Cele mai ciudate 10 fobii. CUM se MANIFESTĂ frica de somn, de scris sau de bani

Cele mai ciudate 10 fobii. CUM se MANIFESTĂ frica de somn, de scris sau de bani

Fobia este acea frică persistentă şi iraţională faţă de anumite situaţii, obiecte, activităţi sau persoane. Un top 10 cele mai ciudate fobii, mai jos.

1. Frica de oglinzi sau de a te vedea în oglindă (Eisoptrophobia)

Oamenilor care au această fobie le este frică să se privească în oglindă sau să vadă oglinzi în preajma lor. Aceste persoane au o stare de anxietate chiar şi atunci când realizează că teama lor este iraţională.

2. Frica de păpuşi (Pediophobia)

Ne puteți urmări și pe Google News

Este o fobie pe care o au mai mult copiii, acestora le e teamă că păpuşile ar putea căpăta viaţă. O cauză a acestei fobii ar putea fi o experienţă traumatizantă din trecut, care asociază păpuşile cu frica şi anxietatea.

3. Frica de iubire (Philophobia)

Este acea teamă inexplicabilă faţă de dragoste, de intimitate. Persoanele care au această fobie nu pot avea o relaţie serioasă cu nimeni, nici măcar de prietenie.

4. Frica de clovni (Coulrophobia)

Se manifestă în special la copii, dar sunt şi adulţi care au o teamă exagerată atunci când văd clovni. Înfăţişarea ciudată a clovnilor, cu nasurile lor roşii şi părul nenatural îi fac că arate înfricoşători. Chiar dacă adulţii conştientizează că frica lor este iraţională, nu pot scăpa de ea.

 5. Frica de a fi îngropat de viu (Taphophobia)

Este acea teamă de a putea fi închis într-un coşciug după ce ai fost declarat mort dintr-o eroare. De-a lungul istoriei au existat multe cazuri de persoane îngropate de vii în mod accidental.

6. Frica de nuditate (Gymnophobia)

Gymnophobia este teama sau starea de anxietate pe care o are o persoană gândindu-se că ar putea fi văzută goală sau  de a vedea pe altcineva gol, chiar şi în situaţii sociale acceptate. Gymnofobii sunt acele persoane care au o părere proastă despre felul în care arată din cauza modelelor promovate în societate.

7. Frica de femei frumoase (Venustraphobia)

Persoanei care are această fobie îi va fi imposibil să poarte o discuţie cu o femeie frumoasă. Fie evenimentele nefercite din trecut ale venustrafobului, fie neîncrederea în propria persoană pot fi cauze ale acestei fobii.

8. Frica de a scrie de mână (Graphophobia)

Deşi scrisul de mână nu mai este aşa utulizat cum era odată, să-ţi fie frică de scris este chiar inexplicabil. Se pare că sunt persoane care au această fobie.

9. Frica de somn (Somniphobia)

Este un comportament ce se manifestă înainte de a merge la culcare. Cei care suferă de această fobie cred că odată ce vor adormi nu se vor mai putea trezi niciodată. Somnifobilor le e teamă de starea de inconştienţă din timpul unui somn profund.

10. Frica de bani (Chrometophobia)

Această fobie este destul de amuzantă având în vedere criza economică. Cei care au teamă faţă de bani cred că nu îi pot manageria sau că banii reprezintă ceva diabolic.