A apărut o nouă mutație a COVID-19! Varianta AY.4.2 este mai periculoasă și se poate răspândi mai repede

A apărut o nouă mutație a COVID-19! Varianta AY.4.2 este mai periculoasă și se poate răspândi mai repede Sursa: Arhiva EVZ

O nouă mutație a variantei Delta a COVID-19 începe să provoace din ce în ce mai multe infectări în Marea Britanie. Oficialii supraveghează îndeaproape modul în care evoluează și acționează noua mutație.

Marea Britanie este una dintre țările unde varianta Delta a COVID-19 este cea mai dominantă. Din ultimele date prezentate de către specialiști, aceștia susțin că au observat o serie de modificări în cazul persoanelor infectate. Conform informațiilor făcute publice de autoritățile britanice, 6% dintre cazurile de coronavirus care au fost secvențiate genetic sunt de un nou tip.

Această nouă mutație a primit denumirea de AY.4.2, însă unii o numesc "Delta Plus". Specialiștii au observat că această nouă variantă conține mutații care ar putea să îi ofere virusului șanse mai mari de supraviețuire. S-au început deja teste cu privire la această nouă variantă pentru a se determina cât de mare este amenințarea venită din partea "Delta Plus".

Experții care au văzut deja modul în care evoluează mutația susțin că sunt slabe șanse ca aceasta să ia amploare sau să fie imună la vaccinurile actuale. Tocmai din acest motiv, ea nu este considerată o variantă îngrijorătoare pentru populație, totuși este cercetată în continuare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce este AY.4.2?

COVID-19 are mii de tipuri diferite care circulă prin lumea întreagă. În cazul unor mutații, situația este mai gravă, iar în cazul altora, nu prezintă un risc major pentru specialiști. Orice virus suferă mutații, așa că nu este nimic surprinzător la faptul că noi versiuni apar în cazul unor pacienți, susțin specialiștii.

Dacă privim situația din Marea Britanie, vom observa pe datele oferite de oficiali, faptul că varianta Delta a început să fie răspândită din ce în ce mai mult din mai 2021, numărul cazurilor de infectare cu această variantă depășindu-le pe cele cu varianta Alpha. Mutația AY.4.2 a fost descoperită încă din iulie 2021, însă nu a prezentat un risc major. Această mutație a crescut încet și afectează proteina spike, pe care COVID-19 o folosește pentru a pătrunde în celulele noastre.

Cercetările efectuate până în prezent nu au stabilit faptul că această variantă ar fi mai transmisibilă, însă ea este ținută sub supraveghere de către specialiști, care eectuează mai multe studii cu privire la modul în care se răspândește și acționează. Oamenii de știință au mult de lucru în ceea ce privește descoperirea, urmărirea și gestionarea noilor variante care apar în cazul COVID-19. Marea Britanie este una dintre țările care efectuează cele mai multe analize de acest gen, realizând peste un milion de teste până în prezent.

Care sunt pașii pentru a ține sub control noile variante COVID-19

Specialiștii susțin că, în primul rând, trebuie să depisteze orice nouă mutație apărută. În al doilea rând, ei trebuie să analizeze îndeaproape modul în care evoluează la început și să stabilească dacă merită sau nu investigată mai amănunțit. Dacă primele analize arată un risc ridicat de contaminare, atunci el este trecut pe lista virușilor în curs de investigare și încep să se facă verificări mai ample.

Dacă analizele amănunțite arată faptul că această nouă variantă descoperită ar putea fi mai transmisibilă și ar putea deveni mai ușor de ucis, ea este trecută pe lista cu mutații care prezintă un risc ridicat de îngrijorare. Înainte de a fi considerată îngrijorătoare, fiecare variantă este testată amănunțit cu privire la rezistența pe care o are în fața vaccinelor anterioare. De asemenea, specialiștii susțin că este foarte important de stabilit și bolile grave care pot apărea în urma noului virus.

Experții au făcut toți acești pași în cazul variantei Delta AY.4.2, iar analizele le-au arătat faptul că există slabe șanse ca noua mutație să se răspândească sau să fie greu de ucis. În timp, ea ar putea să dispară singură și să iasă de pe lista de supraveghere.

Care sunt variantele Delta, Gamma, Beta și Alpha Covid?

Prof. Francois Balloux, director al Institutului de Genetică al University College London, a declarat: "Nu este o problemă: "Este o tulpină potențial marginal mai infecțioasă.

"Nu este nimic în comparație cu ceea ce am văzut cu Alpha și Delta, care erau ceva de genul 50 până la 60 la sută mai transmisibile. Așadar, este vorba despre ceva destul de subtil aici și care este în prezent în curs de investigare. Este probabil să fie cu până la 10 la sută mai transmisibilă.

Este bine că suntem conștienți. Este excelent că avem facilitățile și infrastructura necesară pentru a vedea orice lucru care ar putea fi puțin suspect.

În acest stadiu aș spune să așteptăm și să vedem, să nu ne panicăm. S-ar putea să fie ușor, subtil mai transmisibil, dar nu este ceva absolut dezastruos, așa cum am văzut anterior", a susținut Francois Balloux.

"Este un lucru pe care îl urmărim foarte atent. După cum v-ați aștepta, o monitorizăm îndeaproape și nu vom ezita să luăm măsuri dacă este necesar", a declarat purtătorul de cuvânt oficial al primului ministru.

În pragul iernii, Marea Britanie a început deja să ofere și cea de-a treia doză de vaccin anti-covid persoanelor care prezintă un risc ridicat de infectare. Analizele efectuate pe noua variantă le-au arătat cercetătorilor faptul că nu este necesară o actualizare a vaccinului pentru ca populația să fie protejată de una dintre aceste variante.