Bruxelles-ul tremură din cauza războiului comercial iminent

Bruxelles-ul tremură din cauza războiului comercial iminentBanca Centrală Europeană. Sursa foto: corporateeurope.org

Este prevăzută o scădere a inflației în Uniunea Europeană, dar Bruxelles-ul tremură din cauza războiului comercial iminent.

Economia din UE, în revenire, dar încă cu mari probleme

Anul viitor, UE ar putea înregistra o scădere a ratelor inflației cu peste 50%, pe fondul unei redresări economice modeste și al unui nivel scăzut al șomajului, potrivit previziunilor Comisiei Europene publicate vineri.

Raportul, finalizat în octombrie, înainte ca alegerile din SUA să-l readucă pe Donald Trump la putere, avertizează că economia deschisă a blocului este „deosebit de vulnerabilă” la protecționismul în creștere.

Vestea vine după o perioadă de creștere a prețurilor la energie și la alimente, cauzată parțial de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în 2022.

Costul ridicat al vieții a fost primul gând al alegătorilor care au mers la urne în iunie, deoarece alegerile europene au înregistrat o creștere semnificativă a sprijinului pentru partidele de extremă dreapta.

UE, vulnerabilă în fața unui război comercial

Dar inflația va scădea brusc anul viitor, prețurile UE crescând cu doar 2,4% în 2025, față de 9,2% în 2022, apropiind ratele de obiectivul Băncii Centrale Europene de o inflație de 2% pentru zona euro.

Şomajul în UE „a atins un nou minim record de 5,9%” în octombrie, a adăugat raportul.

Dar, afectate de șocuri recente, familiile din UE continuă să economisească prudent, mai degrabă decât să cheltuiască, iar un posibil război comercial global continuă să-i îngrijoreze pe funcționarii de la Bruxelles.

„O creștere suplimentară a măsurilor protecționiste din partea partenerilor comerciali ar putea perturba comerțul mondial, împovărând economia extrem de deschisă a UE”, avertizează raportul.

Trump a anunțat deja un război comercial cu China comunistă

Trump a câștigat alegerile din 5 noiembrie cu promisiunea de a impune tarife de 10% pe importurile din UE, dar previziunile Comisiei UE țin cont numai de politicile anunțate și specificate „într-un mod suficient de detaliat” până la o dată limită la sfârșitul lunii octombrie.

Principalul întârziat economic al blocului este cel mai mare membru al său, Germania, a cărei creștere va fi cea mai scăzută din UE în 2025 și a doua cea mai scăzută în 2026, cu 0,7% și, respectiv, 1,3%, conform previziunilor - un rezultat atribuit slăbiciunii cererii interne și externe de produse manufacturiere și a penuriei de forță de muncă, ce afectează sectorul construcțiilor.

Performanța lentă a economiei germane este însoțită de turbulențe politice, după ce demisiile dramatice ale partenerilor din coaliția liberală FDP l-au determinat pe cancelarul socialist, Olaf Scholz, să convoace alegeri anticipate pentru februarie 2025.

(Articol: Jack Schickler, Euronews; Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)