Fostul city manager al Oradei, în cea mai monitorizată și bine păzită zonă din lume. Proiect pentru un film exploziv în Coreea de Sud
- Veronica Bursașiu
- 26 noiembrie 2022, 14:10
Ce pot avea în comun cel mai cunoscut consultant în afaceri din Bihor, fost city manager și viceprimar al Oradiei, o bihoreancă, antreprenor, stabilită de 20 de ani în Germania, și un domn din Bistrița Năsăud care scrie un roman captivant?
Aparent nimic, iar dacă auzi că toți trei lucrează la un film care ar putea fi produs în Coreea de Sud, scenariul e parcă neverosimil. Recent, toți trei au plecat în această aventură și nu au ocolit nici cea mai bine păzită și militarizată zonă din lume, cea dintre cele două Corei.
„Într-un loc periculos ca un tăiș”
S-au dus și acolo fiindcă subiectul trilogiei și al potențialului film are loc în Zona Demilitarizată sau așa cum plastic plasează autorul acțiunea “dincolo de cea mai păzită frontieră, care separă lumea liberă de regatul singuratic, într-un loc periculos ca un tăiș de sabie, închis, totalitar, o poveste de dragoste se naște și se consumă într-un mediu exotic”. Zona Demilitarizată sau DMZ dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud este descrisă ca fiind una dintre cele mai urmărite și bine păzite din întreaga lume.
Este o fâşie de teren de 5 km lățime și 250 km lungime care taie peninsula coreeană și o împarte în cele două țări. Toata zona este plină de mine antipersonal, și peste tot ești avertizat de prezența lor, și de turnuri de observare. Acolo e granița de facto dintre cele două țări, așa cum a fost stabilită în 1953, când s-a semnat armistițiul, după un război sângeros care a lăsat în urmă două țări distruse și aproape 4 milioane de morți. Acțiunea cărții care se dorește a fi ecranizată urmărește povestea seducătoare a unui tânăr american răpit în urma unor explozii din zona demilitarizată coreeană.
O întâmplare simpatică din pandemie
Stă la baza aventurii de a face un film în Correa de Sud. “O foarte simpatică întâmplare din vremea pandemiei” i-au dus pașii consultantului în afaceri, fostului city manager și viceprimar al Oradiei, Dacian Palladi, tocmai în Coreea de Sud. “Totul a început în pandemie când o cunoștință care îmi urmărește postările îmi spune că e gata să-mi finanțeze apariția unei cărți. Îi spun doamnei că sunt onorat, că sunt câteva proiecte despre niște cărți, am niște schițe, dar nu a venit încă vremea lor”, își amintește Dacian Palladi. Doamna este de origini din Bihor, Dacian Palladi spune că o cunoaște de 30 de ani, iar de 20 de ani doamna e plecată în Germania, acolo unde are o firmă medie, care se ocupă de șlefuitul marmurei….
După ce a primit această ofertă, Dacian Palladi povestește că a venit un telefon din partea unei cunoștințe din Bistrița Năsăud, un domn la a cărui invitație participase la o conferință de afaceri, înainte de pandemie. “ Mă roagă să îmi spun o părere despre o carte a unui participant la conferință. Nu îl cunoșteam pe domnul cu cartea fiindcă în sala au fost vreo 300 de oameni la conferință. Întreb ce carte e. <Un roman!>. Îi spun că nu sunt specialist în romane, iar filosof sunt așa ca tot românul. De rușine și fiindcă nu îmi stă în fire să spun <nu>, îi spun să trimită cartea.
Recunosc că o săptămână nu am deschis-o . Dar am promis că o citesc și trebuia să o fac. Când o deschid dau peste un roman captivant. Recunosc că l-am citit pe nerăsuflate. Avea tot ce îi trebuia: acțiune, dragoste, suspans. O încântare….”, povestește Dacian Palladi. Având proaspătă oferta bihorencei din Germania de a-i finanța cartea, consultantul în afaceri spune că s-a gândit să-i povestească doamnei despre romanul citit. A intuit oportunitatea de a cupla creația scriitorului și intenția de mecenat a doamnei. “Doamna noastră, entuziasmată îmi spune: <facem un film!>
Vorbesc și cu scriitorul, domnul se inflamează fantastic , îi apar trei volume, scrie o trilogie în aceeași manieră extraordinară. Cărțile sunt traduse în germană, engleză, hindi, se vând pe Amazon. De la primul roman, scriitorul intuind contextul, internaționalizează cartea, protagoniștii nu mai sunt români….Extraordinar, trilogia era ecranizabilă, vedeai filmul… Sunt de acord, promit că dacă vom fi sănătoși, facem filmul după pandemie. La un timp mă sună doamna din Germania să caut un scenarist și casă de producție în Coreea de Sud. Îi spun că mă ocup, mă bag...Eu trebuia să mă ocup de tot ceea ce înseamnă contacte, relații…”, ne-a povestit Dacian Palladi. Societatea coreeană e însă una închisă, rezervată față de străini, e o societate foarte sofisticată. Sunt concluziile consultantului în afaceri care spune că timp de o jumătate de an a pregătit vizita de lucru în Coreea de Sud, ceea ce a presupus de la logistică, la legătura cu ambasadele, cu atașați culturali, contracte.
Impactul cu societatea coreeană e unul care lasă urme. Globalizarea din Seul, reflexele unei societăți care are o anumită aplecare în relațiile cu autoritățile, dar și o anumită filozofie comunitară-acolo nu găsești, de exemplu coșuri de gunoi, un loc cu particularități dar care poartă amprenta asiatică, e o experiență în sine.
Și dacă mergi în Seul, nu poți să nu vezi cel mai scump cartier Gangnam, acolo unde un apartament cost 2,5 milioane dolari. Cartierul s-a dezvoltat mult pentru a găzdui Jocurile Olimpice din 1988 și de atunci a fost asociat cu bunuri imobile costisitoare și cumpărături de lux, petreceri în cartierele chic cum ar fi Apgujeong și Cheongdam. Gangnam a devenit și mai cunoscut după ce o lume întreagă cunoaște melodia pop contagioasă a rapperului Psy din Coreea de Sud.
Scenarii pentru un film
„Sunt puțini și rari vorbitorii de limba engleză în Coreea de Sud. Și Google Maps e în coreană. Ca să chemi un taxi, ai nevoie de limba coreană…Cu atât mai mare mi-a fost surprinderea când am fost în cea mai mare insula a lor în Ocean, în Jeju când o doamnă foarte dichisită m-a întrebat în engleză: <Ce faci pe aici? De unde vii?>…Am fost și la o familie unde doamna e româncă, soțul corean care ne-au primit impecabil. Lucrau într-o multinațională, dar acolo conceptul de multinațională e cu totul altfel. Acolo, în mulținaționale, se simte serios prezența statului. Însăși noțiunea de proprietate privată are alte culori, nuanțe, statul e în copropietate în cele mai mari corporații”, spune Dacian Palladi. Consultantul spune că sunt două variante pentru a realiza un film: ori angajezi un scenarist care să transforme lucrarea în scenariu și apoi mergi la casa de producție, ori casa de producție lucrează cu un scenarist pe care îl agrează. Delegația s-a pregătit pentru oricare din acest “scenariu” .
O rețea de iubiri încrucișate, otrăvuri preparate în laboratoarele militare
Românii s-au dus în Coreea de Sud cu trilogie excepțională, plasată în realitatea imediată (2017-2020), cu peste 1.000 de pagini în care se îmbină genul romanului de aventuri cu exotismul misterios al Orientului Îndepărtat, dar și pigmentări lirice, romantism și conflicte politice la nivel înalt.
Conform prezentării, dincolo de cea mai păzită frontieră, care separă lumea liberă de regatul singuratic, într-un loc periculos ca un tăiș de sabie, închis, totalitar, o poveste de dragoste se naște și se consumăîntr-un mediu exotic. Viața capătă culoare, dialogurile și evenimentele sunt atinse de o autentică profunzime psihologică, incitantă și convingătoare depotrivă, care aduce nuanțe, pune umbre și penumbre pe portretele personajelor, unele dintre ele - eșantioane perfecte al cetățeanului născut și crescut într-o țară izolată ideologic și economic de restul lumii. Se ciocnesc două civilizații, și chiar dacă globalizarea pare să uniformizeze personalitățile oamenilor, nuanțele individuale sunt încă pregnante.
O recuzită variată, în care se evidențiază pasajele romantice și suspansul permanent, creat prin decizii politice cu impact global, otrăvuri preparate în laboratoarele militare ori strategii ale serviciilor secrete cu specializări în tehnica informațională. În prim plan sunt și misterioasele călătorii șamanice, un proces urmărit de o țară întreagă și o rețea de iubiri încrucișate, care se ating, interferează și se exclud reciproc, producând o tensiune epică. Și, mai presus de toate, incredibilele scrisori care au tulburat sensibilitatea specifică a coreenilor, probabil cele mai frumoase scrisori trimise vreodată din Regatul Pustnic. Cât este adevăr și documentare, unde începe ficțiunea literară în această poveste uimitoare? Puteți afla doar citind cele trei volume ale trilogiei.”