Evenimentul Zilei > Actualitate > CSM a decis: Afirmaţiile lui Iliescu, Ponta şi Antonescu privind anchetele procurorilor lezează independenţa justiţiei
CSM a decis: Afirmaţiile lui Iliescu, Ponta şi Antonescu privind anchetele procurorilor lezează independenţa justiţiei

CSM a decis: Afirmaţiile lui Iliescu, Ponta şi Antonescu privind anchetele procurorilor lezează independenţa justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii a afirmat că declaraţiile lui Ion Iliescu, Crin Antonescu şi Victor Ponta de pe data de 15 august, privind anchetele procurorilor referitoare la organizarea şi desfăşurarea referendumului aduc atingere independenţei justiţiei. Azi, plenul CSM a analizat rezultatele verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară privind apărarea independenţei sistemului judiciar, în urma afirmaţiilor publice făcute de cei trei lideri politici privind anchetele procurorilor.

Anterior, plenul CSM solicitase aceste verificări Inspecţiei Judiciare pe data de 16 august, "apreciind că afirmaţiile şi declaraţiile publice ale personalităţilor publice menţionate, sunt de natură să se creeze o presiune cu potenţial de intimidare şi decredibilizare a instituţiilor din justiţie şi a corpului procurorilor români".
Astfel, plenul CSM a apreciat că mesajele celor trei politicieni au promovat ideea că justiţia este aservită şi controlată politic, "conturându-se ideea unei justiţii care nu corespunde standardelor europene şi care răspunde la comenzi politice", se arată în comunicatul de presă al CSM, de azi.
CSM mai acuză, că prin afirmaţiile celor trei politicieni, s-a adus atingere principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat "cu consecinţa afectării independenţei sistemului judiciar şi a independenţei şi reputaţiei profesionale a magistraţilor.
În plus, plenul instituţiei a adăugat că declaraţiile " au rolul de a induce o presiune nejustificată asupra activităţii magistraţilor, cu atât mai mult cu cât procedurile sunt  în curs de desfăşurare şi se află în faza de cercetare penală".
Declaraţiile la care face referire CSM
Comunicatul de presă al CSM precizează şi care sunt afirmaţiile cu pricina ale lui Ion Iliescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu.
Astfel, în cazul preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu este vorba de postarea de pe blogul său, datată 15 august. Fostul preşedinte al României a scris pe blogul personal că haite de procurori au dat năvală peste oameni în case, imagine pe care se aştepta să n-o mai vadă în România după Revoluţia din decembrie 1989. „Nu credeam că, după Revoluţia din Decembrie 1989, îmi va fi dat să asist la asemenea manifestări de un primitivism feroce a€“ haite de procurori care dau năvala peste oameni în case, în mediul rural, pentru a-i chestiona dacăƒ au fost la vot pentru Referendum. În ce lume triăim?!!!”, scria atunci Ion Iliescu.
În cazul fostului preşedinte interimar, Crin Antonescu, este vorba despre declaraţia de presă susţinută la Palatul Cotroceni, pe 15 august, ocazie cu care a cerut procurorului general al României să ofere explicaţii publice privind anchetele procurorilor legate de fraudele înregistrate la referendum.
În ceea ce îl priveşte pe Victor Ponta, acesta a precizat, tot pe 15 august, că va cere explicaţii de la procurorul general Laura Codruţa Kovesi cu privire la ancheta desfăşurată de procurori în ţară, unde "se duc prin casele oamenilor de la ţară şi îi întreabă ce au votat".