România a exportat arme de peste un miliard de euro. Principalul client este Israelul

România a exportat arme de peste un miliard de euro. Principalul client este Israelul Arme. Sursa foto; Pixabay

România vinde muniție și armament de calibru mic și mijlociu, de când Rusia a pornit războiul. Exporturile au depășit anul trecut cu puțin un miliard de euro, fără a fi inclus și exportul către Ucraina. Potrivit datelor Departamentului pentru Controlul Exporturilor (ANCEX), armata statului Israel a fost anul trecut principalul destinatar al producției industriei românești de armament.

România a exportat arme de peste un miliard de euro

Conform datelor ANCEX, cele mai mari exporturi s-au înregistrat în trimestrul doi, când valoarea lor a depășit 319 milioane de euro, în timp ce în trimestrul trei s-a înregistrat cea mai mică valoare, de aproximativ 164 de milioane de euro.

Principalele destinații ale exporturilor românești, fără a include aici Ucraina, au fost anul trecut Israel (168 de milioane de euro), Bulgaria (137 de milioane de euro) și Cehia (102 milioane de euro). În timp ce armata Statelor Unite a fost ani de zile cel mai mare importator de armament românesc, anul trecut acesta nu a depășit 56 de milioane de euro.

Armă, Carabină, Puşcă, Pistol, Ar15România a exportat arme de peste un miliard de euro. Sursa foto: Pixabay

Ne puteți urmări și pe Google News

România a exportat:

  • arme de foc special concepute pentru tragere cu muniție inertă de instrucție și care nu au capacitatea de a descărca un proiectil;
  • arme de foc special concepute pentru a lansa proiectile captive, care nu au încărcături explozive puternice sau legătură de comunicație, la o distanță de 500 m sau mai mică;
  • arme care folosesc muniție încasetată cu percutare excentrică și care nu sunt de tip numai cu tragere automată;
  • arme de foc dezactivate. Lista completă se poate analiza pe site-ul ancex.ro

Dotarea armatei, mai mult din import

Aflată în subordinea Ministerului Economiei, Romarm este o companie de tip holding, cu 16 filiale, care ar putea produce o gamă variată de echipamente, dacă ar avea și tehnologia necesară. Guvernele au ignorat dezvoltarea acestei industrii, preferând importurile, relatează jurnaliștii de la Jurnalul.

 „În ceea ce privește dotarea Armatei Române, achizițiile majore se fac din importuri și în special din Statele Unite”, a spus Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA).

Avion, Armament, StatikRomânia a exportat arme de peste un miliard de euro. Sursa foto: Pixabay

Și continuă: „Situația din industria de armament este mult mai bună decât în anii trecuți. Avem câteva societăți care stau foarte bine la export, și aici amintesc Uzina Mecanică (UM) Cugir, UM Mija, UM Carfil Brașov și UM Tohani. Avem o problemă că Ministerul Finanțelor întârzie aprobarea bugetelor pe anul acesta ale societăților din industria de apărare și nu putem da drumul la investiții.

Am făcut deja apel la Ministerul Finanțelor și Guvern pentru a urgenta rezolvarea problemei și sperăm să se rezolve cât mai rapid. O problemă foarte gravă se înregistrează la UM Sadu, unde circa 600 de angajați sunt în pericol să-și piardă locurile de muncă. Acolo se produce muniție pentru armament mic și nu au comenzi anul acesta. Noi, reprezentanții sindicatului, o să avem o întâlnire cu ministrul Apărării, o să mergem și la Ministerul de Interne pentru a ne ajuta să salvăm locurile de muncă”, informează jurnalul.ro.