Prețul unui kilogram de hribi românești în Italia. Este ireal așa ceva

Prețul unui kilogram de hribi românești în Italia. Este ireal așa cevaHribi/ Sursa foto Facebook

Prețul unui kilogram de hribi românești în Italia. În magazinele din România ajung cantități mari de ciuperci culese din ciupercăriile românești, dar există și categoria celor care sunt duse în străinătate. Mai mult de jumătate din cantitatea necesară de ciuperci champignon este exportată.

Prețul unui kilogram de hribi românești în Italia

În urmă cu un an, potrivit Institutului Național de Statistică, în România au ajuns peste 5.300 de tone de ciuperci. Zeci de kilograme de hribi, trufe și gălbiori sunt exportate anual din țară. Doar în anul 2023, România a exportat trufe în valoare de peste 21 de milioane de euro.

În România un kilogram de hribi se vinde cu prețuri cuprinse între 40-50 de lei/kg. În Italia, prețurile sunt mult mai mari. Un utilizator Facebook a publicat o fotografie dintr-un supermarket din Italia, unde un kilogram de hribi românești de vinde cu 24.90 euro, adică 125 de lei: „Și vă mai plângeți că la noi se dădeau cu 50 lei kg”, a scris el, citat de  Cancan.

Hribi românești în Italia

Hribi românești în Italia/ Sursa foto Facebook

Prețul a stârnit multe controverse

Unii utilizatori au spus că salariul este mai mare în Italia și că este normal ca prețurile să fie mai piperate. „50 de lei la noi, dar compară și salariul din Italia cu cel din România/” ”La Piatra Neamț am cumpărat cu 20 de lei/kg”/”Putem compara venitul românului cu al italianului?”/”Nu mai e Italia ce era odată. Ce venit au italienii când jumătate din țară, de la centru spre sud, majoritatea o duc de pe o lună pe alta și trăiesc în casele statului? Serios?”/ ”În Italia sunt salariile ca în România??? Eu am luat hribi cu 25-30 le/kg, dar nu ne permitem să luam kilograme multe”, au fost doar o parte din reacțiile utilizatorilor Facebook.

Hribi

Hribi/ Sursa foto Wikipedia

Ce beneficii au hribiile

Hribiile au niveluri ridicate de polifenoli sau flavonoide precum licopenul, betacarotenul și tocoferolul sau vitamina E. Acești compuși antioxidanti ajută la distrugerea radicalilor liberi dăunători, care sunt molecule reactive care afectează celulele și cresc riscul de a dezvolta boli cronice. Antioxidanții din hribi protejează corpul de boli.

Unele studii arată că extractele de B. edulis pot reduce creșterea celulelor canceroase de sân. Efectele antioxidante ale hribilor ajută la protejarea celulelor de a deveni canceroase și la prevenirea dezvoltării cancerului.

Ne puteți urmări și pe Google News