A doua încercare. Fosta Primă Doamnă a Americii poate deveni cel mai puternic om al Planetei
- Simona Stupar
- 14 aprilie 2015, 00:00
Hillary Clinton a intrat în cursa pentru prezidențialele din 2016, iar analiștii consideră că are șanse reale de a deveni prima femeie la conducerea SUA.
Datorită notorietății sale la nivel global și lipsei altor democrați pro eminenți, Clinton (67 de ani) intră în cursă dintr-o poziție inedită în politica modernă a SUA - nominalizarea ei aproape sigură face din ea o țintă unică a tuturor candidaților republicani, care au un „dușman” comun.
Campioana americanilor
„Toți vor încerca să demonstreze că sunt cei mai „anti-Hillary” și vor trage în ea”, a spus strategul democrat Joe Trippi, care a participat la campania prezidențială din 2004.
Clinton și-a schimbat și abordarea campaniei, prezentându- se acum (spre deosebire de 2008, când a pierdut nominalizarea în fața lui Barack Obama) drept „o campioană a americanilor de zi cu zi”, urmând să se adreseze clasei mijlocii, care își revine din criza economică.
Un sondaj Reuters-Ipsos arată că Hillary este susținută de 60% din democrați.
Până acum și-au anunțat candidatura, în tabăra democraților, doar fostul senator de Virginia Jim Webb și fostul guvernator de Maryland Martin O’Malley, care nu stau foarte bine în sondaje. Senatoarea de Massachusetts, Elizabeth Warren, care se afla cu 18% în urma ei, nu va candida.
Campania fostei Prime Doamne a început pe rețelele de socializare, demonstrând că a învățat una dintre lecțiile eșecului din 2008. Atunci a fost criticată pentru aroganță și inflexibilitate și pentru lipsa unei legături cu aripa progresistă a partidului. De data aceasta, ea mizează pe o atitudine mai caldă, mai apropiată de oameni, cu o agendă economică populistă.
Clinton a demisionat, ieri, din Consiliul de administraţie al fundaţiei create de soţul ei Bill, pentru a evita un conflict de interese.
Soție, apoi președintă
Dacă va câștiga în 2016 cursa pentru Casa Albă, Hillary Clinton va fi prima femeie președintă din istoria SUA. Ea ar fi, de asemenea, o fostă Primă Doamnă care va ocupa postul soțului ei. Bill Clinton fost președinte al SUA, două mandate, între 1993-2001. Un exemplu similar, la conducerea unei țări, este Cristina Fernández de Kirchner, actuala lideră din Argentina, văduva fostului președinte Néstor Kirchner. Este a doua femeie care conduce destinele țării sale, după Isabel Martinez de Peron (1974-1976), care i-a succedat în funcție defunctului ei soț.