Control comun la vama Giurgiulești-Galați. Acordul a fost semnat la București
- Viorica Gheorghe
- 21 noiembrie 2024, 12:30
Republica Moldova. La București a fost semnat, pe 20 noiembrie, Acordul privind instituirea controlului comun la punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați. Sistemul funcționează de aproape doi ani la vama Leușeni-Albița, în baza unui acord similar semnat cu România.
Control comun, obiective comune
La București a fost semnat un Acord privind implementarea controlului coordonat la punctul de trecere Giurgiulești-Galați. Controlul se va face printr-o singură oprire, în punctul de frontieră Galați, pe sensul de intrare în România.
„Implementarea acestui acord va intra în exercițiu odată ce părțile se vor informa reciproc în legătură cu metodologia de aplicare a formalităților necesare punerii în practică a controlului coordonat. Controlul coordonat în cele două puncte de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România a fost inițiat din nevoia ambelor țări de a avea mecanisme noi și complexe, pentru asigurarea securității frontierelor și pentru a rezista provocărilor aduse de război”, susține Ministerul de Interne.
La începutul lunii noiembrie, Guvernul a aprobat o hotărâre în care sunt stipulate toate condițiile Acordului.
Proiectul pilot funcționează la punctul Albița-Leușeni
Un astfel de model funcționează la frontiera cu Republica Moldova în punctul de trecere a frontierei de stat Albiţa rutier. Proiectul a fost lansat pe 15 aprilie 2023.
La începutul lunii octombrie curent, Guvernul a prelungit pentru o nouă perioadă de șase luni valabilitatea acestui Acord. Documentul prevede controlul coordonat în punctul de trecere a Frontierei Albiţa - Leuşeni, rutier, pe sensul de intrare în România.
Controlul coordonat presupune o verificare la trecerea frontierei pe sensul de ieșire, urmat verificările făcute de personalul statului de intrare (România). Diferența față de modalitatea anterioară constă în „oprirea unică” pe partea română pentru toate procedurile de control.
Autoritățile declară că Acordul contribuie la cooperare dintre țări, simplificarea controlului la frontieră, creșterea capacității de a depista infracțiuni. Totodată, în așa mod se realizează alinierea procedurilor aplicate în Republica Moldova la standardele UE, respectiv la standardele Schengen.
Un aspect deloc neglijabil este reducerea timpului de așteptare la trecerea graniței.