Europa se pregătește să modifice regulile aplicabile fondurilor de coeziune pentru a le permite statelor membre mai multă flexibilitate în utilizarea acestor fonduri pentru a investi în apărare.
Mai mulți bani pentru arme, în Europa
Fondurile de coeziune reprezintă aproximativ o treime din bugetul comunitar, însumând 392 de miliarde de euro în perioada 2021-2027.
Potrivit „Financial Times”, care a transmis ieri informaţia, aceste modificări vor permite ca anual câteva zeci de miliarde de euro să fie investite în industria de apărare și în proiecte de infrastructură legate de acest domeniu, precum construcția de drumuri și poduri care să permită trecerea diviziilor blindate (o investiție care este considerată urgentă în țări precum Germania).
Fondurile nu vor putea fi folosite pentru achiziționarea de arme, dar statele pot investi în producția de arme și muniție.
Acest pas constituie, evident, un răspuns la victoria lui Donald J. Trump la alegerile prezidenţiale. Se ştie că Trump a afirmat nu cu mult timp în urmă că va lăsa Rusia „să facă tot ce vrea” cu aliații care nu-și plătesc contribuţiile NATO.
Ce interese strategice are Europa
Probabil că sunt foarte multe exagerări în declaraţiile lui Trump, care va dori mai ales să reducă factura plătită de SUA și, în același timp, să le vândă mai multe arme aliaților europeni.
Dar aceste cuvinte ale omului de afaceri care tocmai a fost ales din nou președinte al Statelor Unite nu pot să nu servească drept semnal de alarmă pentru europeni.
Altfel, riscăm, așa cum a afirmat Enrico Letta, să fim nevoiţi cândva să „alegem între a fi o colonie a chinezilor sau a americanilor”.
Ajunși aici, prima întrebare la care liderii europeni ar trebui să încerce să răspundă este simplă: care sunt interesele strategice ale țărilor care alcătuiesc Uniunea Europeană?
SUA, Rusia și China știu ce vor
Și apoi să acționeze în consecință. Fără această reflecție strategică cu privire la locul în care ne aflăm și unde dorim să ajungem - pe care SUA, Rusia și China au făcut-o deja cu mult timp în urmă -, Europa nu va ieși din mlaștina în care se află, iar anunțurile privind mai multe fonduri pentru te miri ce nu vor fi de mare folos.
O barcă fără direcție este sortită naufragiului. Care este, până la urmă, interesul nostru comun? Să avem granițe sigure în sud și în est sau să fim un pion într-un joc de șah jucat de terţi?
Europa are nevoie de industrie de apărare
Asigurarea accesului la surse de energie sigure, ieftine și sustenabile? Oprirea crizei migrației? Menținerea libertății de navigație în Atlantic, în Mediterana și în Marea Roșie, astfel încât să garantăm securitatea comerțului mondial, care este fundamental pentru modelul nostru economic?
Pentru toate acestea avem nevoie de o adevărată industrie de apărare la scară europeană, susținută de politici publice care să apere interesele europene în acest domeniu, fără rușinea de a părea protecționiste, nu prea "moderne" sau chiar iliberale. Și de ce nu, dacă toate celelalte blocuri procedează la fel?
Să sperăm că victoria lui Trump va ajuta Europa să se trezească în sfârșit din somnul cel lung și că, fără a renega Alianța Transatlantică, vom ști să ne garantăm propria securitate.
(Editorial de Filipe Alves, directorul cotidianului „Diário de Notícias”; Traducerea: Iulia Baran, RADOR RADIO ROMANIA)