc, în primul caz, desigur, la mult comentatul și apreciatul „Vara” al rusului absent din festival, Kirill Serebrennikov. Reprezentanții  publicațiilor franceze Première, Studio, Cahiers du Cinéma, Positif, Télérama, Inrokuptibles, l` Observateur, l` Express   îi acordă cele mai multe fruunzulițe de palmier, șase.  Se știe nu doar că principalele reviste de pe Croazetă practică de ani buni obiceiul de a stabili punctaje pentru fiecare din  filmele din competiție, rezumându-se la principala selecție oficială  și la cea de la Un Certain Regard. Se mai știe, de asemenea că presa de limbă engleză, asociată cu aceea italiană, promovează  cu totul alte opțiuni. O atestă lista schițată de Veriety. Dar și o publicație mai aplicată, TechnikArt cultivă jocurile ei de-a palmaresul.  Ei văd încununat cu premiul suprem „O afacere de familie”, dând de aici și Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină(Lily Franky) plasând „Vara” rusească  pe locul cuvenit Marelui Premiu.

       Făcând parte din a doua categorie semnalată în paragraful anterior, de cele mai multe ori aș zice că filmul lăsat pe ultima sută de metri are privilegiul de a urca mai repede în palmares, echipa nepărăsind încă incinta  festivalului. Ar fi cazul filmului semnat de  Yann Gonzales „Un couteau  dans  le coeur”(„Un cuțit în inimă”), cu Vanessa Paradis în rolul principal. Cum stă acesta în aprecierile criticilor? Să vedem... Caut, dar iau seama că niciun pronostic nu-i dă  încă note. Filmul a fost  de  ieri pe afișe. Figurează, de fapt, și  astăzi în programe, așa că n-ar fi exclus să-l vedem direct pe lista juriului!...

    Întrat vineri seara în competiție, cu două proiecții simultane, la Lumière și la Debussy,  organizate  vineri, ieri, sâmbătă, a acaparat alte   spații, fiind programat și  la La Soixantième și resectiv  la Olympia). Tot ieri, la conferința de presă de  la amiază(ora 11,00)  pe lângă regizor, deja numit, au venit producătorul  Charlie Gillibert, scenaristul Cristiano Mangione, compozitorul Anthony Gonzales. Dintre actori au onorat dezbaterile Vanessa Paradis, Kate  Moran și Nicolas Mauri.  Dupăamiaza  a făcut loc și altor ceremonii de final, anunțându-se premiile pentru filmele de la Un Certain Regard și pentru scurt metraje.

   Întorcându-ne la seara de joi e de menționat spectacolul premierii filmelor de la Cinéfondation. Au urcat pe scena sălii Bunuel un chilian(premiul I, însemnând 15 000 euro), un rus și un chinez(premiul al doilea; 11 250 euro) și o englezoaică, ocupanta locului al treilea(7 500 euro). N-a fost să fie și un loc pentru scurt metrajul românesc, dar el merită toată stima, fie și dacă ținem seama că selecția celor 17 titluri, printre care, se înțelege,  și cel semnat de Giorgiana Moldoveanu,  s-a făcut dintr-un total de 2 426   de candidați, provenind din 512 școli de cinema din toată lumea.

     Marea gală finală are loc, ca de obicei,   la Grand Théatre, fiind  reluată, simultan, și la Debussy. Ultimul film proiectat va fi multcomentatul  „Omul care l-a ucis pe  pe Don Quijote”, arătat presei cu anticipație, vineri, doar într-o singură proiecție, la sala Bazin.  

   Să nu uităm că, potrivit unei tradiții, ceremonia Palme d `Or-urilor este precedată de anunțarea premiilor acordate de  juriul criticii internaționale ca și de cel  ecumenic, la amiază fiind un alt moment festiv, prilejuit de instituirea unui  nou premiu,  al „Cetățeneității”(„Prix de la Citoyenneté”  Vom reveni, așadar.    

 

Ne puteți urmări și pe Google News