Victor Parlicov, plan de rezervă în cazul în care Transnistria nu ar mai fi aprovizionată cu gaz de Gazprom

Victor Parlicov, plan de rezervă în cazul în care Transnistria nu ar mai fi aprovizionată cu gaz de GazpromMinistrul Energiei, Victor Parlicov. Sursa foto: www.facebook.com/MinisterulEnergieiRM

Victor Parlicov, Ministrul Energiei de la Chişinău, se pregătește pentru situația în care regiunea separatistă prorusă Transnistria ar putea să nu mai fie aprovizionată cu gaz de la compania rusă Gazprom, după ce contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina va expira la 1 ianuarie 2025, posibilitatea reînoirii lui fiind foarte redusă.

Victor Parlicov, plan de rezervă după expirarea contractului

Ministerul Energiei Republicii Moldova a elaborat un plan pentru aprovizionarea cu energie şi gaze în timpul sezonului rece. Acest plan conţine inclusiv măsuri pentru situația în care concernul rusesc Gazprom va refuza să livreze gaze naturale către regiunea transnistreană după expirarea contractului de tranzit prin Ucraina la 1 ianuarie 2025.

Această declarație a fost făcută în timpul unei întâlniri cu reprezentanta specială a Uniunii Europene (UE), în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Suliga-Dlouchy, afirmă NewsMaker. Cei doi oficiali au discutat scenariile posibile pe care le are în calcul Guvernul de la Chișinău şi măsurile pregătite.

„Ministrul energiei a declarat că Federaţia Rusă dispune de toate posibilităţile tehnice pentru a asigura livrarea gazului către regiunea transnistreană prin rute alternative, iar în cazul în care livrările vor fi sistate, există posibilităţi tehnice de a furniza energie electrică şi gaze consumatorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru”, se afirmă într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Victor Parlicov, 44 de măsuri aplicabile aprovizionării cu energie

Ministrul Victor Parlicov a declarat că Ministerul Energiei a pregătit un plan de iarnă cu 44 de măsuri, aplicabile aprovizionării cu energie şi gaze în timpul acestei ierni. Planul prevede două scenarii, unul fiind refuzul Gazprom de a livra gaze către regiunea transnistreană pe rute alternative după expirarea contractului de tranzit prin Ucraina.

Gazprom

Gazprom / Sursa foto: Arhiva evz

Ucraina a declarat nu odată că nu intenţionează să prelungească contractul privind tranzitul gazului rusesc către Europa prin Ucraina, dar autorităţile au menţionat că tranzitul de gaz rusesc către UE poate fi păstrat, în condițiile în care un consorţiu sau una dintre ţările membre ale Uniunii Europene va „acţiona ca agent de tranzit pentru propriile sale gaze” din Federaţia Rusă.

Gazprom a redus la jumătate cantitatea de gaz

Gazprom şi Moldovagaz au semnat un contract în octombrie 2021, cu o durată de cinci ani, pentru furnizarea a 3,3 miliarde de metri cubi de gaze anual.

Gazul urma să fie distribuit pentru consumul pe malului drept şi cel stâng al Nistrului, dar, la sfârşitul anului 2022, Gazprom a redus la jumătate cantitatea de gaze naturale furnizată Republicii Moldova.

Cei 5,7 milioane de metri cubi gaz din Federaţia Rusă care tranzitează zilnic Ucraina, este livrat în regiunea transnistreană, în timp ce cantitatea necesară de gaze naturale pentru consumul pe malului drept al Nistrului este procurată de pe piaţa europeană.