A început SPECTACOLUL PREMIILOR. Se așteaptă PALME d`OR. Corespondență de la Cannes
Editura Evenimentul si Capital

A început SPECTACOLUL PREMIILOR. Se așteaptă PALME d`OR. Corespondență de la Cannes

Autor: | | 0 Comentarii | 417 Vizualizari

Ziua de dinaintea galei cu palmaresul final este de obicei cea mai agitată aici la Cannes. Toate celelalte jurii se grăbesc să deschidă listele și să reproiecteze filmele premiate.

A fost ieri. Astăzi, sâmbăta, ultima zi , este destinată, desigur, cireșii de pe tort, respectiv multașteptat ceremonie a Palm d` Or-urilor. La ora 19,30, la Grand Théatre Lumière, cea mai mare sală a festivalului, emoțiile vor fi în floare. Greu de făcut un pronostic cu șanse de a fi validat. În fapt, fiecare dintre spectatorii prezenți, începând cu criticii, poate avea preferințe greu de contrazis. De obicei, mai toți greșesc, juriul venind deseori cu o surpriză, parafată ca atare, deși uneori fluierată.

Cine va lua în această seară Palme d` Or? Un film proiectat mai la începutul festivalului sau unul lăsat (anume) pentru ultima zi, expus în o sumedenie de săli, mai mari sau mai mici, la ore matinale(8,30) sau mai către miezul nopții(22,00)? Mă gândesc, în primul caz, desigur, la mult comentatul și apreciatul „Vara” al rusului absent din festival, Kirill Serebrennikov. Reprezentanții publicațiilor franceze Première, Studio, Cahiers du Cinéma, Positif, Télérama, Inrokuptibles, l` Observateur, l` Express îi acordă cele mai multe fruunzulițe de palmier, șase. Se știe nu doar că principalele reviste de pe Croazetă practică de ani buni obiceiul de a stabili punctaje pentru fiecare din filmele din competiție, rezumându-se la principala selecție oficială și la cea de la Un Certain Regard. Se mai știe, de asemenea că presa de limbă engleză, asociată cu aceea italiană, promovează cu totul alte opțiuni. O atestă lista schițată de Veriety. Dar și o publicație mai aplicată, TechnikArt cultivă jocurile ei de-a palmaresul. Ei văd încununat cu premiul suprem „O afacere de familie”, dând de aici și Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină(Lily Franky) plasând „Vara” rusească pe locul cuvenit Marelui Premiu.

Făcând parte din a doua categorie semnalată în paragraful anterior, de cele mai multe ori aș zice că filmul lăsat pe ultima sută de metri are privilegiul de a urca mai repede în palmares, echipa nepărăsind încă incinta festivalului. Ar fi cazul filmului semnat de Yann Gonzales „Un couteau dans le coeur”(„Un cuțit în inimă”), cu Vanessa Paradis în rolul principal. Cum stă acesta în aprecierile criticilor? Să vedem... Caut, dar iau seama că niciun pronostic nu-i dă încă note. Filmul a fost de ieri pe afișe. Figurează, de fapt, și astăzi în programe, așa că n-ar fi exclus să-l vedem direct pe lista juriului!...

Întrat vineri seara în competiție, cu două proiecții simultane, la Lumière și la Debussy, organizate vineri, ieri, sâmbătă, a acaparat alte spații, fiind programat și la La Soixantième și resectiv la Olympia). Tot ieri, la conferința de presă de la amiază(ora 11,00) pe lângă regizor, deja numit, au venit producătorul Charlie Gillibert, scenaristul Cristiano Mangione, compozitorul Anthony Gonzales. Dintre actori au onorat dezbaterile Vanessa Paradis, Kate Moran și Nicolas Mauri. Dupăamiaza a făcut loc și altor ceremonii de final, anunțându-se premiile pentru filmele de la Un Certain Regard și pentru scurt metraje.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: cannes, palme d orStirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate