România începe producția de arme ce îndeplinesc criteriile NATO
- Bianca Ion
- 23 septembrie 2024, 09:43
La Fabrica de Arme din Cugir, încă din 2021, a fost dezvoltată o armă de asalt bazată pe principiul AKM - Automatul Kalaşnikov, aflată în prezent la stadiul de prototip industrial. Potrivit conducerii fabricii, urmează o testare finală a acestei arme, iar în funcție de rezultatele obținute, producția de serie mică poate începe, marcând primul pas către testare și omologare oficială.
Armă importantă produsă în România. Îndeplinește criteriile NATO
„Pentru modelul din 2021, s-a încercat reproiectarea pe acelaşi principiu de funcţionare ca şi AKM-ul cu cumul de gaze. În urma testelor, se fac modificări constructive pentru ca arma să îndeplinească criteriile NATO şi pentru a putea fi omologată. Sunt şanse foarte mari ca arma să treacă testările. Am văzut unde s-a greşit şi am reparat”, a declarat Ionela Bumb, din cadrul Inspecţiei Speciale pentru Cercetare în cadrul Fabricii de Arme Cugir, pentru ziarulunirea.ro.
Arma are inclus un regulator de gaze și suprafețe ambidextre, iar armarea se face în mod central. De asemenea este echipată cu un sistem dioptru și interfețe Picatinny, care permit adăugarea de accesorii. Carcasa este fabricată dintr-un aliaj de magneziu, ceea ce îi conferă o greutate redusă de 3,2 kg, fără a include accesoriile.
Cugir ar putea avea o armă omologată chiar anul viitor
Ionela Bumb afirmă că fabrica de la Cugir ar putea avea o armă omologată până în 2025, menționând că există „șanse foarte mari” pentru acest lucru. Următorul pas constă într-o testare finală, care va determina dacă se poate începe producția de serie mică. Acest proces va presupune fabricarea a 11 arme, dintre care 10 vor fi supuse testării și omologării conform standardelor NATO-D 14.
Directorul Fabricii de Arme Cugir S.A., Radu Coroamă, a explicat că, după ce testarea și omologarea vor fi finalizate cu succes, fabrica va putea trece la producția de serie și va putea oferi produsul atât Forțelor Sistemului Național de Apărare (FSNA), cât și pe piețele internaționale. Acesta a subliniat că tehnologia de fabricație va fi definitivată după acest proces.
Jurnaliștii locali au remarcat că noua armă dezvoltată la Cugir are o cadență de 600 de gloanțe pe minut și o viteză a glonțului de 900 de metri pe secundă, evidențiind astfel performanțele remarcabile ale prototipului.
România a exportat arme de peste un miliard de euro
România a devenit un furnizor important de muniție și armament de calibru mic și mijlociu de la începutul războiului din Ucraina, exporturile sale în domeniu ajungând anul trecut la peste un miliard de euro. Această sumă nu include livrările către Ucraina, dar reflectă contribuția semnificativă a industriei românești de apărare pe piața internațională. Potrivit datelor oferite de Departamentul pentru Controlul Exporturilor (ANCEX), armata israeliană a fost principalul beneficiar al armamentului românesc în 2023.
În al doilea trimestru al anului trecut, România a înregistrat cele mai mari exporturi de armament, cu o valoare de peste 319 milioane de euro, în timp ce al treilea trimestru a marcat un declin, cu o valoare de 164 de milioane de euro. Israelul a fost cel mai important partener comercial, cu importuri de armament românesc în valoare de 168 de milioane de euro, urmat de Bulgaria și Cehia, cu 137 milioane de euro, respectiv 102 milioane de euro.
Statele Unite, care au fost anterior principalul cumpărător de armament românesc, au achiziționat doar echipamente militare în valoare de 56 de milioane de euro anul trecut, înregistrând astfel o scădere semnificativă față de anii precedenți. Exporturile de armament ale României rămân în creștere, cu un rol important în economia națională, dar și în consolidarea relațiilor sale internaționale.
România a exportat:
- arme de foc special concepute pentru tragere cu muniție inertă de instrucție și care nu au capacitatea de a descărca un proiectil;
- arme de foc special concepute pentru a lansa proiectile captive, care nu au încărcături explozive puternice sau legătură de comunicație, la o distanță de 500 m sau mai mică;
- arme care folosesc muniție încasetată cu percutare excentrică și care nu sunt de tip numai cu tragere automată;
- arme de foc dezactivate. Lista completă se poate analiza pe site-ul ancex.ro