Europa își crește cheltuielile de apărare, dar n-are soldați

Europa își crește cheltuielile de apărare, dar n-are soldațisoldați NATO / sursa foto: dreamstime.com

Institutului Internațional pentru Studii de Securitate (IISS) relevă faptul că Europa a crescut cheltuielile pentru apărare de la invazia Rusiei în Ucraina, dar capacitățile sale de apărare, mai ales personalul militar, sunt încă insuficiente.

IISS a publicat cel mai recent studiu

Constatările Institutului Internațional pentru Studii de Securitate (IISS) vin în contextul în care revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a stârnit temeri că ar putea răsturna securitatea europeană și ar putea suspenda sprijinul pentru Ucraina, devastată de război.

IISS a publicat cel mai recent studiu în timp ce găzduiește Summitul de Apărare de la Praga, aducând împreună politicieni, oficiali militari și alți experți pentru a discuta modalități de consolidare a posturii de apărare a Europei.

IISS, multiple slăbiciuni în capacitatea Europei de a se apăra

Invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022 a descoperit multiple slăbiciuni în capacitatea Europei de a se apăra, a declarat studiul IISS.

„Cheltuielile de apărare ale membrilor europeni ai NATO în 2024 sunt cu aproape 50 la sută mai mari decât erau în 2014, când Rusia a anexat Crimeea,” a spus aceasta.

Cu toate acestea, forțele armate europene „continuă să se bazeze pe Statele Unite în grade variate în toate domeniile militare”, a avertizat raportul think-tankului britanic de securitate..

Războiul Rece a epuizat arsenalul Europei

Arsenalul Europei a fost „sever epuizat ca urmare a deciziilor politice după sfârșitul Războiului Rece și a decadelor următoare. În acest proces, industria de apărare din Europa s-a contractat, de asemenea," a declarat studiul.

Dar producția în unele sectoare, inclusiv apărarea aeriană și artileria, a crescut semnificativ din 2022, pe măsură ce producătorii de arme răspund nevoilor Ucrainei.

militari NATO

militari NATO / sursa foto:dreamstime.com

„De exemplu, rata de producție anuală globală a muniției de 155 mm a Rheinmetall a crescut de zece ori, ajungând la 700.000”, a declarat studiul, referindu-se la gigantul german al armelor.

IISS, Europa se confruntă cu o lipsă de personal militar

În ultimii ani, țările europene au cumpărat, de asemenea, mai multe arme de la producători locali, deoarece membrii NATO de pe continent au folosit mai mult de jumătate din cheltuielile lor pentru sisteme europene din februarie 2022, comparativ cu 34% cheltuite pentru sisteme americane.

În timp ce producția de arme și muniție crește, țările din întreaga Europă se confruntă cu o lipsă de personal militar, a declarat IISS.

„Forțele armate europene de bază rămân subdimensionate... prea multe continuă să piardă trupe, în timp ce nu stimulează suficient de mult tânăra generație să se înroleze”, a declarat aceasta.

Ne puteți urmări și pe Google News