Putin, mincinos și răzbunător. Kazahstanul simte furia Kremlinului

Putin, mincinos și răzbunător. Kazahstanul simte furia KremlinuluiTokaev și Vladimir Putin. Sursa foto: Kremlin

Vladimir Putin se dovedește și răzbunător față de cei ce nu i se supun, dar și mincinos. Rusia a decis să interzică fructele și legumele din Kazahstan, după ce țara a refuzat să se alăture BRICS, cum ar fi vrut Putin. Decizie pe care purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat acum două zile că o respectă.

Putin, înfuriat de decizia Kazahstanului

Decizia Kazahstanului reprezintă o lovitură pentru șeful Kremlinului, Vladimir Putin.În această săptămână, organul rus de supraveghere a agriculturii a interzis temporar importurile de roșii, ardei, pepeni proaspeți, grâu, semințe de in și linte din Kazahstan.

„Decizia a fost luată din cauza eșecului autorităților competente din Kazahstan de a lua măsuri și pentru a asigura siguranța fitosanitară a teritoriului Rusiei”, a declarat autoritatea Rosselkhoznadzor pe site-ul său.

Tokaev a refuzat BRICS

Măsura restrictivă vine la scurt timp după ce Kazahstanul, cea mai mare economie din Asia Centrală, a refuzat să se alăture BRICS, blocul de economii emergente al cărui președinție deține în prezent Rusia.„În prezent și cel mai probabil în viitorul apropiat, Kazahstanul se va abține de la a depune o cerere la BRICS”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui kazah, Berik Uali, într-un interviu pentru știrile locale de miercuri.

Uali a adăugat că președintele Kassym-Jomart Tokayev s-a exprimat în mod repetat în favoarea Națiunilor Unite ca „organizație internațională universală și de neînlocuit” și a spus că Consiliul de Securitate al ONU ar trebui reformat pentru a ține cont de interesele puterilor regionale.

BRICS 2024

Sumitul BRICS 2024. Sursa foto: unitingtocombatntds.org

Decizia Kazahstanului reprezintă o lovitură pentru președintele rus Vladimir Putin, care încearcă să marcheze BRICS drept o alianță a „majorității globale”, ca parte a eforturilor Moscovei de a contesta Occidentul dominant și de a contesta sancțiunile legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin: Kazahstanul este prietenul nostru

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că BRICS nu înlocuiește ONU, dimpotrivă, „completează, mai degrabă decât contrazice, natura sa internațională”.

„Kazahstanul este prietenul nostru, partenerul nostru strategic, aliatul nostru. Apreciem relațiile noastre. Acesta este primul lucru. Prin urmare, desigur, Kazahstanul însuși ia decizii cu privire la formatul participării sale la anumite organizații”, a spus Peskov.

Tensiunile apar înaintea summitului BRICS programat să aibă loc în perioada 22-24 octombrie în orașul rus Kazan, unde Tokayev va participa în calitate de invitat la o întâlnire extinsă joia viitoare.

Revista presei