S-au descoperit substanțe chimice toxice în sticle de bere și vin comercializate în supermarketuri

S-au descoperit substanțe chimice toxice în sticle de bere și vin comercializate în supermarketuri

Cercetatorii de la Universitatea din Plymouth din Marea Britanie au descoperit în sticle de bere şi vin substanțe toxice , cum ar fi plumb și cadmiu (Cadmiul este un element chimic din grupa metalelor sub formă de combinații chimice: zinc, cupru și plumb), potrivit Daily Mirror.

Studiul, publicat în revista Environmental Science and Technology, a examinat  compoziţia sticlelor mate cât şi  a celor transparente disponibile în supermarketurile naționale britanice.

"Acesta este doar un alt exemplu și este o dovadă suplimentară că elementele nocive sunt folosite inutil atunci când există alternative disponibile. Posibilitatea suplimentară ca aceste substanțe să se infiltreze în compoziţia sticlelor ar fi procesul de tratare a deșeurilor şi reciclarea lor", a declarat Andrew Turner, profesor de geochimie.  Turner a scris în studiu că cadmiul, plumbul și cromul au fost găsite în sticle, dar la concentrații scăzute, iar riscurile pentru sănătate sunt limitate.

Turner și echipa sa au cumpărat băuturi cum ar fi bere, vin și băuturi spirtoase.  Cele mai multe sticle au fost transparente, mate, verzi sau maro, unele cu imagini, modele, logo-uri, text și / sau coduri de bare.      

Ne puteți urmări și pe Google News

Aproape 89 de sticle au fost analizate cu raze X, 76 aveau conținut la nivel scăzut de plumb și 55 au fost pozitive cu cadmiu. Cromul a fost identificat în sticlele verzi şi sticlele maro, dar nu a fost detectat în sticlele transparente.  Când echipa lui Turner a contactat mai mulți furnizori de sticle, a aflat cu stupoare,  că majoritatea sticlelor nu proveneau din țară, ci mai degrabă din străinătate. 

"Acest lucru reprezintă provocări evidente pentru industria sticlei și pentru reciclarea sticlei și poate fi ceva care trebuie luat în considerare în legislația viitoare care să acopere acest domeniu".  Deși studiul s-a concentrat numai asupra Regatului Unit, rămâne de văzut dacă Statele Unite sau Uniunea Europeană, de asemenea, în comerţ sticle toxice, mai notează Mirror.