Ciclonul Chido a lovit năprasnic în arhipelagul francez Mayotte: Primul bilanț: 1.000 de morți. Update

Ciclonul Chido a lovit năprasnic în arhipelagul francez Mayotte: Primul bilanț: 1.000 de morți. Update

Update 1. Potrivit primului bilanț provizoriu, în jur de 1.000 de persoane este posibil să fi murit în teritoriul francez Mayotte, în largul coastei estice a Africii, care a fost devastat de un ciclon de o violenţă excepţională.

Chido a provocat, de asemenea, pagube importante în insulele vecine Comore şi Madagascar, precum şi în Mozambic. „Cred că sunt câteva sute de morţi, poate ne vom apropia de o mie, chiar mii, dată fiind violenţa acestui eveniment”, a declarat la postul local de televiziune prefectul aripelagului Mayotte din Oceanul Indian, Francois-Xavier Bieuville. El a spus că în prezent este „extrem de dificil” să stabilească un număr exact al victimelor. Oficialii au confirmat cel puţin 14 decese în Mayotte, mai devreme, duminică, dar au avertizat că se aşteaptă ca numărul acestora să crească.

Update. Ciclonul tropical Chido a lovit Mozambicul duminică dimineață, provocând vânturi puternice și ploi torențiale, după ce a produs cel puțin 14 decese și distrugeri pe scară largă în Mayotte, teritoriu francez din Oceanul Indian. Intensitatea ciclonului, amplificată după traversarea Strâmtorii Mozambic, a cauzat o criză umanitară majoră, cu efecte dezastruoase asupra comunităților afectate.

Mozambic: numeroase case au fost parțial sau complet distruse

Ciclonul Chido a atins uscatul la 40 km sud de orașul Pemba, în nordul Mozambicului, cu rafale de vânt de până la 260 km/h. Zonele Cabo Delgado și Nampula au fost cele mai afectate, meteorologii prognozând precipitații masive de peste 250 mm în doar 24 de ore.

Adérito Aramuge, directorul Institutului Național de Meteorologie din Mozambic, a declarat că nu există comunicare cu orașul Pemba de la ora 07:00. În acest timp, UNICEF intervine pentru a sprijini populația afectată, semnalând că numeroase case, școli și unități medicale au fost parțial sau complet distruse. „Lucrăm împreună cu autoritățile locale pentru a asigura continuitatea serviciilor esențiale,” a precizat agenția ONU.

Imagini video din Pemba arată copaci îndoiți de vânt și ploi torențiale, în timp ce numeroase locuințe au fost avariate. Oficialii locali se așteaptă ca bilanțul distrugerilor să crească pe măsură ce zonele izolate devin accesibile.

Mayotte: bilanț tragic și o comunitate în suferință

În Mayotte, ciclonul Chido a provocat cel puțin 14 decese, conform unui bilanț provizoriu publicat duminică. Rafalele de vânt de peste 220 km/h au doborât stâlpi de electricitate, au dezrădăcinat copaci și au distrus locuințe fragile din tablă. Potrivit autorităților locale, acest ciclon este cel mai intens care a lovit arhipelagul din ultimii 90 de ani.

Ambdilwahedou Soumaila, primarul capitalei Mamoudzou, a declarat că spitalele au tratat zeci de persoane rănite, nouă dintre ele fiind în stare critică. Aproximativ 15.000 de gospodării rămân fără curent electric, iar comunicațiile, inclusiv serviciile de urgență, sunt grav afectate.

Ministrul francez de Interne, Bruno Retailleau, a descris situația drept „dramatică, absolut excepțională,” după o reuniune interministerială de criză. Ajutoarele sunt coordonate de pe insula Reunion, iar 162 de militari din Franța continentală urmează să ajungă în Mayotte pentru a sprijini eforturile de salvare.

Chido agravează o criză umanitară deja existentă în Mayotte

Pe lângă distrugerile materiale, ciclonul Chido agravează o criză umanitară deja existentă în Mayotte. Aproximativ 100.000 de persoane care trăiesc în locuințe precare au fost identificate de autorități și relocate în cele peste 70 de adăposturi de urgență. Prefectul Francois-Xavier Bieuville a cerut locuitorilor să rămână în interior și să fie solidari în fața dezastrului.

Lipsa apei potabile devine o problemă severă, într-un arhipelag unde alimentarea cu apă era deja afectată de întreruperi frecvente. Aeroportul din Mayotte, de asemenea avariat, rămâne închis pentru zboruri comerciale.

Ciclonul Chido este descris de experți drept un fenomen „excepțional,” alimentat de apele neobișnuit de calde din Oceanul Indian, o consecință a schimbărilor climatice. Meteorologul François Gourand de la Météo-France a explicat că acest factor a amplificat puterea ciclonului, transformându-l într-o amenințare extremă pentru regiune.

Regiunile afectate au nevoie de sprijin internațional masiv pentru a depăși această criză și pentru a-și reconstrui comunitățile.

ȘTIRE INIȚIALĂ Arhipelagul francez Mayotte, situat în Oceanul Indian, a fost lovit de ciclonul Chido, un fenomen meteo extrem de violent, care a provocat cel puțin două decese și a lăsat în urmă distrugeri semnificative. Furtuna, caracterizată de rafale de vânt de peste 220 km/h, a afectat grav comunitățile locale, în special pe insula Petite-Terre, unde au fost raportate primele victime.

Ajutor de urgență din partea Franței

Pentru a face față situației dramatice, guvernul francez a mobilizat rapid resurse. 140 de soldați și pompieri au fost trimiși duminică în Mayotte, alăturându-se celor 250 de persoane deja implicate în operațiunile de salvare și asistență. Ministrul francez de Interne, Bruno Retailleau, a declarat că „situația este absolut excepțională”, subliniind gravitatea evenimentului.

În cadrul unei ședințe interministeriale de criză, oficialii au decis să intensifice eforturile de salvare și să evalueze daunele provocate de ciclon. Retailleau urmează să viziteze Mayotte luni, pentru a coordona răspunsul autorităților pe teren.

Mayotte. Chido. Foto: X via Nexta TV

Mayotte. Chido. Foto: X via Nexta TV

Locuințe distruse și adăposturi de urgență în Mayotte

Impactul ciclonului a fost devastator mai ales pentru cei aproximativ 100.000 de locuitori care trăiesc în locuințe precare. Aceste familii au fost mutate în peste 70 de adăposturi de urgență, însă mulți încă așteaptă sprijin. Prefectul Mayotte, François-Xavier Bieuville, a descris Chido drept „cel mai violent ciclon din 1934”, arată CNN.

Potrivit meteorologului François Gourand de la Météo-France, ciclonul Chido este un fenomen „excepțional” din cauza traiectoriei directe asupra arhipelagului și a intensității sale crescute de apele calde ale Oceanului Indian. Aceste condiții extreme sunt asociate cu schimbările climatice, care contribuie la creșterea frecvenței și severității acestor fenomene.

 

Deși nivelul de alertă a fost coborât de la violet (cel mai înalt) la roșu, prefectul Bieuville a avertizat că pericolul nu a trecut complet. Cei 320.000 de locuitori din Mayotte au fost îndemnați să rămână în interior și să manifeste solidaritate în fața acestui dezastru.