Regele Charles și-a început turneul în Australia cu o slujbă religioasă

Regele Charles și-a început turneul în Australia cu o slujbă religioasăRegele Charles în Australia / Sursa foto: .royal.uk/aus-samoa

Regele Charles și Regina Camilla s-au alăturat unei congregații bisericești din Sydney pentru un serviciu duminical, în prima zi a angajamentelor lor publice din turneul lor în Australia.

Vizita în Australia este prima vizită oficală a Regelui Charles

Este prima vizită a Regelui în Australia, de când a devenit șeful de stat al țării, în septembrie 2022, și este cea mai lungă călătorie pe care Regele a făcut-o de când a început tratamentul pentru cancer, în februarie.

Vizita lor durează șase zile în țara membră a Commonwealth și va implica întâlniri cu lideri politici și edili ai comunităților locale. Vizita va include, de asemenea, celebrarea poporului, culturii și patrimoniului național.

La slujba religioasă, Regele și Regina s-au alăturat membrilor Bisericii Anglicane Sf. Toma din nordul Sydney-ului, iar slujba a fost oficiată de arhiepiscopul orașului, Preafericitul Kanishka Raffel, conform bbc.

Cuplul regal s-a întâlnit cu câțiva susținători ai monarhiei, după ce o mulțime de câteva sute de oameni, mulți dintre ei care au stat la coadă încă de dimineață, au fost lăsați să intre în incinta bisericii pentru a vorbi cu cuplul regal după slujbă.

Pentru majoritate a fost un salut rapid și o ocazie de a oferi flori sau de a face o fotografie.

Protestatarii, nelipsiți de la întâlnirea cu Regele Charles și Regina Camilla

În fața bisericii, un grup mic, dar zgomotos, de aproximativ 20 de protestatari a strigat „nu este regele nostru”.

Au purtat bannere, unul dintre ele având scris „decolonizează”, și au fluturat steaguri aborigene și palestiniene.

Wayne Wharton, un protestatar Kooma indigen din Brisbane, a strigat: "Te acuz, îl acuz pe Rege … de crime împotriva națiunilor suverane ale acestei țări … de crime de război împotriva poporului nostru."

„Nu recunosc ocupația ilegală a acestei țări,” a spus el.

Începuse cu un megafon, dar poliția i-a spus să-l lase jos sau va primi o amendă.

Regele prezent la ceremonia de 200 de ani de la intemeierea Camerei Superioare

Duminică, Regele a făcut cadou parlamentului de stat din New South Wales o clepsidră pentru a sărbători cea de-a 200-a aniversare a Camerei Superioare.

De asemenea, a ținut un discurs pentru oaspeți, în care a vorbit despre „marea sa bucurie” de a vizita Australia pentru prima dată ca Suveran, „și de a reînnoi dragostea pentru această țară și pentru oamenii săi pe care am prețuit-o atât de mult timp”. Sâmbătă, când a fost o zi de odihnă pentru cuplu, a fost publicată o imagine cu Regele și Regina Camilla, arătându-i pe cei doi după sosirea lor de vineri la Admiralty House, reședința oficială a guvernatorului general al Australiei, care îl prezintă pe Rege în țară.

Se spune că cuplul a fost emoționat când Sydney Opera House, care poate fi văzut din Admiralty House, a fost iluminat cu o proiecție continuă de imagini cu ei.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Vizita Regelui a fost marcată de numirea sa în rangurile onorifice de Amiral al Flotei, Mareșal și Mareșal în cele trei servicii ale Forțelor de Apărare Australiene.

În altă parte, Asociația Universităților Commonwealth, al cărei patron este Regele, a anunțat lansarea programului de burse Commonwealth al Regelui.

 Programul Regelui cuprinde mai multe întâlniri oficiale

A fost pregătit un răspuns la provocările economice, sociale și de mediu care afectează statele mici insulare în dezvoltare.

„Există atât de multe lucruri pe care le putem învăța unii de la alții în timp ce lucrăm împreună în cadrul Commonwealth-ului pentru a aborda provocările majore ale vremurilor noastre și, așa cum fac aceste burse în statele insulare mici în dezvoltare, pentru a le aborda acolo unde sunt resimțite cel mai acut,” a spus Regele.

În timpul vizitei în țara Commonwealth-ului, vizita Regelui va include sprijinirea proiectelor de mediu și o revizuire navală în Portul Sydney.

Monarhul de 75 de ani este, de asemenea, așteptat să se întâlnească cu doi oameni de știință australieni, Georgina Long și Richard Scolyer, care au efectuat cercetări de pionierat asupra melanomului - unul dintre cele mai comune tipuri de cancer din țară.

Va avea loc o recepție, în capitală, luni, pentru a-l întâmpina pe regele Charles, dar cei șase prim-miniștri de stat, din New South Wales, Victoria, Queensland, Western Australia, South Australia și Tasmania, au declarat că nu pot participa.

O postare de pe contul de X al Familiei Regale a spus că vizita va include discursul Regelui în Parlamentul australian din capitala Canberra.

Regele Charles va participa la summitul liderilor Commonwealth-ului

Tratamentul împotriva cancerului al Regelui a fost suspendat în timpul șederii în Australia și în următoarea etapă a călătoriei în Samoa, unde va participa la un summit al liderilor Commonwealth-ului.

Programul pentru turneul regal nu include angajamente de seară, cine de stat sau ieșiri târzii în cursul zilei.

Un mesaj de pe contul de social media al Familiei Regale a spus: "Înainte de prima noastră vizită în Australia ca Rege și Regină, așteptăm cu nerăbdare să ne întoarcem în această țară frumoasă pentru a celebra culturile și comunitățile extraordinar de bogate care o fac atât de specială."

Revista presei