Migrația atinge niveluri record. OCDE a prezentat cifrele pentru 2023
- Ionel Sclavone
- 15 noiembrie 2024, 10:02
OCDE a dat publicității raportul privind migrația la nivelul statelor membre, aferent anului 2023. Potirvit documentului, nivelul acestui fenomen înregistrat anul trecut a ajuns la un nivel record.
Raportul a fost dat publicității, de organizația cu sediul la Paris, joi, 14 noiembrie. Potrivit informațiilor colectate, numărul migranților ajunși în țările membre a ajuns la 6,5 milioane de persoane.
Raportul privind migrația în țările OCDE
Raportul atrage atenția cu privire la creşterea migraţiei temporare de muncă şi numărul record de cereri de azil. Potrivit informațiilor din document, la nivelul OCDE, cele mai multe cereri au fost înregistrate în SUA. Chiar și așa, aproape o treime din migrație are la bază dorința de reunificare a familiilor.
Practic, oameni care ajung să se stabilească și să-și facă un rost într-o țară fac demersuri pentru a-și aduce acolo și ceilalți membri ai familiei.
Raportul OCDE arată că a crescut și numărul solicitanților de azil. Fenomenul a fost consemnat, cu precădere în Germania. Aici au fost depuse, anul trecut, un număr de 329.000 de cereri. Exprimat în procente, numărul cererilor de azil este cu 51% mai mare decât în 2022.
Majoritatea cererilor au provenit de la persoane care doreau să părăsească Siria, Turcia sau Afganistan. Un procent de 62% din totalul solicitărilor au fost acceptate.
Libertate de mișcare favorizează migrația
La nivelul Uniunii Europene, arată raportul OCDE, libertatea de mișcare favorizează migrația. Raportul arată că cel mai mare procent de imigraţie, aproximativ 50%, este datorat libertăţii de mişcare în interiorul UE.
Potrivit organizației circa 15,2 milioane de persoane care trăiau în Germania în 2023 erau născute în afara țării. În procente, numărul acestora reprezintă aproape 18% din totalul populaţiei.
Cei mai mulți migranți vin din Ucraina arată OCDE
Potrivit informațiilor din raport, mulți dintre migranții care au ajuns în statele din vestul Europei sunt refugiați de război din Ucraina. Astfel, OCDE arată că în jur de 669.000 dintre migranți au ajuns în țările din vest în 2022, majoritatea din Ucraina.
De asemenea, migranții din România și Polonia formează o pătură destul de largă. Cetăţenii polonezi formează şi cel mai mare procent de imigranţi în OCDE din total. Este vorba de 10%. Prin comparație procentul de migranți venit din Turcia este de 9%, iar cel din Rusia de 7%.
Din OCDE fac parte un număr de 38 de state membre. Este vorba despre statele industrializate din Europa şi America de Nord, precum şi Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă.