Ozana Moraru, organizator "Salonul Calului", îţi spune cât te costă să ai propriul tău cal

Ozana Moraru, organizator "Salonul Calului", îţi spune cât te costă să ai propriul tău cal

Dintotdeauna românii au fost atraşi de echitaţie, România având o îndelungată tradiţie în ceea ce priveşte această pasiune, şi o veche iubire pentru cai. Să nu uităm că în perioada interbelică, Bucureştiul se mândrea cu un hipodrom care aducea un plus de savoare denumirii de Micul Paris.

Iată că în prezent nu se poate vorbi despre farmecul pierdut al acelor vremuri, deoarece există oameni care au grijă să îl păstreze. Aşa că dacă ai o pasiune pentru cai, dar nu ai ajuns niciodată să îţi îndeplineşti dorinţa de a merge la echitaţie, ai ocazia să participi la "Salonul Calului", care are loc în acest weekend în apropiere de Tâncăbeşti.

Organizat de clubul de echitaţie Equestria, patronat de dr. Ozana Moraru, "Salonul Calului", primul eveniment dedicat activităţilor ecvestre, îşi propune să aducă în România modeul faimosului "Salon du Cheval" din Paris şi să creeze o sursă de inspiraţie pentru un nou stil de viaţă.

Evenimentul zilei: Care este povestea "Salonului Calului" şi cum aţi ajuns la organizarea lui? Ozana Moraru: Ideea mi-a venit de la "Salon du Cheval" după ce am fost la Paris în calitate de vizitator. Ei au o experienţă de zeci de ani, au infrastructură, au tradiţie, au brand. Poate cândva o să ajungem şi noi ca ei. Dar de acolo mi-a venit ideea. Aşa că ne-am propus să organizăm Marele Premiu al Bucureştiului, pentru care am primit patronajul Primăriei Capitalei, pentru că toate marile oraşe din Europa au un astfel de concurs. Această competiţie a mai avut loc cu mulţi ani în urmă, dar a fost întrerupt pentru o perioadă de patru-cinci ani şi ne-am gândit să reluăm noi această tradiţie anul trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce alte cluburi organizează concursuri în România? Mai sunt la Piatra Neamţ, Sibiu, Bucureşti cluburi care au început să organizeze concursuri de obstacole de mai mică anvergură. Mai sunt cluburi locale mai mici la Rădăuţi, Târgu Mureş care au concursuri de Probă Completă cu 30-50 de participanţi. Aici avem totuşi 200 de cai în concurs. Şcoala noastră de echitaţie a avut o creştere spectaculoasă anul acesta. Este sectorul care merge cel mai bine în acest club. Din primăvară am avut o creştere importantă a numărului de elevi ai şcolii de echitaţie. Vin începători, dar şi cei care ştiu echitaţie, dar vor alte condiţii. Este o activitate profitabilă. Şi cea de concursuri este, dar vrem să o dezvoltăm, nu ca număr de praticipanţi, dar ca valoare a particpinaţilor. La anul vrem să organizăm Cupa Naţiunilor pentru Europa de Est pentru că vor veni călăreţi foarte valoroşi.

La ce să se aştepte vizitatorii Salonului? Pe lângă probele sportive de sărituri şi standurile de prezentare cu produse ecvestre şi articole sportive, va fi o ceremonie inaugurală a "Salonului Calului 2012" din care vor face parte defilarea Detaşamentului Călare al Jandarmeriei Române, prezentarea cailor Clubului de echitaţie Equestria, parada modei "cal-călăreţ", prezentare cai herghelii, paradă de cai cu trăsură, defilarea cluburilor participante la eveniment. Va mai fi o demonstraţie de dresaj pe muzică, un spectacol de cascadorie şi o trecere în timp de la cal la cai putere, de la cai la trăsuri la maşini cu mulţi cai putere. O să fie ceva special. La finalul zilei de duminică va fi decernat Marele Premiu al Municipiului Bucureşti, unde valoarea totală a premiilor este de 10.000 de euro, iar premiul cel mare de mâine va fi de 6.000 de lei.

Ca pentru orice mare proiect sunt sigură că v-aţi făcut planuri pentru ediţia din 2013. Vă gândiţi să aduceţi ceva special? Cupa Naţiunilor pentru Europa de Est. În plus, vom avea o licitaţie de cai. Sper să beneficiem şi de sprijinul unor crescători şi organizatori de licitaţii serioşi din Europa. Sunt târgurile de cai, care sunt folosiţi prin crescătorii prin diverse locaţii foarte frumoase pe la munte, pe la ţară. Dar vorbesc de licitaţie de cai de rasă şi de cai de competiţie. Pentru asta am nevoie de ajutorul unor organizatori din Europa şi am găsit o cale de a ajunge la ei, dar să vedem ce deschidere au şi ei. Salonul îşi propune să fie un purtător de imagine pentru România, derulându-se sub simbolul "frunzei" logo-ul "Explore the Carptahian Garden". Cum aveţi de gând să promovaţi România ca destinaţir ecvestră în regiune? Prin concursuri internaţionale şi avem în plus speificul meseriei. Eu şi soţul meu suntem medici oftalmologi şi ne-am gândit la oftalmoturism şi am văzut la ştiri că Ministerul Turismului şi Ministerul Sănătăţii i-au în considerare o astfel de direcţie şi au acordat atenţie unor specialităţi cum sunt stomatologia, chirurgia plastică, fertilizarea in vitro şi oftalmologia şi se pretează foarte bine. Noi avem o clină oftalmologică care merge foarte bine şi ne putem dezvolta în acest . Acest club de echitaţie poate face parte din acest program de otalmoturism. Încă nu am luat legătura cu o firmă de turism, dar putem încerca pentru că străinii care vin aici sunt interesaţi şi de echitaţie.

Dacă tot aţi adus vorba de mediciă, aţi avut parte şi de clienţi care au venit pentru călărie terapeutică? Au venit nişte domni care se interesau, dar este o idee pe care vreau să o dezvolt. Am nevoie de nişte specialişti de care să ştiu că sunt bine şcoliţi şi care să facă treabă bună. Din lipsă de timp nu am avut cum să mă ocup de acest sector, dar nu este de neglijat. Este o idee la care merită să ne gândim, dar în acest moment suntem focusaţi pe evenimente de genul acesta, să ne înmulţim ca personal. Probabil voi delega pe cineva care să se ocupe de acest sector care nu are legătură cu ceea ce se întâmplă acum la club. Platon are 18 ani şi este primul cal al Ozanei Moraru

De unde vine pasiunea dumneavoastră pentru cai? Dacă aş fi gândit-o ca o afacere nu s-ar fi susţinut, aşa că este multă pasiune. Sunt mulţi care au pornit astfel de afaceri, care au văzut care sut costurile şi nu au mers mai departe. La un moment dat o să fie şi o afacere, sunt optimistă. A început cu o lecţie de echitaţie, mai precis a început de la un pacient care avea o insignă cu un cap de cal şi după consult l-am întrebat ce este cu ea pentru că vroiam să ajung la nişte lecţii de călărie şi asta a fost acum 12 ani. Şi mi-a spus că a fost colonel în cavaleria romănă în armată. Mi-a recomandat un club destul de modest din toate punctele de vedere, dar astea erau pe vremea aceea. Am făcut lecţii până mi-am luat propriul cal, pe Platon, şi am început să progresez. Am găsit un antrenor foarte bun. Am intrat în concursuri. El era călăreţ sportiv. Am mai cumpărat doi cai de concurs pentru el, eu fiind proprietar, iar el călăreţ. Şi de aici a pornit totul, fiind nemulţumită de condiţiile pe care le aveam eu ca sportiv şi mai ales caii mei în alte cluburi. Şi atunci am spus că îmi fac locul meu mai mititel până am ajuns aici.

Echitaţia este, de la un punct în sus, un apanaj al oamenilor cu bani. Este un sport scump, dacă vorbim despre pasionaţii de călărie, fie ei şi amatori. Cât costă un echipament complet? În primul rând toca este obligatorie şi aceasta este în jur de 150-200 de euro, ai nevoie apoi de cizme sau de ghete cu jambiere, de pantaloni speciali care au pe interiorul pulpei o întăritură din piele care oferă o mai bună aderenţă cu şaua. Iar în sus poate merge orice tricou, dar dacă vrei să te asortezi ai nevoie de o cămaşă specială. Şi mai sunt cursurile. O lecţie individuală cu antrenor de 30 de miute este 60 de lei, cea de 45 de minute este 80 de lei, iar cea de 60 de minute este 110 lei. Oferim şi posibilitatea abonamentelor de 10 lecţii, plus una gratuită. Lecţia gratuită constă fie dintr-o şedinţă individuală, fie o şedintă în grup de 3-5 elevi, ţinută ca antrenor de călăreţul nostru cu participări la concursuri internaţionale, sau o lecţie teoretică (curs), cu prezentări de diapozitive şi filme video din domeniul echitaţiei şi învăţării călăriei. Iar preţurile abonamentelor sunt: cel 10 lecţii a câte 30 de minute este 500 de lei, cel de 10 lecţii a câte 45 de minute este 750 de lei, iar abonamentul de 10 lecţii a câte 60 de minute este de 1.000 de lei. Cele 11 lecţii pot fi consumate în două luni, trei luni, dar rrebuie să le compacteze pentru a învăţa ceva. Avem o elevă care a făcut şcoala aici, s-a îndrăgostit de calul pe care a învăţat, iar acum vrea să îl cumpere.

Şi dacă adăugăm şi un cal la aceste sume? Un cal de agrement costă în jur de 10.000 de euro, preţul crescând în funcţie de dorinţa de a intra în competiţii până la 100.000 de euro. Bineînţeles că pentru un profesionist care vrea să meargă la Concursuri internaţionale şi la Olimpiadă are nevoie de un sponsor care să îi ofere un cal de 500.000 de euro sau chiar 1 milion de euro.

Ce rase de caii aveţi la club? Există printre ei premianţi care au participat la concursuri internaţionale? Caii mei şi ai Clubului sunt de rase foarte diferite. Avem mulţi Oldenburg, fiind o zonă din nordul Germaniei se află cel mai mare crescători de cai din lume, chiar sunt luaţi de acolo, avem Hannover, avem Cal de Sport Românesc, Platon - calul meu, Royal Dutch van Blut, Belgian van Blut, Westfallen, Holstein. Şi aceştia au participat şi la competiţii.

Caii pe care îi aveţi la Baza hipică sunt cumpăraţi sau aţi ajuns la nivelul la care se şi nasc aici? Avem patru mânji născuţi aici, doi dintre ei sunt producţie proprie. Am un armăsar bun, cu un pedigree bun pe care l-am dus la montă cu două iepe d-ale mele. Din păcate am ratat naşterile lor. Eram la clincă, dar băieţii care au asistat m-au sunat. Erau deja năascuţi. Mai avem o mânzuţă pe care o avem de la o iapă pe care am cumpărat-o gestantă, s-a născut la noi. Şi acum, ultima achiziţie este o poneiţă mică care a născut la noi. Numele i l-am pus după ce am făcut concurs pe Facebook şi a câştigat o fetiţă care i-a pus numele Sourire. Cum alegeţi numele cailor? La cei doi mânji montaţi de mine este o fetiţă Sunshine Lady care s-a născut în mjlocul unei zile frumoase şi ea e calină, dulce, sensibilă. Frăţiorul ei s-a născut la o lună distanţă, dimineaţa pe o vreme urâtă, şi i-am spus Stormy Weather. Cealaltă mânzuţă pe al cărei tată îl cheamă Captain Jack i-am spus Jacqueline. La nume se ţine cont şi de numele mamei şi al tatălui. De ce tratamente au parte caii aici? Le oferim mâncare de cea mai bună calitate pentru că în alte pârţi nici lucerna, nici fânul nu sunt de cea mai bună calitate. Şi asta e important pentru mine, pentru că m-am lovit de astfel de lucruri când am fost clientă în alte locuri şi nu vreau să ofer acelaşi lcuru şi aceleaşi probleme clienţilor mei care au cai în pensiune. Şi la egalitate, condiţiile de antrenament care sunt excelente, atât în manejul interior cât şi afară. Solul este un nisip special făcut special pentru tendoanele cailor, are o granulaţie specială un conţinut de silicat şi dedesubt un sistem de irigaţie şi drenaj. Când plouă nu sunt bălţi, iar când este soare are o umiditate foarte bună. Este un teren perfect pentru aşa ceva. Care nu se găseşte nici în Europa în foarte multe locuri. Acelaşi lucru este şi în manej. Acest lucrur este special pentru tendoanele cailor, pentru respiraţia lor şi a călăreţului să nu inspire praf. Şi sigur duşuri, acces la solar, boxele sunt mari, generoase au padocuri exterioare. Sunt bune pentru psihicul lor şi pentru mişcare.

Sunt vedete care frecventeaza acest Club? Roxana Ciuhulescu cu soţul ei şi copiii, Sorin Roşca Stănescu vine cu fetiţele, Oana Cuzino şi fetiţa ei au doi cai în pensiune, actorul George Cotimanis, fata lui Victor Becali.

Ce relaţie aveţi cu calul dumneavoastră? Îl iubesc foarte mult. Este calul care mi-a schimbat viaţa, de la el a pornit totul. Mi-e foate drag. Îmi place să stau cu el la păscut. Cu ceilaţi nu stau, termin antrenamentul şi plec, dar cu Platon îmi găsesc timp să stau la păscut, să îl plimb. Asta îl diferenţiază. Şi mă uit la el şi îi spun "Moşulache". Are 18 ani şi este într-o formă foarte bună, a fost bine îngrijit şi poate ajunge la 22-25 de ani.