PSD a declarat război viitorilor pensionari

PSD a declarat război viitorilor pensionari

Subiectul pensiilor este unul fierbinte în fiecare campanie electorală. Totuși, în ultimii ani de zile, PSD a încercat în mod repetat să confiște banii celor 8,24 milioane de români care contribuie la Pilonul II de pensii private.

PSD a încercat să fure banii din Pilonul II

Pilonul II de pensii a fost introdus în 2007 de guvernul PNL de atunci, oferind cetățenilor o alternativă față de pensiile de la stat. În prezent, 8,24 milioane de români au bani puși deoparte prin Pilonul II de pensii private. 199.000 de beneficiari și moștenitori și-au primit deja banii.

Activele totale sunt în valoare de aproape 150 de miliarde de lei. Pilonul II a înregistrat un randament mediu de aproape 18%, ceea ce înseamnă bani mai mulți pentru viitorii pensionari.

Participanții își pot verifica fondul la care au contribuit pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară sau pe site-ul Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, iar apoi valoarea activelor la administratorul de fond la care sunt participanți.

PSD a încercat să fure acești bani, pentru a-i folosi pentru clientela de partid și pentru finanțarea unor politici populiste.

Primul atac a avut loc în 2018, când PSD era condus de Liviu Dragnea, iar Guvernul PSD a promovat o ordonanță de urgență privind retragerea banilor din Pilonul II.

PNL s-a opus și PSD a retras ordonanța de urgență. Un nou atac a avut loc anul trecut, când PSD a depus amendamente potrivit cărora Pilonul II devenea opțional, la angajarea răspunderii Guvernului Ciolacu pentru măsurile fiscale din legea 296.

Practic, ar fi fost primul pas pentru desființare. Și de data aceasta, PNL a apărat pensiile private, respingând amendamentele PSD.

PSD ține la sertar o propunere PNL benefică pentru viitorii pensionari

PSD a reușit să ia bani de la viitorii pensionari pe alte căi. În perioada când era ministru al Finanțelor, Adrian Câciu (PSD) a introdus impozitarea dividendelor încasate de fondurile de pensii administrate privat și de fondurile de pensii facultative.

Liberalii Gabriela Horga, Bogdan Huțucă și Mara Calista au inițiat o propunere legislativă care prevede că impozitul pe dividende nu se va mai aplica dividendelor încasate de fondurile de pensii administrate privat și de fondurile de pensii facultative.

Proiectul a trecut de Senat și a primit raport favorabil din partea Comisiei de buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților, acum zece luni. Însă, PSD blochează dezbaterea proiectului în plenul Camerei Deputaților, unde ar fi trebuit să fie dat votul final.

Deputatul PNL, Gabriela Horga

„Eliminarea acestui impozit este o măsură în interesul participanților la aceste fonduri. Sunt oameni care contribuie la propriile pensii și care au tot dreptul să se bucure la bătrânețe de banii pe care îi depun deoparte acum”, a declarat deputatul PNL, Gabriela Horga.

PNL a eliminat dubla impozitare în cazul pensiilor private

O lege adoptată de Parlament la propunerea PNL le va permite cetățenilor care au contribuit la pensiile private să rămână cu mai mulți bani în momentul în care ies la pensie.

„Impozitul se va aplica doar pe câștigul net obținut de cetățeni ca rezultat al plasamentelor făcute de fondurile de pensii administrate privat pe piețele financiare.

Nu se vor mai impozita contribuțiile acumulate de-a lungul timpului în aceste fonduri. Impozitul vizează deci doar partea de fructificare a sumelor economisite în fondurile de pensii, nu și sumele economisite”, a declarat Bogdan Huțucă (PNL), președintele Comisiei de buget, finanțe, bănci din Camera Deputaților.

 

Acest articol este publicitate electorală, susținut de PNL

CMF 11240002