Este a douăzeci și șaptea zi de război în Ucraina. Președintele Statelor Unite, Joe Biden, consideră că Vladimir Putin „este cu spatele la zid”, motiv pentru care probabilitatea ca Rusia să recurgă la arme chimice sau biologice în lupte împotriva Ucrainei cresc. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky spune că forțele țării sale au „reținut” înaintarea inamicului. Poziția sa este susținută și de analiștii militari, care transmit că rușii au stagnat din cauza pierderilor suferite și ale problemelor logistice. Iată ultimele informații privind războiul din Ucraina!
UPDATE 22: Rusia este dispusă să utilizeze armele nucleare. Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, anunță că amenințarea va deveni realitate doar atunci când existența Federației Ruse este amenințată, potrivit Sky News.
Oficialul a precizat că scopul invaziei din Ucraina nu este acela de a câștiga teritorii.
UPDATE 20: Armata rusă a lovit o gară din din regiunea ucraineană Dnipro, a declarat un guvernator din zonă. Gara a fost distrusă, iar o persoană și-a pierdut viața.
UPDATE 19: Un atac cu drone a avut loc asupra Kievului. Cel puțin o persoană și-a pierdut viața în urma bombardamentelor.
Mai multe drone "kamikaze" au vizat o clădire a Academiei Naţionale de Ştiinţe, situată în nord-vestul orașului.
UPDATE 18: Rusia folosește zeci de aerodromuri pentru raiduri aeriene asupra Ucrainei, în special în Belarus și Crimeea, potrivit jurnaliștilor de pe teren.
Există aproximativ 40 de aerodromuri cu aviație militară tactică în imediata apropiere a granițelor Ucrainei, au transmis aceștia. Avioanele strategice ar putea fi desfășurate la 5.000 de km de țintă.
UPDATE 17: Fostul președinte al Statelor Unite Donald Trump s-a adresat președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, acuzându-l pe Joe Biden și familia sa pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina.
„Există o corupție generalizată în Ucraina. Fiul lui Joe Biden face milioane de euro pe seama voastră”, i-a spus președintele Donald Trump omologului său ucrainean, potrivit Kyiv Independent.
Rușii au acționat cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor
UPDATE 16: În orașul Herson, civilii au ieșit din nou la protest. Aici, ucrainenii organizează în mod regulat mitinguri împotriva rușilor care au ocupat regiunea încă din primele zile de război. Armata Federației Ruse a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea, marți.
După ce fumul s-a risipit, unii locuitori din Herson s-au întors în piață pentru a continua protestul, relatează publicația Kyiv Independent.
Luni, 21 martie, ocupanții ruși au aruncat cu grenade asupra manifestanților pro-ucraineni din Piața Libertății din Kherson și au deschis focul, rănind oameni.
Bombardamente în capitala Kiev
UPDATE 15: Mai multe explozii puternice au fost raportate marți în capitala ucraineană, în timp ce orașul se află sub stare de asediu de 35 de ore. Una dintre explozii a fost atât de puternică încât a declanșat alarmele mașinilor din centrul orașului, a spus o persoană de la fața locului echipei de jurnaliști de la CNN.
Consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Gherșcenko a declarat că apărarea aeriană ucraineană a angajat și distrus o rachetă rusească Tochka-U și că resturile proiectilului au căzut în râul Nipru.
Bombardamente și focuri de armă de calibru mic au putut fi, de asemenea, auzite intermitent în ultimele două ore.
Kievul se află în prezent sub stare de asediu, anunțată luni de primarul orașului, Vitali Klitschko. Într-un material video publicat pe Telegram, Klitschko a spus că starea de asediu va începe luni la ora 20:00 și va dura până miercuri la ora 7:00.
UPDATE 14: Mykola Trofymenko, directorul Universității de Stat din Mariupol, care face parte și din consiliul municipal, a relatat pentru BBC condițiile în care a avut loc fuga sa dramatică din Mariupol, săptămâna trecută, împreună cu soția și fiul său de cinci ani. Ei locuiesc acum în orașul Lviv din vestul țării, unde încearcă să restabilească universitatea din Mariupol.
Înainte de a pleca, au petrecut câteva săptămâni ascunzându-se cu aproximativ 80 de vecini într-un adăpost din subsol, în timp ce orașul era atacat. El a spus că s-au alăturat unei coloane uriașe de mașini conduse de Crucea Roșie Internațională, care a fost atacată de ruși.
„Cetățenii din Mariupol au format o coloană uriașă de mașini... pe kilometri întregi, erau mii de mașini. Am reușit să fugim din oraș. Am ajuns la Vasylivka, nu departe de Zaporizhzhia, (după ce am trecut prin - n.r.) 15 puncte de control ale rușilor”, a declarat Mykola Trofymenko, într-o intervenție pentru BBC.
„Acolo, poliția națională a Ucrainei a ajutat coloana mare de mașini să treacă peste câmpurile minate. Am văzut câteva mașini care au fost lovite de bombe pentru că nu au reușit să traverseze câmpurile minate. Deci, a fost foarte periculos.
La intrarea la unul dintre punctele de control ucrainene, rușii au început să tragă în mașinile cu panglici albe pe portiere și cu inscripția „copii” pe geamuri. Și au lovit o mașină la șapte sau opt mașini de mine; mașina mea a sărit; au lovit această mașină cu doi copii înăuntru.
Nu știu ce oameni au putut face asta. Bineînțeles, dăm vina pe Putin, că el face asta Ucrainei, dar soldații obișnuiți împușcă acești civili”, a spus directorul Universității de Stat din Mariupol.
„Inamicul nu a reușit să facă un Blitzkrieg la Rubizhne”
UPDATE 13: Orașele și localitățile ucrainene care rezistă încercărilor Rusiei de a le cuceri sunt lovite de focuri de artilerie ca răspuns la rezistență, potrivit oficialilor locali. În estul îndepărtat al țării, în apropierea a două state separatiste pro-ruse, orașul Rubizhne este bombardat constant, a transmis șeful regional Serhii Haidai într-o postare publicată pe una dintre paginile sale de socializare.
„Inamicul nu a fost capabil să facă Blitzkrieg la Rubizhne, așa că distruge orașul, vizând spitale, școli și clădiri rezidențiale”, a spus Haidai.
Serviciile de urgență și ambulanțele sunt adesea în imposibilitatea de a ajunge la răniți, a spus șeful regional, din cauza riscului de a fi atacați.
În urmă cu două zile, Haidai a raportat moartea a 56 de rezidenți ai unui azil de bătrâni într-un oraș aflat la aproximativ 10 kilometri de Rubizhne. Oficialul regional a declarat că un tanc rusesc a deschis focul asupra clădirii pe 11 martie, dar a fost nevoie de mai multe zile pentru a confirma decesele, din cauza pericolelor pe care le prezintă bombardamentele constante.
Între timp, șeful regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, a transmis că orașul a fost bombardat de 84 de ori în timpul nopții, marcând o creștere a ratei atacurilor asupra orașului. Harkov este al doilea oraș ca mărime din Ucraina, se află aproape de granița cu Rusia și este o țintă cheie pentru forțele invadatoare ale lui Putin.
Syniehubov a declarat că cartierele orașului și localitățile periferice au fost supuse focului de la Derhachi, în nord-vest, prin Saltivka și Tsyrkuny, în nord-est, până la uriașa fabrică de tractoare a orașului, în sud-est.
Ucrainenii din apropiere Kievului părăsesc orașele
UPDATE 12: Locuitorii din orașul ucrainean Boryspil, din apropiere de Kiev, au fost rugați să părăsească zona.
„Fac apel la populația civilă să fie inteligentă, să apeleze la centrul nostru de apeluri și să părăsească orașul imediat ce se ivește o oportunitate”, a transmis primarul Volodymyr Borysenko, într-un discurs video.
El a spus că oamenii ar trebui să evacueze orașul dacă nu sunt în imposibilitatea de a o face, deoarece „există deja lupte în zona din jurul acestuia”.
Unii locuitori se află în apropierea aeroportului internațional Boryspil din Kiev - cel mai mare aeroport din Ucraina, care se numără printre numeroasele aerodromuri bombardate de Rusia luna trecută.
Boryspil se află la aproximativ 40 km la est de centrul Kievului.
UPDATE 11: Autoritățile din orașul Odesa, port la Marea Neagră, au declarat că zonele rezidențiale au fost lovite, luni, pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina.
Un deputat ucrainean din Odesa, Oleksiy Honcharenko, a declarat pentru BBC că este de părere că Rusia recurge la bombardamente în zonele în care forțele sale nu pot face progrese pe uscat.
„Înțelegem că, în mod clar, Odesa este un obiectiv strategic al acestui război, dar armata rusă nu poate merge pe uscat acolo, armata noastră rezistă, așa că Putin a început - peste tot în Ucraina - bombardamentele, lovește doar zonele rezidențiale. Sunt sute de jurnaliști internaționali la Kiev, iar unii la Odesa, care au văzut că aceste atacuri sunt în zone rezidențiale, fără ținte militare”, a spus deputatul ucrainean.
Honcharenko a transmis că Odesa a fost bombardat de pe mare de către inamicii care plănuiesc, totodată, o operațiune terestră împotriva orașului-port astfel încât să îl atace pe mai multe fronturi. Chiar și așa, forțele rusești vor suferi „pierderi grele”, dacă vor recurge la o invazie terestră, a spus deputatul.
„Cred că va fi o sinucidere pentru ei - nu vor reuși”, s-a exprimat Oleksiy Honcharenko.
UPDATE 10: Mai multe informații despre situația din orașul Harkov din nord-estul Ucrainei, care a fost atacat de Rusia. Aproape o mie de clădiri au fost distruse în urma bombardamentelor rusești, a anunțat serviciul de urgență al statului ucrainean. Cele mai multe dintre acestea sunt clădiri rezidențiale, a precizat SES.
Forțele rusești bombardează fără încetare Harkov, care se află la doar 50 km de granița cu Rusia, de mai bine de trei săptămâni. Cel puțin 500 de civili au fost uciși în zonă, potrivit oficialilor ucraineni.
Primarul din Cernihiv: Rutele spre Kiev au fost minate
UPDATE 9: Cernihiv este unul dintre centrele regionale care a avut cel mai mult de suferit de pe urma invaziei rusești. Motivul este cât se poate de clar - orașul închide ruta nordică spre Kiev, este un punct strategic.
Primarul din Cernihiv a transmis că drumul spre capitala Kiev, care ar trebui să permită civililor să părăsească regiunea bombardată, este minat.
„Cine vrea să riște să plece totuși, trebuie să folosească doar drumurile din pădure”, a atras atenția edilul ucrainean, care și-a exprimat îngrijorările cu privire la o blocadă absolută a orașului din cauza faptului că vremea se va încălzi, iar cărările din păduri vor deveni mocirlă. Iar acest lucru nu se încadrează în simplul termen „catastrofă umanitară”, a spus primarul.
„Prima (îngrijorare - n.r.) este faptul că nu avem o alimentare stabilă cu energie electrică de câteva zile - luptele au loc aproape continuu , și direct în apropierea rețelelor principale. Gradul de distrugere a tuturor acestor rețele este de așa natură încât, din punct de vedere tehnic, este extrem de dificil să se restabilească totul într-o perioadă scurtă de timp - ritmul de recuperare rămâne mult în urma ritmului de distrugere.
Nu există o politică clară de informare a statului în acele zone care suferă cel mai mult din cauza inamicului. Politica de informare a statului este, în general, patriotică, dar relevanța ei, cred, s-a pierdut la începutul celei de-a treia săptămâni de război”, a declarat primarul pentru Kyiv Independent.
O fabrică de tancuri rusești își suspendă operațiunile
UPDATE 8: Armata ucraineană raportează că o companie care produce și repară tancuri rusești și-a suspendat activitatea la fabrica sa din regiunea centrală rusă Chelyabinsk din cauza lipsei de piese importate.
Într-o poziție postată pe Facebook, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis că producătorul Uralvagonzavod a fost nevoit să întrerupă producția la instalație „din cauza lipsei de recepții de componente fabricate în străinătate”.
Compania ucraineană de informații și consultanță militară Defense Express raportează că Uralvagonzavod asigură singura uzină care realizează asamblarea tancurilor.
Aceasta continuă să raporteze că producătorul folosește în mod obișnuit componente occidentale.
Nu există rapoarte care să facă referire la instalația din Uralvagonzavod în presa rusă, iar informațiile nu au putut fi verificate în mod independent.
Expert rus: Un atac amfibiu asupra Odesa este puțin probabil
UPDATE 7: Privind acum la fronturile care ar putea deveni critice în război, Dr. Sidharth Kaushal, cercetător în domeniul puterii maritime la Royal United Services Institute, spune că un posibil atac de pe apă asupra orașului port strategic Odesa este puțin probabil din cauza capacităților limitate pe care Rusia le are în regiune.
El spune că un astfel de asalt ar funcționa cu adevărat doar în tandem cu un avans terestru - dar cum forțele terestre nu au progresat dincolo de Mykolaiv, în vest, el spune că se așteaptă ca un asalt amfibiu să fie „relativ puțin probabil pe termen scurt”.
Expertul a adăugat că Rusia ar putea să își folosească forța maritimă ca un fel de „leșin”, ceea ce îi obligă pe ucraineni să angajeze forțe pentru apărarea Odesa, împiedicându-i astfel să folosească forțe în altă parte, precum Mykolaiv.
În ceea ce privește posibilitatea ca Rusia să folosească arme chimice în Ucraina, specialistul rus a spus că Putin dispune încă de arme convenționale „cu care poate provoca o cantitate destul de substanțială de durere societății ucrainene”, potrivit BBC.
Dr. Sidharth Kaushal consideră că utilizarea armelor chimice nu este necesară pentru ruși în acest moment, deși nu poate fi exclusă în viitor.
Clădiri avariate și inundații la râul Irpin
UPDATE 6: Noile imagini din satelit realizate de Maxar Technologies arată incendii provocate de lovituri militare și inundații tot mai mari la râul Irpin.
Imaginile, realizate luni, arată, de asemenea, poziții ale artileriei rusești la vest de baza aeriană Antonov, aflată sub control rusesc, la nord-vest de capitala Kiev. Aceste poziții se potrivesc cu alte poziții de artilerie rusești - în jurul lor au fost construite berme de pământ.
Pagubele provocate de loviturile militare rusești se observă, de asemenea, și la nord-vest de Kiev. Două incendii distincte sunt observate în centrul orașului Irpin, în apropierea unui complex de clădiri de administrație publică și de apartamente.
Alte două incendii pot fi remarcate, de asemenea, într-o altă imagine din satelit, printre un grup de clădiri din apropierea unei școli din oraș și o zonă rezidențială din apropierea unui lac.
O altă imagine din satelit surprinde apele din ce în ce mai mari ale râului Irpin, scrie CNN.
Râul Irpin este esențial pentru înaintarea rusă spre Kiev; dacă rușii nu îl pot traversa, nu pot cuceri Kievul dinspre vest.
Nu este clar cum a început inundarea bazinului râului Irpin: dacă porțile au fost deschise intenționat de către ucraineni pentru a inunda zona sau dacă acesta a fost bombardat.
UPDATE 5: Echipele de salvare din Ucraina se grăbesc să stingă incendiile și să curețe molozul din clădirile distruse din marile orașe, a anunțat, marți, Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență (SES) din Ucraina.
Lucrări de căutare și operațiuni de degajare au avut loc în capitala Kiev și în districtele Shevchenkivskyi din Harkov, în estul Ucrainei.
De asemenea, unitățile SES au stins incendii în clădiri de apartamente, instalații private și alte clădiri provocate de bombardamente, în orașe precum Kiev, Slobidsky din nord-est și în districtele industriale din Harkov.
Unitățile pirotehnice au continuat, de asemenea, să elimine dispozitivele explozive nedetonate, a precizat SES.
Alerte de raid aerian în aproape toate regiunile din Ucraina
UPDATE 4: Publicația Kyiv Independent transmite că în aproape toate regiunile din Ucraina răsună sirenele războiului.
Alerte de raid aerian au fost activate în regiunile: Sumy, Mykolaiv, Ternopil, Poltava, Kirovohrad, Harkov, Zaporizhzhia, Lviv, Ivano-Frankivsk, Zakarpattya, Chernivtsi, Dnipropetrovsk, Rivne, Volyn, Cherkasy, Khmelnytsky, Odesa, Kiev, Sloviansk și Kramatorsk.
Rusia și-a sporit prezența aeriană
UPDATE 3: Forțele rusești „și-au sporit prezența aviatică în spațiul aerian al Ucrainei” în ultimele 24 de ore, afirmă armata ucraineană.
„În plus față de utilizarea multor vehicule aeriene fără pilot, inamicul folosește bombardiere, avioane de asalt și de luptă, rachete de croazieră și rachete balistice în diferite direcții”, a transmis Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina într-un comunicat.
Acesta a adăugat că, luni, Ucraina a distrus un avion rusesc, două elicoptere și șase drone.
Milițiile susținute de Rusia lansează o rachetă termobarică
UPDATE 2: Un material video verificat de BBC arată cum sunt lansate în Ucraina rachete termobarice, cunoscute și sub numele de bombe cu vid.
Înregistrarea video, realizată de Miliția Populară a autoproclamatei Republici Populare Donețk, arată cum rachetele sunt lansate de la un lansator multiplu de rachete TOS-1A de fabricație rusească.
Armele termobarice sunt controversate, deoarece sunt mult mai devastatoare decât explozibilii convenționali de dimensiuni similare și au un impact teribil asupra oricărei persoane prinse în raza lor de explozie.
„Armata rusă ajută civilii să rămână în viață”
UPDATE 1: Ambasada Rusiei în SUA a reacționat la rapoartele privind așa-numitele „tabere de filtrare” create de forțele rusești în Mariupol. Poziția ambasadei vine în urma afirmațiilor primarului din Mariupol, Vadim Boychenko, potrivit cărora mii de locuitori au fost duși în tabere, unde forțele rusești le-au confiscat telefoanele și documentele, înainte de a-i deporta cu forța în Rusia.
Ambasada spune că Rusia operează doar puncte de control „pentru a evita operațiunile de diversiune” ale armatei ucrainene și pentru a permite forțelor rusești să „inspecteze cu atenție autovehiculele care se îndreaptă spre regiunile sigure”.
„Armata rusă nu creează niciun fel de bariere pentru populația pașnică, ci îi ajută să rămână în viață, oferindu-le alimente și medicamente”, se arată în comunicatul emis de Ambasada Rusiei în SUA.
Știre inițială: În cea de-a douăzeci și șaptea zi de război, președintele american Joe Biden a ieșit public, susținând că Vladimir Putin „este cu spatele la zid”, aspect care ar spori probabilitatea ca liderul de la Kremlin să folosească arme chimice sau biologice în Ucraina.
A 27-a zi de război. Putin vrea să folosească arme chimice sau biologice
La o masă rotundă organizată luni la Washington DC, Joe Biden a declarat că el crede că Rusia pregătește noi „steaguri false” în războiul purtat în Ucraina.
„Ei sugerează, de asemenea, că are arme biologice și chimice în Ucraina. Acesta este un semn clar că are în vedere să le folosească pe amândouă”, a spus președintele Statelor Unite.
Oficiali americani și aliați au susținut în repetate rânduri că Rusia ar putea folosi poziții false privind armele chimice ca un precursor pentru a folosi ea însăși astfel de arme.
La începutul lunii martie, consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, l-a avertizat pe secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei că Moscova se va confrunta cu consecințe severe dacă va desfășura arme chimice sau biologice în Ucraina.
Mariupol va cădea în mâinile rușilor în următoarele săptămâni
Operațiunile rusești în Ucraina continuă să fie în mare parte blocate și afectate de probleme logistice, potrivit unei evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA. În rezumatul său zilnic, institutul a notat că forțele rusești nu au desfășurat, luni, nicio operațiune ofensivă în apropiere de Kiev, consolidându-și în schimb pozițiile defensive.
În mod similar, forțele rusești din nord-estul Ucrainei au rămas stagnante și au fost „incapabile să rezolve problemele logistice”, a transmis institutul.
Mai mult, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, Rusia a fost nevoită să desfășoare rezerve de „calitate scăzută”, inclusiv „unități cu un nivel scăzut de pregătire” din Orientul Îndepărtat al Rusiei, pentru a înlocui pierderile din unitățile de luptă din prima linie.
În Mariupol, pe de altă parte, specialiștii militari consideră că forțele ruse au făcut „progrese lente, dar constante” și au bombardat infrastructura civilă. Reprezentanții institutului estimează că orașul va cădea în următoarele câteva săptămâni în mâinile rușilor.
Importanța orașului-port din sudul Ucrainei pentru inamici
De ce este, totuși, Mariupol orașul cel mai bombardat în războiul dintre Ucraina și Rusia? Iată, pe scurt, câteva aspecte care transformă orașul-port ucrainean într-o țintă a inamicilor:
- Asigurarea unui coridor terestru între Crimeea și Donbas: Mariupol stă cu încăpățânare în calea forțelor rusești care au activat din peninsula Crimeea. Acestea se îndreaptă spre nord-est pentru a încerca să se conecteze cu camarazii lor și cu aliații separatiști ucraineni din regiunea Donbas din estul Ucrainei.
- Strangularea economiei Ucrainei: În vremuri normale, Mariupol este un centru de export cheie pentru oțelul, cărbunele și porumbul care sunt exportate către clienți din Orientul Mijlociu și nu numai. Pierderea Mariupolului ar fi o lovitură majoră pentru ceea ce a mai rămas din economia Ucrainei.
- Oportunitate de propagandă: Mariupol găzduiește o unitate de miliție ucraineană numită Brigada Azov, care conține extremiști de extremă dreapta, inclusiv neonaziști. Deși aceștia reprezintă doar cea mai mică parte a forțelor de luptă ucrainene, acest lucru ar oferi Moscovei un pretext pentru a transmite populației Rusiei că tinerii pe care i-a trimis să lupte în Ucraina sunt acolo pentru a-și scăpa vecinul de neonaziști.
- O creștere majoră a moralului: O victorie rusă la Mariupol ar permite Kremlinului să arate populației sale - prin intermediul mass-media controlate de stat - că Rusia își atinge obiectivele și face progrese. Dar pentru ucraineni, pierderea Mariupolului ar fi o lovitură majoră.
Marea Azov a fost blocată de forțele rusești
În legătură cu Marea Azov, Statul Major General al forțelor armate ucrainene a transmis că trupele ruse au ocupat un „coridor terestru” care făcea legătura cu peninsula Crimeea, blocând accesul Ucrainei la aceasta.
Totuși, armata ucraineană a mai precizat în ultima sa declarație de presă că forțele ruse au pierdut „potențialul ofensiv” și sunt nevoite să cheme întăriri din întreaga Rusie pentru a fi desfășurate în Ucraina.
Mai mult decât atât, Statul Major General a transmis că pierderile „ireversibile” au forțat Moscova să anuleze disponibilizările planificate de ofițeri și soldați din armată. Acesta susține că aproximativ 300 de soldați ruși au fost uciși în luptă doar luni, potrivit BBC.
Volodymyr Zelensky: Rușii au „un gol în loc de inimă”
Dificultățile cu care se confruntă rușii au fost subliniate și de către președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, care a spus că forțele țării sale au reușit să le țină „la distanță” pe cele ale Rusiei.
Într-un mesaj video publicat luni, Zelensky a declarat că, deși rușii au încercat să avanseze „încet”, eforturile lor au fost până acum respinse, iar forțele lor au fost „reținute”.
Președintele Ucrainei a mai afirmat că un alt avion rusesc a fost doborât de forțele ucrainene în regiunea Harkov. Discutând despre situația piloților avioanelor de luptă rusești, el a spus: „Cu siguranță au un gol în loc de inimă, în loc de suflet, în loc de tot ceea ce îi face pe oameni umani”.
„Teritorii periculoase” în mai multe părți din țară
În altă ordine de idei, Asociația Sapeuților din Ucraina a transmis că, începând cu data de 21 martie, el puțin 82.525 de kilometri pătrați din teritoriul Ucrainei sunt suspectați de a conține dispozitive explozive. Reprezentanții asociației au precizat că aceste întinderi de teren sunt „teritorii periculoase”.
Asociația nu a menționat cât de mult din suprafața de teren a fost clasificată ca conținând dispozitive explozive înainte de invazia rusă din 24 februarie.
Informațiile au fost calculate cu ajutorul unui software de geoinformare împreună cu operatorul ucrainean de acțiuni împotriva minelor Demining Solutions, a precizat asociația. Aceasta a adăugat că aceste calcule sunt preliminare.
În războiul modern, geniștii construiesc instalații de sprijin importante, cum ar fi aeroporturi, drumuri de aprovizionare și depozite de combustibil, și li se atribuie sarcini precum dezarmarea și eliminarea minelor și a bombelor neexplodate.
Ucrainenii susțin că au recucerit un oraș din apropierea Kievului
În timp ce luni nu a avut loc nicio ofensivă militară în apropiere de Kiev, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, marți dimineață armata ucraineană a transmis că forțele sale au recucerit orașul Makarov din apropierea capitalei.
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis că trupele sale au „împins” trupele rusești în afara orașului, situat la aproximativ 60 km vest de capitală.
„Datorită acțiunilor eroice ale apărătorilor noștri, steagul de stat al Ucrainei a fost ridicat deasupra orașului Makarov, inamicul a fost respins”, a transmis Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, într-o postare publicată pe Facebook.
Poziția ucraineană vine la trei zile după ce un atac cu mortiere rusesc asupra orașului a ucis șapte persoane, conform Poliției locale.