A fost descoperit un super-anticorp care poate să lupte cu multe variante ale SARS-CoV-2 și cu rudele acestuia

A fost descoperit un super-anticorp care poate să lupte cu multe variante ale SARS-CoV-2 și cu rudele acestuia

Mai mulți cercetători au făcut o descoperire extrem de importantă care ar putea să creeze imunitate pentru multe dintre virusurile care pun probleme.

Oamenii de știință au descoperit un anticorp care poate combate nu numai o gamă largă de variante ale SARS-CoV-2, ci și coronavirusuri care sunt înrudite cu acesta. Descoperirea ar putea să ajute la dezvoltarea unor vaccinuri și tratamente de mare amploare.

Tyler Starr, biochimist la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle, Washington, SUA, și colaboratorii săi și-au propus să facă lumină asupra unei probleme cu care se confruntă tratamentele cu anticorpi pentru Covid-19: unele variante ale SARS-CoV-2 au dobândit mutații care permit virusului să scape de anticorpii. Așadar, au devenit mai puternice.

Descoperire extrem de importantă făcută de cercetători

Cercetătorii, ale căror rezultate au fost publicate în revista Nature, au examinat 12 anticorpi pe care Vir Biotechnology, o companie din San Francisco, California, implicată în studiu, i-a izolat de la persoane care au fost infectate cu SARS-CoV-2 sau cu ruda sa apropiată SARS-CoV.

Anticorpii respectivi se atașează la un fragment de proteină virală care se leagă de receptorii de pe celulele umane. Multe terapii cu anticorpi pentru infecția cu SARS-CoV-2 captează același fragment de proteină, numit domeniul de legare a receptorilor, conform elmundo.es.

Cercetătorii au compilat o listă de mii de mutații în domeniile de legare a mai multor variante ale SARS-CoV-2. Aceștia au catalogat, de asemenea, mutații ale domeniului de legare la zeci de coronavirusuri asemănătoare SARS-CoV-2, care aparțin unui grup numit sarbecovirusuri (cele legate de sindromul respirator acut).

Anticorpul care s-a evidențiat

Apoi, au evaluat modul în care toate aceste mutații afectează capacitatea celor 12 anticorpi de a se lega de domeniul de legare.

Un singur anticorp, S2H97, s-a evidențiat în fața celorlalți prin capacitatea sa de a se lega de domeniile de legare ale tuturor sarbecovirusurilor testate de cercetători. S2H97, pe care autorii îl numesc un anticorp pan-sarbecovirus, a fost capabil să împiedice răspândirea unei varietăți de variante ale SARS-CoV-2 și ale altor sarbecovirusuri printre celulele cultivate în laborator. De asemenea, a fost suficient de puternic pentru a proteja hamsterii împotriva infecției cu SARS-CoV-2. „Acesta este cel mai tare anticorp pe care l-am descoperit”, spune Starr.

O examinare mai atentă a structurii moleculare a S2H97 a relevat că aceasta vizează o regiune anterior invizibilă și bine ascunsă din domeniul de legare, o secțiune care este dezvăluită doar atunci când domeniul pare să se lege de receptorul unei celule. Starr subliniază că moleculele care vizează această regiune a domeniului de legare ar putea genera protecție împotriva mai multor virusuri și ar putea fi folosite într-o zi în vaccinurile împotriva pan-sarbecovirusurilor.

Cum va fi folosit marele rezultat la care au ajuns cercetătorii

Ceilalți 11 anticorpi puteau viza o varietate de virusuri, dar cu cât un anticorp bloca mai eficient intrarea în celulă a celei mai vechi tulpini cunoscute de SARS-CoV-2, cu atât mai restrânsă era gama de virusuri pe care le putea ataca. Echipa a descoperit, de asemenea, că anticorpii care puteau inactiva o gamă largă de virusuri vizau secțiuni ale domeniului de legare care tindeau să nu se schimbe pe măsură ce virusul evolua.

Aceste date identifică „caracteristicile care ar trebui să fie prioritare pentru dezvoltarea terapeutică împotriva pandemiilor actuale și a celor potențial viitoare”, se arată în studiu.