Evenimentul Zilei > International > A fost descoperită CEA MAI MARE GROAPĂ COMUNĂ din Irak. Este ȘOCANT câte cadavre ar putea ascunde
A fost descoperită CEA MAI MARE GROAPĂ COMUNĂ din Irak. Este ȘOCANT câte cadavre ar putea ascunde

A fost descoperită CEA MAI MARE GROAPĂ COMUNĂ din Irak. Este ȘOCANT câte cadavre ar putea ascunde

O nouă groapă comună, care ar putea ascunde peste o mie de cadavre, a fost descoperită în apropierea oraşului irakian Mosul.

Autoritățile spun că aceasta ar putea fi cea mai mare dintre zecile de gropi comune săpate de gruparea jihadistă. Conform mărturiilor localnicilor, în zona de pe malul vestic al fluviului Tigru, unde a fost găsită respectiva groapă comună, jihadiştii au executat mii de oameni, de la jumătatea lui 2014 şi până la jumătatea lui 2015 săptămânal având loc execuţii. Groapa are un diamentru de circa 35 de metri, întrucât zona este minată, deja trei poliţişti şi un reporter kurd pierzându-şi acolo viaţa în urma exploziilor unor mine. 

În acea groapă comună să fie şi cadavrele a circa 600 de prizonieri ucişi de SI în închisoarea de la Baduch, situată la zece kilometri vest de Mosul. Autorităţile irakiene au anunţat pe 11 martie descoperirea unei gropi comune cu circa 500 de cadavre la Baduch, scrie Agerpres.  

Organizaţia HRW a cerut guvernului de la Bagdad că includă în legislaţia irakiană infracţiunile de genocid şi crime împotriva umanităţii, precum şi să ratifice Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, astfel încât această instanţă să poate investiga crimele de război comise în Irak.