Evenimentul Zilei > Istoria secreta > A fost Horea mason? Istoria secretă
A fost Horea mason? Istoria secretă

A fost Horea mason? Istoria secretă

Luna care vine moții îl vor comemora pe Horea, eroul tras pe roată pe 28 februarie 1785. Răscoala lui a zguduit Imperiul Habsburgic, dar țăranul de cremene și=a dus cu el secretul în mormânt. Nici astăzi nu știm dacă a fost sau nu membru al unei societăți secrete.

A fost Horea mason? Execuția eroului roman  a fost transformată l într-un spectacol macabru. S-au luat toate măsurile pentru a-i îngrozi pe țăranii români. Din 419 localități au fost aduși câte trei tineri și trei bătrâni,  peste două mii de oameni.

Mai mult, după uciderea prin tragere pe roată , capetele și trupuril tăiate în patru au fost înfipte în sulițe. Au fost expuse în localități din Alba și Hunedoara, ca „să-i înspăimânte de a mai încerca vreodată asemenea fapte” pe iobagi .


Începe primul război al lui Joe Biden? Panică în Orientul Mijlociu!


Dacă amănuntele cumplite ale supliciului îndurat de căpeteniile răscoalei au fost consemnate de autoritățile vremii,  despre conducătorii iobagilor știm încă foarte puține.

A fost Horea mason?

P această lipsă de informații, mai mulți istorici avansează ipoteza că Horea a fost mason. Se ajunge până la a susține că răscoala iobagilor run fel de „repetiție” pentru Revoluția Franceză din 1789. Iată argumentele pe care se bazează această teorie!

Istoricul și filologul Ioan Chindriș a descoperit și tradus un articol apărut la scurtă vreme după înăbușirea răscoalei. „În 1786, activitatea de tip masonic este implicată public în povestea lui Horea. Despre ce este vorba? revista vieneză „Provinzialnachrichten aus den k. k. Staaten” nr. 5 din august 1786 publică un articol intitulat „Fratres de cruce“. Articolul pretinde că dezvăluie substratul masonic al evenimentelor petrecute în Ardeal cu doi ani înainte. Relatarea a fost resuscitată, peste un secol, și de istoriografia ungară,cae a reeditat-o la Budapesta.”

Potrivit profesorului Ion Coja, afirmațiile nu stau în picioare. „Istoricii masoneriei nu cunosc o asemenea lojă şi nici listele lojilor, foarte minuţioase, întocmite de poliţia austriacă spre sfârşitul secolului al XVIII lea, care ne sunt la îndemână, nu o consemnează”.

Răspunsul profesorului Coja e valabil și pentru documentul pe care preotul Nicolae Dură afirmă că l-a descoperit în cancelaria imperială austriacă. În opinia mea, acest document are aceeași sursă ca și articolul pe care se bazează  Ioan Chindriș.

A fost Horea mason? Cum de a ajuns la împărat?

Alt element pe care se bazează teoria masonicî sunt cele patru călătorii pe care Horea le-a făcut la Viema pentru a-i înfățișa împăratului nemulțumirile românilor.

Unii cercetători susțin că un biet țăran nu s-ar fi apropiat niciodată la împărat dacă nu ar fi avut sprijinitori  care să-l ajute. Istoricul Liviu Zgârciu spune, însă, că nu era nimic neobișnuit ca un supus, oricât ar fi fost de umil, să obțină o audiență imperială. „Exista o obisnuință în acest sens, iar Horea nu a fost singurul țăran din Transilvania care a ajuns la împărat”. De altfel, faptul că Horea și însoțitorii săi făceau acest drum pe jos pare mai degrabă să susțină ideea că banii erau o mare problemă pentru cei care își căutau dreptatea la Curtea de la Viena.

Nici semnele de întrebare ridicate de Chindriş cu privire la lipsa numelui lui Horea de pe lista cererilor de audienţă nu pare  neobișnuită.. Horea nu era important, așa că, dacă s-ar fi făcut vreo mențiune, probabil ar fi fost trecut pe listă drept  un țăran din Transilvania.


România are și astăzi o graniță stabilită de Hitler! Istoria secretă


Faptul că austriecii care l-au anchetat pe Horea la Alba Iulia în 1785 nu l-au chestionat în legătură cu audienţele pe care le-a avut la împăratul Iosif al II-lea nu pare să susțină teoria apartenenței la masonerie. Că doar anchetatorii instruiți de împărat, care știau exact până și ce pedeapsă trebuiau să dea, nu anchetau eventuala implicare a împăratului în răscoală.

Personaje misterioase

Cât despre afirmațiile că Horea ar fi întreținut relații apropiate cu masonii Ignatius von Born sau ofițerul țarist Mihail Popescu, acestea par simple speculații.  Speculații care par să-și aibă originea în mintea înfierbântată a   informatorilor poliției secrete imperiale.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE