A fost găsit cel mai singur om de pe pământ

A fost găsit cel mai singur om de pe pământ

Un bărbat indigen care trăiește în statul Rondônia din Brazilia este considerat a fi ultimul membru al unui trib ucis de către fermieri, în urmă cu 13 ani. Poreclit „ultimul om”, bărbatul, în vârstă de 50 de ani, a fost nevoit să trăiască în singurătate și să se adapteze la condițiile de trai din Pădurea Amazoniană, vânând animale și sădindu-și propriile plantații.

Experții de la agenția braziliană Funai, care se ocupă cu apărarea drepturilor comunității tribale, l-au descoperit pe bărbat în 1996, iar de atunci îl examinează periodic pentru a verifica dacă mai este în viață. Agenția nonprofit este de părere că acesta trăiește izolat de 22 de ani, după ce ultimii cinci membri ai tribului din care făcea parte au fost uciși de către fermieri.

De când a fost descoperit, autoritățile au interzis accesul în zona respectivă, cu scopul de a-l ajuta să își mențină stilul de viață. Funai are o politică ce interzice contactul cu această comunitate izolată și protejează zona din 1990, astfel încât numele bărbatului, al tribului sau limba vorbită rămân date neștiute. Singurele lucruri cunoscute de experți sunt faptul că acesta nu a socializat cu nimeni din afara zonei sale și nici nu a părăsit-o timp de doua decenii.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Primele imagini cu „ultimul om”

Până să apară videoclipul cu ultimul membru al tribului, o singură poză neclară atesta existența acestuia, făcută de un regizor, inclusă și în documentarul „Corumbiara”, ce datează din 1998.

Videoclipul cu bărbatul indigen a devenit viral, înfățișându-l pe „ultimul om” aproape dezbrăcat, sănătos și musculos, retezând un copac cu toporul. Imaginile au fost capturate de agenția guvernamentală Funai. Este evident faptul că ultimul membru al tribului nu dorește să aibă legătură cu societatea, jungla devenind casa lui. Acesta s-a adaptat la acest stil de viață, având propriile plantații de papaya și porumb, petrecându-și timpul vânând animale pentru a-și procura mâncarea.

Zona în care locuiește se întinde pe 4.000 de hectare, însă este împrejmuită de ferme. Agenția Funai susține că în Amazonul brazilian 113 triburi trăiesc fără întrerupere, 26 dintre acestea fiind chiar văzute. Se consideră că aceștia nu doresc să aibă contact cu „lumea de afară”, cel mai probabil din cauza întâlnirilor anterioare cu fermierii, care au dus la distrugerea caselor lor.

 

Triburile autohtone și tradițiile lor

Triburile indigene sunt numeroase, și se ascund în întunecatele și vastele păduri sau în colțurile îndepărtate ale Africii. Membrii acestora au reușit să își contureze propriile tradiții, obiceiuri și veșminte, în mod anacronic.

Spre exemplu, comunitatea „Dogon” din Africa, Bandiagara se remarcă prin faptul că folosesc frânghii confecționate din coajă de baobab pentru a străbate stâncile înalte. Membrii tribului urcă altitudini uimitoare pentru a vâna porumbei și pentru colecta artefacte, pe care mai apoi le vând colecționarilor.

Un alt trib, cunoscut sub numele de „Himba”, care trăiește în nord-vestul Namibiei, are tradiția de a păstra un „foc strămoșesc”, care arde fără oprire. Acest obicei este considerat a fi un semn de omagiu către divinitatea în care aceștia cred, Mukuru. Membrii tribului își construiesc căsuțe în formă de piramidă, făcute din noroi și bălegar.