A a început de ieri. Cum îsi apără Gazprom cota de piață în Europa

A a început de ieri. Cum îsi apără Gazprom cota de piață în Europa

Grupul rus Gazprom a început luni să vândă gaze naturale la licitație în Europa, oferind clienților o alternativă la sistemul său controversat al contractelor pe termen lung, în ideea de a-și consolida statutul de principal furnizor de gaze naturale al vechiului continent, informează AFP și Reuters.

Compania controlată de statul rus va încerca să găsească, până la data de 10 septembrie, cumpărători pentru o cantitate de 3,24 miliarde metri cubi de gaze naturale repartizată în 127 de loturi cu livrare în nord-vestul Europei pentru iarna lui 2015/2016, se arată în documentele publicate pe pagina de Internet a Gazprom Export. Prețul va fi stabilit în urma licitației. O serie de companii europene și rusești, precum Vitol, E.ON, Engie, Goldman Sachs, Glencore și Novatek, se numără printre posibilii ofertanți, a declarat directorul Gazprom Export, Elena Burmistrova.

Chiar dacă este vorba de o cantitate foarte mică față de exporturile totale ale grupului, estimate la 158 de miliarde de metri cubi pentru acest an, este vorba de un pas simbolic pentru Gazprom, care până acum a utilizat cu precădere contractele de vânzări pe termen lung în care prețul gazelor naturale este legat de prețul petrolului și în plus clienții se obligă să achiziționeze un anumit volum minim de gaze naturale. În ultimii ani însă Gazprom a fost nevoit să ofere unele concesii celor mai mari clienți ai săi, care grație unor negocieri sau proceduri de arbitraj au obținut reducerea prețului prevăzut în contracte datorită includerii prețurilor de pe piața spot în formula de calcul.

'Piața europeană a gazelor naturale se schimbă constant și vrem să testăm această nou formă de comerț cu gaze naturale pentru a vedea care sunt avantajele pe care le poate aduce atât vânzătorului cât și cumpărătorilor', a declarat directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev. Acesta a apreciat totuși că prețul gazelor naturale rezultat în urma licitației va fi mai mare decât cel inclus în contractele pe termen lung. Prețul mediu perceput de Gazprom pentru gazele naturale livrate în 2015 este cuprins între 235 și 242 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comisia Europeană a acuzat Gazprom, care generează mai mult de jumătate din veniturile sale în Europa, că profită de poziția sa dominantă în Europa de Est pentru a majora prețurile cu până la 40%