Contractul individual de muncă, schimbări importante. Se aplică de la 1 ianuarie

Contractul individual de muncă, schimbări importante. Se aplică de la 1 ianuarieContract. Sursa foto: pixabay

Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul de hotărâre privind creșterea salariului minim începând cu 1 ianuarie 2025. Peste 1,8 milioane de salariați vor beneficia de această decizie și vor primi mai mulți bani începând de anul viitor. Astfel, contractul individual de muncă trebuie negociat și modificat în alte condiții.

Salariul minim pe economie reprezintă valoarea cea mai mică a salariului orar, zilnic sau lunar pe care legea țării respective permite angajatorilor să-l acorde unui salariat.

Contractul individual de muncă, obligația angajatorilor

Cu alte cuvinte, angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară.

În urma hotărârii de astăzi, tariful orar în România va fi de 24,496 lei/oră pentru un program normal de lucru de 165,334 ore, în medie, pe lună.

Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 3.700 lei la 4.050 lei reprezintă o creștere de 9,46 %, ceea ce în valoare absolută înseamnă 350 de lei în sumă brută.

Astfel, în valoare netă, salariul va fi de 2.575 lei (cu deducerea de 300 lei), majorarea pe net fiind de 212 lei, iar creșterea pe net de circa 9 %.

De majorarea salariului de bază minim la 4.050 de lei vor beneficia 1.823.520 salariați, față de 843.668 în prezent.

Șomaj, absolvenții

Sursa foto: Arhiva EVZ

S-a ținut cont și de formula de calcul a salariului minim european

”Această decizie de majorare este rezultatul analizelor și dezbaterilor pe care le-am avut cu partenerii sociali, sindicate și patronate, și a ținut cont și de formula de calcul a salariului minim european, care are la bază indicatori economici clari și predictibili.

Măsura vizează reducerea numărului de angajați aflați în risc de sărăcie și excluziune socială și va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării și prin creşterea puterii de cumpărare a acestora”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura - Oprescu.

Cu toate acestea, proiectul dusese avizat negativ la Ministerul Finanțelor, întrucât mai sunt mai puțin de 180 de zile până la terminarea mandatului Guvernului actual și nu pot fi adoptate măsuri care duc la creșterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor în sectorul bugetar.

În cele din urmă, el a fost adoptat astăzi.