Evenimentul Zilei > EVZ Special > Gabriela Szabo. Fata care şi-a făcut averea cu fuleul | VIDEO
Gabriela Szabo. Fata care şi-a făcut averea cu fuleul | VIDEO

Gabriela Szabo. Fata care şi-a făcut averea cu fuleul | VIDEO

După ce a alergat de cam de două ori cât lungimea Ecuatorului, Gabi Szabo are o stradă, cu numele ei. Şi azi aleargă, dar nu mai concurează decât cu ea însăşi

Alerga până i se îngusta câmpul vizual şi vedea destinaţia ca printr- un tunel al timpului. De cele mai multe ori, la sosire, cineva o premia cu o bucată de aur sau argint. Le-a tot pus deoparte şi a strâns astfel câteva kilograme bune de metale preţioase. N-avea mai mult de 40 de kile, cu tot cu hainele de pe ea, dar inima îi pompa în piept ca turbina unui supersonic. Părea o miniatură printre giganticele sale adversare. La fiecare doi paşi ai lor ea făcea trei.
Mai bine de 12 ani ne-a băgat adrenalină în vene, în timp ce ea abia mai respira. N-a scăpat de invidii şi răutăţi. Acum, când lumea ei nu ne-a mai adus nicio medalie, simte că e momentul unei schimbări. Vrea să facă ceva. Are soluţii, dar n-are susţinere. Vrea să alerge iar, dar nu pe pistă în pantofi cu cuie. Vrea să avem iarăşi campioni. Ca ea, ca Maricica Puică, sau Doina Melinte. O cheamă Gabriela Szabo.
A alergat 80.000 de kilometri
E cocoţată pe tocuri cui, dar tot mititică pare. S-a mai împlinit un pic. Nu mai e piele şi os ca la Sidney sau Atlanta, când se înfăşura în tricolor. După ce mai aleargă acum Gabi Szabo? "E o întrebare la care nu ştiu să răspund", se foieşte mica, dar uriaşa, campioană. "La Federaţia de Atletism mă ocup de partea de promovare, dar sunt şi membru în Comitetul Executiv al COSR!", se înfoaie bistriţeanca. În afaceri nu s-a băgat, ca alţi sportivi retraşi? Te priveşte rece, metalic: "Nu!".
Dar, la propriu, mai aleargă? Zâmbeşte albastru: "În fiecare zi! Alerg pentru sănătatea mea! Să mă simt bine… Alerg şi pe pistă, la stadion şi la sală, pe bandă. Mai merg şi în Herăstrău. Evit să alerg pe şosea". Ce kilometraj are campioana noastră? "Chiar i-am adunat! În 16 ani de sport de mare performanţă am depăşit 80.000 de kilometri!”. Gabriela Szabo a alergat, practic, de două ori în jurul globului, pe la Ecuator. De 12 ani, o stradă din Bucureşti îi poartă numele. Cum e să te plimbi pe "strada ta"? Dă din mână a lehamite. "În 2000, când m-am întors de la Sidney, m-au luat la primăria de sector şi s-a votat! Am fost, sincer, foarte onorată! După aceea miam dat seama că a fost o strategie de marketing. Era pe acea stradă un club sportiv… Probabil a fost o intenţie specială de reclamă…".
Gabriela Szabo îşi spulbera adversarele în anii ei de glorie. Finişul irezistibil le lăsa fără aer!
"Trebuie apreciată dorinţa de a alerga şi plăcerea lor, a africanilor. Pe mine m-a impresionat foarte tare."
GABRIELA SZABO, alergătoare

O imagine pe care românii n-au cum s-o uite. Gabi Szabo se înfăşura în tricolor după fi ecare cursă câştigată!
Gabi şi lingourile de aur
S-a estimat că marea atletă a câştigat, numai din sport, mai bine de un milion şi jumătate de dolari. Pe lângă banii din sponsorizări sau contracte publicitare. Fata noastră şi-a făcut averea cu fuleul! Ce-a făcut cu banii? "Nu vreau să vorbesc de asta! Sunt lucruri care ţin de mine! Câţi vorbesc despre ce fac ei acasă şi cum îşi fac bugetul? Eu niciodată n-am vorbit despre banii mei!", e discretă Gabi Szabo.
A adunat zeci de medalii, din care 12 de aur, plus 6,6 kilograme de aur, în lingouri, de pe urma concursurilor Golden League şi Golden Four! Ce a făcut cu acea comoară? Mentenanţa unei astfel de averi într-o bancă e destul de costisitoare. "Aşa e! Dar nu ştiu câte medalii sunt de aur, argint sau bronz…", a pierdut numărătoarea fragila atletă. Se umflă în pene, pe bună dreptate: "De la juniori, până la seniori, am câştigat tot şi în fiecare an! Abia azi, după ce s-a încheiat cariera mea, ce am reprezentat ca sportivă!". Dar aurul, aurul, ce-a făcut cu el? "N-am să vă dau un răspuns… Sunt foarte căpoasă!". Gabi Szabo are o anumită gomoşenie, scuzabilă penru o mare campioană. Are o anumită distincţie şi în vestimentaţie. Pantaloni albi şi o bluză şic bleu cu pantofi asortaţi.
Contrastele se atrag. Soţul ei, Zsolt Gyöngyössy, e un munte de om. Ea, cât o moleculă pe lângă el, dar cu energie nucleară în vine. Cine conduce la ei în casă? "Nu merge după mottoul că <<găina cântă>>! Aspectul nu contează. Trebuie să existe înţelegere şi acea chimie care să dea armonie în familie…". Gabi Szabo e diplomată. Nu poate face copii. E resemnată. S-a gândit la o adopţie? "Au fost discuţii, dar doar atât…".

Gabi şi Zsolt au găsit reţeta perfectă a armoniei familiale. Începutul l-au avut pe pista de altletism
Pe timpul ei, albele dominau atletismul. Astăzi, africanii!
De ce nu mai contează România în atletism? La Londra n-am luat nicio medalie. Nu mai ştiu românii să alerge? Care e cauza dezastrului în sportul roânesc? "Io nu sunt factor de decizie! Sunt vicepreşedinte onorific la FRA… Privesc sportul ca spectator, la TV…", parcă se scuză campioana. "Cauzele se ştiu, s-au văzut doar efectele. Pasiunea nu se cumpără cu bani! De Londra…, să nu spunem un eşec… Acele medalii câştigate sunt un succes! Multe puteri se întrec în sport, dar trebuie şi noroc! La Los Angeles, unde am ieşit pe locul doi, la medalii, a fost un context politic… Acu’, vina e în toate părţile, pentru că s-a încercat cosmetizarea şi împrumutarea multor lucuri din străinătate într-un alt sistem! Categoric e nevoie de reform în sportul românesc! Eu am soluţii, dar nu sunt factor de decizie! Atunci de ce să vorbesc!?", dă din umeri, neputincioasă, marea campioană. Spune că atunci când va începe reforma în sportul nostru va fi durere. "Azi, Direcţiile Judeţene de Sport sunt conduse pe linie politică!".
Pe de altă parte, o problemă mare e declinul rasei albe în atletism. Violeta Beclea-Szekely, inamica NO 1 a Gabrielei Szabo, spunea, recent, că rasa albă va dispărea din atletism! "Nu ştiu dacă să comentez aşa ceva… Când concuram eu, noi, albele, dominam probele de fond şi semi-fond! Dar statistic, acum, aceste probe sunt dominate de africani! În scimb, pe probele tehnice, Europa cam domină de mulţi ani… E vorba şi de motivaţie. În Kenya şi în Etiopia toată lumea aleargă! Tribul Massai a dat mulţi campioni. La Addis Abeba, la şase dimineaţa, toţi aleargă!", e impresionată româncuţa de determinarea negrilor africani.
12 medalii de aur şi 6,6 kilograme de aur, în lingouri, a câştigat Gabi în cariera sa. Despre banii câştigaţi nu vrea să vorbească
Nici ea nu mai ştie câte medalii a câştigat. Cert e că, de la juniori, până la seniori, n-aratat niciun titlu!
Despre invidie, dopaj, ambiţie şi scandal
În sport, dopajul a crescut exponenţial în ultimii ani. Carl Lewis a lăsat să se înţeleagă că atât recordmanul mondial la suta de metri, Usain Bolt, cât şi ceilalţi jamaicani n-ar fi străini de fenomen. E vorba de invidia unui mare campion egalat în performanţe sau de realităţi? "Fiecare are voie să spună vrute şi nevrute! Pentru Carl Lewis trebuie să avem un respect. Când Usain Bolt s-a declarat legendă vie a şi demonstrat- o! Mi-e greu să înţeleg ce e în sufletul lui Carl Lewis sau ce e în inima lui Usain Bolt!"
Se fac blaturi în atletism, ca în alte sporturi, cum ar fi fotbalul, pentru a alimenta piaţa pariurilor sportive? Gabi Szabo a spus ceva, dar apoi a insistat vehement să nu-i consemnăm părerea. Nu vrea să spună vrute şi nevrute! O funcţie oficială în COSR n-ar tenta-o? Ar putea multe să facă dacă ar avea pârghiile puterii… "Aoleoooo! Totu’ e ca’n sport.. Trebuie să pleci de undeva de jos şi să munceşti cu perseverenţă, ca să ajungi sus! Nu ştiu! E dificil să discutăm acum de aşa ceva… Dacă voi fi capabilă să fac un alt salt, sigur că o să-l fac! Dar mai întâi îţi trebuie experienţă…", amestecă personalul cu impersonalul Gabi Szabo.
Un capitol despre care a refuzat să vorbească oficial a fost cel al celebrului scandal cu rivala ei de moarte Violeta Beclea-Szekely. A spus multe "off-therecord" şi decizia de a nu fi publicate concluziile ei o respectăm. Cine a greşit? "Eu nu!".
"Mi-e greu să înţeleg ce e în sufl etul lui Carl Lewis sau ce e în inima lui Usain Bolt!"
GABI SZABO, campioană olimpică şi mondială la 5.000 de metri

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: