A ajuns la limită relația dintre Arabia Saudită și Rusia? Situația este tot mai încordată

A ajuns la limită relația dintre Arabia Saudită și Rusia? Situația este tot mai încordată Sursa foto: Arhiva EVZ

OPEC+ (un grup de țări condus de Arabia Saudită; grup din care face parte și Rusia) a convenit asupra unei cote de reducere a producției de petrol de 2 milioane de barili pe zi.

În ciuda îngrijorărilor din Occident cu privire la prețurile ridicate ale energiei care alimentează inflația, ratele dobânzilor și provoacă încetiniri economice, OPEC+ a decis să respecte reducerile convenite anterior. Aceste reduceri au permis ca indicele de referință al petrolului Brent să se tranzacționeze în mod constant peste 80 USD pe baril.

Relația dintre Arabia Saudită și Rusia este tot mai tensionată

Cu toate acestea, reducerile reprezintă doar 2 % din oferta medie de pe piața mondială a petrolului, iar prețurile actuale ale petrolului abia dacă sunt suficiente pentru a ajuta finanțele Arabiei Saudite, cu un preț al petrolului la pragul de rentabilitate fiscală prognozat la 78 USD pe baril Brent în 2023, față de peste 80 USD pe baril Brent în anul precedent. Prețurile sunt, de asemenea, cu mult sub ceea ce dorește Rusia, și anume 114 USD pe baril Brent în 2023, față de aproximativ 64 USD pe baril înainte de invazia sa în Ucraina. Acest lucru ridică întrebarea dacă relația dintre Arabia Saudită și Rusia și-a atins limitele.

Înainte de lansarea celui de-al doilea război al prețului petrolului în 2014, Arabia Saudită credea că prețul de echilibru fiscal al producătorilor de petrol din SUA era de aproximativ 80 USD pe baril Brent, dar sectorul petrolului din SUA a efectuat o schimbare remarcabilă, devenind mai eficient, cu un punct de echilibru la un nivel de 35-40 USD pe baril Brent. De atunci, Arabia Saudită a luptat împotriva succesului continuu al sectorului american al petrolului, ceea ce a însemnat înlocuirea propriului său petrol în anumite segmente ale pieței și erodarea treptată a puterii sale în lume. În 2016, singura modalitate prin care OPEC a reușit să readucă prețurile petrolului pe plus a fost să obțină ajutorul Rusiei în cadrul grupului OPEC+.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care este marea miză a disputei

SUA consideră acțiunile Arabiei Saudite drept o trădare a încrederii, deoarece primise tot petrolul de care avea nevoie din partea Arabiei Saudite în schimbul garantării securității Arabiei Saudite și a Casei de Saud, care era la putere, așa cum era prevăzut în Acordul din 1945 dintre cele două țări. După Criza petrolului din 1973, SUA au încercat să își reducă la minimum dependența de producătorii de petrol din Orientul Mijlociu, în special de Arabia Saudită.

sursa: oilprice.com