A 21-a zi de război. Mariupol e înconjurat; sute de mii de ucraineni fără scăpare. Adăposturile pentru femei însărcinate și copii au fost bombardate. VIDEO

A 21-a zi de război. Mariupol e înconjurat; sute de mii de ucraineni fără scăpare. Adăposturile pentru femei însărcinate și copii au fost bombardate. VIDEO Kiev, 26 februarie/ Sursă: Svitlana Unuchko | Dreamstime.com

Luptele din Ucraina continuă; o mulțime de oameni au fost răniți în urma bombardamentelor lansate în apropiere de capitală, precum și în alte orașe importante. În Mariupol, un teatru în care se adăposteau până la 1.200 de civili a devenit ținta inamicilor. Regiunile Donețk și Luhansk au înregistrat pierderi uriașe, însă, din fericire, rușii nu au reușit încă să încercuiască Kievul, potrivit oficialilor din domeniul apărării.

UPDATE 4: Clădirea care adăpostește piscina Neptun din nordul Mariupol a fost ținta unei lovituri militare din partea rușilor, se arată într-o înregistrare video postată pe rețelele de socializare de către un oficial guvernamental al orașului. CNN a geolocalizat și a confirmat autenticitatea videoclipului.

Maxim Kach, un oficial guvernamental al orașului Mariupol, a declarat că o bombă a lovit clădirea și că pompierii „erau ocupați încercând să scoată o femeie însărcinată de sub dărâmături”.

„Aici erau doar femei însărcinate și femei cu copii sub trei ani”, a spus Kach în videoclip, adăugând că niciun militar nu se afla în clădire sau în apropierea acesteia.

Piscina se află la puțin peste patru kilometri la nord de locul în care a fost atacat teatrul.

UPDATE 3: O imagine din satelit furnizată de Maxar în urmă cu două zile arată cuvântul „copii” scris cu litere mari și albe în limba rusă, în fața și în spatele teatrului din Mariupol, bombardat miercuri de ruși, relatează BBC.

Sursă: Captură BBC

După cum am relatat, oficialii locali au declarat că teatrul era folosit de sute de civili ca adăpost, ar fi fost vorba de un număr de până la 1.200 de ucraineni.

UPDATE 2: Oficialii ucraineni spun că numărul victimelor nu este încă clar după atacul rusesc asupra teatrului din Mariupol.  Oficialii din Mariupol spun că un avion rusesc a aruncat o bombă asupra teatrului din oraș, unde se adăposteau până la 1.200 de civili.

Ministrul ucrainean de externe a numit atacul „o altă crimă de război oribilă”, spunând că este imposibil ca Rusia să nu fi știut că locul era un adăpost pentru civili. Atacul este unul dintre numeroasele bombardamente asupra clădirilor civile despre care se spune că au fost vizate de Rusia în orașe din Ucraina.

Primarul din Melitopol, răpit de ruși, a fost salvat

UPDATE 1: Guvernul ucrainean a transmis, miercuri, că a organizat o operațiune de salvare a primarului orașului Melitopol din sudul țării, care a fost reținut de bărbați înarmați în orașul ocupat de Rusia pe 11 martie.

„O operațiune specială de eliberare a primarului din Melitopol, Ivan Fedorov, tocmai a fost finalizată cu succes. (Edilul - n.r.) este în siguranță. Tocmai am vorbit cu el împreună cu președintele și șeful Oficiului. Aș dori să spun un singur lucru - nu ne părăsim niciodată oamenii. Ivan se va întoarce la îndatoririle sale de primar al Melitopolului ucrainean foarte curând”, a declarat Kyrylo Tymoshenko, un oficial de rang înalt din biroul președintelui Volodymyr Zelensky.

Trupele rusești au preluat controlul asupra Melitopolului pe 26 februarie. Pe 11 martie, bărbați înarmați l-au reținut pe primarul ales Fedorov, iar mai târziu în aceeași zi procuratura regiunii separatiste Luhansk, susținută de Rusia, l-a acuzat de terorism.

De atunci, primarul nou instalat, Galina Danilchenko, a ordonat difuzarea posturilor de televiziune rusești și a încercat să dizolve consiliul municipal și să creeze în schimb un Comitet al Poporului.

Procurorul general al Ucrainei a deschis pe data de 13 martie o anchetă pentru trădare împotriva lui Danilchenko.

Știre inițială: Este a 21-a zi de război în Ucraina, iar numărul morților continuă să crească. În după-amiaza zilei de miercuri, oficialii ucraineni au confirmat moartea a zece persoane care au fost victime ale unui atac rusesc în orașul Cernihiv din nordul țării.

Bombardați în timp ce așteptau să cumpere pâine

Într-o declarație emisă de biroul procurorului general al Ucrainei, oficialii au precizat că atacul a avut loc în această dimineață, în jurul orei locale 10:00 (08:00 GMT), când „militari ai Forțelor Armate Ruse au tras asupra oamenilor care stăteau la coadă la pâine lângă o băcănie”.

Rămâne neclar modul în care au fost ucise cele 10 persoane, dar jurnaliștii din presa locală au declarat pentru BBC că este probabil ca victimele să fi fost exact în ținta artileriei ruse, poziționată în afara orașului.

Bombardament asupra a peste 1.000 de civili în Mariupol

De asemenea, bombardat a mai fost și un teatru din orașul Mariupol, potrivit viceprimarului acestuia, Serhiy Orlov, care a precizat că în clădire erau adăpostite între 1.000 și 1.200 de civili. Numărul victimelor este încă necunoscut.

Mariupol a fost încercuit de forțele rusești, iar aproximativ 300.000 de persoane sunt blocate în oraș, fără apă curentă, electricitate sau gaz. Alimentele și proviziile medicale sunt limitate, iar Rusia nu a permis livrarea de ajutoare umanitare.

Orașul a fost bombardat constant de Rusia de la începutul războiului declanșat pe 24 februarie, iar cartiere întregi au fost transformate în pustietăți. Săptămâna trecută, un atac asupra unui spital a fost soldat cu cinci morți.

Orlov a mai spus că Rusia a atacat un convoi de civili care plecase din Mariupol în drum spre orașul Zaporizhzhia, rănind cinci civili, inclusiv un copil.

NATO: Rusia nu-și va atinge obiectivele militare

În altă ordine de idei, oficiali militari de rang înalt din cadrul NATO au afirmat pentru sursa citată că președintele Putin nu și-a atins obiectivele militare în Ucraina până în prezent și „probabil că nici nu le va atinge până la sfârșitul zilei”. Dar au adăugat că forțele rusești au încă capacitatea de a face „multe pagube”.

Oficialii din domeniul apărării au declarat că, deși forțele rusești au obținut câștiguri în regiunile Donețk și Luhansk, încă nu au reușit să încercuiască Kievul - ceea ce, potrivit acestora, Rusia se aștepta să facă în câteva zile.

Până în prezent nu s-a materializat nici un asalt amfibiu rusesc, în legătură cu care autoritățile se așteptau să aibă loc în sudul țării, în apropiere de Odesa.

Oficialii NATO consideră că planul militar inițial al Rusiei includea cucerirea întregii coaste ucrainene de la Marea Neagră - până în Moldova. Aceștia au apreciat că forța de invazie a Rusiei suferea din cauza lipsei de combustibil și de alimente, precum și din cauza pierderilor suferite și au spus că președintele Putin căuta deja întăriri.

Rusia a „zgâriat fundul butoiului”

Un oficial a declarat că este „foarte probabil” ca acest lucru să implice trimiterea în Ucraina a unor luptători străini din Siria și a unor contractori militari privați - cum ar fi grupul Wagner.

Un alt oficial a adăugat că rezervele militare ale Rusiei „nu sunt o armă secretă”. Acesta a spus că apelarea la forțele de rezervă a fost „zgârierea fundului butoiului”.

Oficialii NATO spun că aliații și statele membre continuă să trimită arme în Ucraina. Aceștia au precizat că printre ele se numără armament sovietic vechi, pe care forțele ucrainene ar fi fost instruite să îl folosească, precum și rachete antitanc și antiaeriene furnizate de Occident.