A fost adoptată legea ce va permite înființarea consorțiilor administrative. Localitățile învecinate se vor putea asocia
- Iulia Moraru
- 28 noiembrie 2022, 23:13
Luni, Senatul a votat în calitate de cameră decizională proiectul de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ. Astfel, se va permite constituirea consorţiilor administrative.
Proiectul de lege a fost inițiat în septembrie de Guvern, iar constituirea consorțiilor administrative reprezintă un mecanism de cooperare sau asociere între unităţile administrativ-teritoriale.
Prin consorţiile administrative se doreşte stimularea fenomenului asociativ la nivelul administraţiei publice locale şi transferul de expertiză şi practici unitare.
Mai multe localități învecinate se vor putea asocia
Noua lege prevede și alocări bugetare speciale pentru localitățile care se asociază. Modificările au fost asumate de România prin PNRR, motiv pentru care parlamentarii au adoptat legea pentru formarea consorțiilor administrative, în mod voluntar.
„Consorţiile administrative devin un mecanism mai facil şi eficient de cooperare între unităţile administrativ-teritoriale care contribuie la diminuarea impactului negativ al capacităţii administrative reduse a unor unităţi administrativ-teritoriale, în situaţia în care din cauza existenţei unor posturi vacante sau temporar vacante, acestea nu sunt în măsură să asigure unele activităţi funcţionale absolut necesare sau să asigure servicii esenţiale pentru comunităţile respective.
În cadrul consorţiului administrativ, alte unităţi administrativ-teritoriale membre ale acestuia le sprijină pe cele dintâi, prin intermediul asigurării unui personal specializat care să suplinească lipsa de resursă umană şi expertiză corespunzătoare, asigurându-se inclusiv creşterea capacităţii de implementare a proiectelor de investiţii publice”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Consorțiile administrative nu vor avea personalitate juridică.
Localitățile care se asociază vor primi fonduri de la bugetul de stat
De asemenea, potrivit noilor modificări legislative se vor aloca fonduri bugetare pentru localitățile care se asociază. Astfel, începând cu anul 2024 se înfiinţează Programul multianual pentru sprijinirea cooperării unităţilor administrativ teritoriale membre ale consorţiilor administrative, a cărui finanţare este asigurată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
Tot mai multe voci au cerut o astfel de reformă administrativă, scopul principal fiind eficientizare cheltuirii resurselor. Exemple au apărut în ultimii ani în Buzău și Oradea, însă ambele tentative de unificare a localităților învecinate au eșuat, potrivit G4Media.ro.