A început plata pensiilor majorate!

A început plata pensiilor majorate!

Urmează pensia facultativă, negociată cu angajatorul

Vești bune pentru cele aproape 5 milioane de pensionari din România. Începând de astăzi, 2 septembrie, a început plata noilor cuantumuri de pensii. Anunțul a fost făcut în weekend, de ministrul Muncii. „Suntem cu toate pensiile recalculate. Taloanele sunt tipărite și primele sume au fost achitate către Poșta Română.

După cum ştiţi, prin Ordonanţa 114, am prevăzut această majorare de punct de pensie, astfel încât la construcţia bugetului pe anul 2019 am avut bază legală”, a declarat Marius Budăi la Mamaia, în cadrul Conferinței Organizației Pensionarilor din partid.

Asigurări din partea premierului

În cadrul evenimentului de pe litoral, Viorica Dăncilă a dat asigurări că nu se pune problema ca noile măsuri vizate în Legea Pensiilor să nu fie aplicate: „Pentru că m-a întrebat cineva dacă sunt bani, cu siguranţă da! Niciodată nu vom face un pas fără să ne asigurăm că există bani pentru pensii, pentru salarii”.

Printre cele mai importante măsuri ale Guvernului se numără creșterea punctului de pensie cu 15%, deci de la 1.100 lei la 1.260 de lei, respectiv majorarea pensiei minime garantate de la 640 de lei, la 704 lei.

În cazul însoțitorilor pentru pensionarii de invaliditate încadrați la gradul I; pensia a crescut de la 880 de lei, la 1.012 lei; pensionarii care au venituri de până la 1.139 lei pe lună vor beneficia de compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor.

În România există 4,66 milioane de beneficiari de pensii de stat, plus 295.000 de pensionari agricultori. Proiectul de modificări la Legea Pensiilor va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în 2019, 24,8 miliarde de lei în 2020, 58,1 miliarde de lei în 2021 și 81,1 miliarde de lei în 2022.

Un nou tip de pensie în România

Românii își vor putea asigura o sursă în plus de venit la bătrânețe. Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează cadrul legal necesar pentru înființarea fondurilor, respectiv a schemelor de pensii ocupaționale. Acestea vor reprezenta o contribuție în plus la pensie pentru angajat, negociabilă cu angajatorul. Pensiile ocupaționale se încadrează la pilonul III, deci la cele facultative.

Pensia ocupațională, caracter opțional

Schema de pensii va fi stabilită de către fiecare angajator care dorește și are capacitatea financiară să ofere angajaților astfel de beneficii. Dacă un angajator decide să stabilească o schemă de pensii ocupaționale, el este obligat să ofere informații despre aceasta tuturor angajaților.

Mai mult, poate stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru lucrători pe criterii de vechime, funcție sau drepturi salariale. Contribuţiile angajatorului şi ale angajatului se datorează, se colectează şi se virează de către angajator, iar cele ale persoanelor care obţin venituri din activităţi independente, sunt virate direct de către acestea.

Proiectul de lege mai prevede, printre altele, că participantul la un fond de pensii ocupaționale poate fi orice persoană care realizează venituri din salarii și care îndeplinește condițiile prevăzute în schema/prospectul fondului de pensii ocupaționale. De asemenea, la un fond de pensii ocupaționale pot participa angajaţii unuia sau ai mai multor angajatori.

 

Măsură pentru fi delizarea angajaților

„Eu cred că este un lucru foarte bun. Practic, e o măsură pe care o punem la dispoziția mediului de afaceri – pentru că doar el poate să deschidă această pensie ocupațională pentru angajații lui, ca instrument de fidelizare. Este transpunere de directivă europeană. Noi, angajații, putem să contribuim cu condiția ca angajatorul să deschidă acest beneficiu”, a declarat Marius Budăi pentru Evenimentul Zilei. „Nu este o obligație, ci este o măsură care vine să pună la dispoziția mediului de afaceri un astfel de instrument pentru fidelizarea angajaților, ori ca oportunitate de a le oferi ceva în plus față de venituri”, a completat ministrul Muncii.

Ne puteți urmări și pe Google News