Specialiștii din Guvern, contraziși de un economist: O criză economică va lovi mai repede România
- David Marinescu
- 22 octombrie 2024, 14:47
Economiștii îi contrazic pe specialiștii din Guvern și spun că România va fi lovită de o criză economică mult mai curând. Economistul șef al BRD Groupe Société Générale, Florian Libocor, a avertizat în cadrul unui eveniment de specialiatte că România ar putea intra într-o nouă criză economică în anii 2028-2029. Guvernul a anunța că are ca obiectiv reducerea deficitul bugetar sub 3% în următorii șapte ani.
Economiștii preconizează o nouă criză în România în 2028-2029
Libocor a explicat la o conferință de specialitate de ce se îndoiește de succesul planurilor fiscale ale guvernului.
Libocor susține că economia României urmează un ciclu predictibil, în care crizele economice apar aproximativ o dată la opt ani.
Pentru că în 2020, România s-a confruntat cu o contracție economică, economistul prevede o nouă criză între anii 2028-2029.
„Dați-mi voie să mă îndoiesc de certitudinea unui orizont de 7 ani în care vom scădea deficitul bugetar. Din punctul meu de vedere, undeva în anii 2028-2029, dacă se respectă ultimele două cicluri economice, România va intra în criză”, a declarat Libocor.
Acesta subliniază că dimensiunea acestei contracții economice, fie mare sau mică, este încă incertă, dar inevitabilă.
Ce spune economistul despre PIB-ul României
Libocor atrage atenția că, în momentul declanșării crizei, PIB-ul României va reflecta în mod corect realitatea economică și nu va mai fi perceput ca un semn clar de dezvoltare.
„PIB-ul nu este un indicator de dezvoltare. Este eronat să crezi că, dacă o țară crește din punct de vedere al PIB-ului, ea se și dezvoltă. România a fost exact exemplul care confirmă că PIB nu este un indicator de dezvoltare. Am crescut fără să ne dezvoltăm. Dacă vreți un singur și cel mai simplu exemplu uitați-vă la infrastructură”, a precizat Libocor, citat de Economica.
România, incapabilă să reducă deficitul bugetar sub 3%
Libocor a vorbit și despre incapacitatea României de a-și reduce deficitul bugetar sub 3% în următorii șapte ani, în condițiile unei proaste colectări a taxelor și impozitelor.
Potrivit economistului, indiferent de regimul politic sau de tipul de impozitare, statul român nu a reușit să colecteze mai mult de 33% din PIB.
În acest context, Libocor este sceptic că România va reuși să își ajusteze deficitul bugetar de aproximativ 8% din PIB la sub 3%, așa cum prevede guvernul.
„Este puțin probabil ca statul să ajusteze la sub 3% acest deficit în următorii 7 ani, la fel cum improbabilă pare să fie scăderea permanentă a inflației”, a subliniat economistul.