A fost odata "gerul Bobotezei"

A fost odata "gerul Bobotezei"

Astazi, in loc sa crape pietrele, vor fi maxime de 10 grade C, iar in loc de ninsori - putina ploaie si multa ceata.

Dupa ce ninsorile s-au lasat asteptate si am avut un Craciun pe uscat, nici Boboteaza nu mai vine cu gerurile de pe vremea bunicii. Astfel, in loc sa crape pietrele de "gerul Bobotezei", astazi vor fi maxime termice de pana la 10 grade C, spun meteorologii de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Dar nu e prima data cand nu inghetam de frig de Boboteaza, pentru ca si anul trecut au fost maxime in jur de 10 grade C. In plus, climatologii spun ca, in ultimele patru decenii, s-a inregistrat o tendinta de diminuare a frecventei zilelor geroase, cu valori termice sub -10 grade C.

In acelasi timp insa, specialistii au observat o crestere a temperaturilor medii de iarna, cat si a frecventei aparitiei extremelor termice pozitive in acest anotimp. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Aer cald din sudul Europei

Incepand de astazi si pana la mijlocul saptamanii viitoare vom avea parte de temperaturi cu cateva grade Celsius peste cele normale. Motivul: tara noastra se va afla sub influenta unei mase de aer cald ce se deplaseaza dinspre centrul si sudul continentului.

"Spunem ca vremea va fi calda pentru ca, in loc de minime intre -12 si 2 grade C, se vor inregistra valori intre -5 si 3 grade C. Luni, maximele vor atinge chiar si 12 grade C, cu sapte grade peste valorile normale", explica meteorologul de serviciu de la ANM.

De ninsori nici nu poate fi vorba, in schimb vor cadea ceva ploi in vestul si nordul tarii, dar si acestea slabe cantitativ. Insa nu scapam de ceata, care isi va face simtita prezenta mai ales in zonele joase, dimineata si noaptea.  

Mai putine zile geroase 

Pe de alta parte, nu este prima data cand nu crapa pietrele de frig de Boboteaza si, foarte probabil, nici ultima. Astfel, climatologii spun ca in ultimele patru decenii s-a inregistrat o tendinta de crestere a temperaturilor medii de iarna, dar si a frecventei aparitiei extremelor termice pozitive.

"Am observat si o diminuare a frecventei zilelor geroase, cand temperaturile scad sub -10 grade C. Dar iernile au devenit mai blande pe tot continentul", explica Roxana Bojariu, climatolog la ANM.

Ea mai spune ca aceste tendinte sunt strans legate de cresterea frecventei fazei pozitive a oscilatiei nord-atlantice, fenomen ce determina caracterul bland si uscat al iernilor de pe batranul continent, asa cum s-a intamplat in ultimele decenii. Desi n-au cazut intru totul de acord, unii oameni de stiinta pun aceste schimbari climatice pe seama incalzirii globale. 

AMINTIRI

Djuvara regreta zapezile de altadata

Nu exista iarna fara zapada, pe 6 decembrie, de Mos Nicolae, invariabil ningea, iar zapada tinea doua-trei luni. Gerurile de altadata si zapada care faceau din iarna bucuria copiilor au ramas in amintirea istoricului Neagu Djuvara si acum se intreaba cum de europenii nu se sperie mai mult de procesul accelerat de incalzire a vremii.

"Gerul de Boboteaza nu trebuie uitat ca era dupa calendarul vechi, cel Iulian. Daca acum calendaristic este gresit stabilita Boboteaza, mi se pare absurd... Ar trebui sa fie pe 19 ianuarie, dupa calendarul nou", spune Djuvara.

In amintirile din copilarie a ramas imaginea unui tanar care, in fata Regelui, s-a aruncat in Dambovita ca sa ia crucea aruncata, dupa un vechi obicei de Boboteaza. "Ma gandeam, copil fiind, la saracul baiat. Nu i-o fi frig in apa pe gerul asta?! Acum nu stiu daca se mai pastreaza acest obicei, si oricum, daca mai este pastrat, gerul nu mai e acelasi", povesteste istoricul.

Iernile geroase si cu multa zapada par sa se fi terminat, in amintirea lui Neagu Djuvara, de acum 20 de ani. "Toata iarna era zapada. Tin minte ca pe 6 decembrie ningea in fiecare an si ne adunam toti copiii sa vedem fulgii. Imi amintesc de gerurile din iarna in care a inceput razboiul. A trebuit sa-mi vand masina cumparata de la Paris, pentru ca nu reuseam sa ma descurc cu ea in zapezile din tara", spune el.

"S-ar putea sa fim intr-un ciclu geologic. Suntem intr-o perioada de topire si mi se pare periculos, pentru ca o sa vina apele peste noi. Ma mir chiar ca europenii nu se sperie mai mult din cauza asta", concluzioneaza Djuvara. (Andreea Ciuperca)

2007 va fi anul cel mai fierbinte din istoria omenirii

Anul 2007 va fi anul cel mai cald din istoria omenirii, ca urmare a incalzirii globale si a fenomenului El Ni–o, a anuntat Meteorological Office din Marea Britanie, transmite agentia Reuters, citata de Mediafax.

Potrivit Met Office, factorii care vor influenta clima in acest an pot face ca temperatura medie sa treaca de recordul stabilit in 1998. "Noile informatii reprezinta inca un avertisment asupra faptului ca vremea se schimba peste tot in lume", a declarat Katie Hopkins, cercetator in cadrul Met Office.

Met Office din Marea Britanie face o prognoza globala in luna ianuarie a fiecarui an. Potrivit predictiilor de anul acesta, temperatura medie la nivel global va creste cu 0,54grade C peste temperatura medie de 14 grade C din perioada 1961-1990. In plus, exista 60% sanse ca anul 2007 sa fie la fel de cald sau mai cald decat 1998, acum pe primul loc in topul celor mai caldurosi ani din lume.

Cei mai calzi zece ani din lume au fost inregistrati incepand cu 1994, acestia avand recorduri de temperatura care le-au depasit pe cele inregistrate in ultimii 150 de ani.

Consecinte grave: foamete, furtuni si inundatii

Mai multi cercetatori au cazut de acord asupra faptului ca temperaturile vor creste cu 2-6 grade C in acest secol, in principal din cauza emisiilor de carbon rezultate din arderea combustibililor fosili.

Ei spun ca aceasta crestere de temperatura va conduce la scaderea calotelor glaciare, la cresterea nivelului marilor si la schimbarea tiparelor meteorologice, care ar putea determina declansarea de inundatii, foamete si furtuni violente care vor pune milioane de vieti in pericol.

Met Office a precizat ca fenomenul El Ni–o, care sta la baza modificarii tiparelor meteo, va continua in primele luni din 2007, insa efectele sale nu vor fi resimtite imediat, ci abia dupa un an.

INFLUENTE VESTICE

Si primavara va fi mai calduroasa decat ar trebui 

Chiar daca Romania nu este influentata in mod direct de fenomenul El Ni–o, specialistii climatologi spun ca pot aparea anumite efecte asupra fluctuatiilor climatice din tara noastra.

"Faza pozitiva a fenomenului El Ni–o e caracterizata de valori ridicate ale temperaturii apei la suprafata in zona tropicala a Pacificului. Iar sursa aditionala de caldura din Pacific poate forta perturbatiile ce apar in circulatia atmosferica la scara mare, implicit de la noi", puncteaza Roxana Bojariu, climatolog la ANM.

Din datele stranse pana acum, specialistii spun ca e posibil sa avem o primavara mai calduroasa decat in mod obisnuit, mai ales in sudul tarii, unde si precipitatiile ar putea fi deficitare.

In schimb, sezonul estival se va incadra, per ansamblu, in limite normale. "Nu trebuie insa exclusa aparitia variatiilor termice importante pe perioade scurte: cateva zile calduroase, urmate de altele cu temperaturi mai scazute", mai spune climatologul Roxana Bojariu. Si nu in ultimul rand, se pare ca si toamna va fi mai calduroasa decat in mod normal. (Ana-Maria Adamoae)