SUA, mesaj clar pentru Google și Facebook în legătură cu alegerile din Modova

SUA, mesaj clar pentru Google și Facebook în legătură cu alegerile din Modova Alegeri în Republica Moldova / Sursa foto: Arhiva EVZ

SUA sunt cu ochii pe alegerile din Moldova. În acest sens, senatorul american Ben Cardin, președintele Comisiei pentru Relații Externe a Senatului, a avut o solicitare fermă către Mark Zuckerberg, directorul Meta și Sundar Pichai, directorului general al Alphabet și Google. El le-a scris personal, cerându-le să vegheze asupra rețelelor sociale din Republica Moldova în vederea combaterii dezinformării, arată Foreign Relations Committee

Senatorul SUA, despre alegerile din Moldova: Un moment unic

Senatorul american i-a îndemnat pe cei doi directori care controlează rețelele sociale și platforma Google să aloce suficiente resurse pentru a face față valului de dezinformare din partea Kremlinului.

Vladimir Putin

Vladimir Putin. Sursă foto: kremlin.ru

Ben Cardin se referă la data de 20 octombrie când în Republica Moldova se va desfășura scrutinului prezidenţial şi al referendumului pro-UE.

„Acesta este un moment unic în istoria Moldovei, care va determina viitorul pentru generații de moldoveni - iar decizia trebuie să aparțină exclusiv moldovenilor”, a scris președintele Cardin în scrisoarea sa.

Senatorul cere împiedicarea „influenței străine maligne”

O evaluare recentă realizată de Institutul Naţional Democrat (NDI) arată că influenţa străină „malignă” din partea Rusiei asupra platformelor de social media „reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa integrităţii electorale”.

„Gravitatea acestei decizii care se află în faţa poporului moldovean impune partenerilor Moldovei, precum şi celor care contribuie la moderarea părţilor-cheie ale spaţiului informaţional al Moldovei, sarcina de a împiedica influenţa străină malignă să intervină într-una dintre cele mai importante alegeri pe care moldovenii le vor face vreodată”, a subliniat senatorul american în scrisoarea sa.

Scrisoarea atrage atenția în mod special asupra lui Ilan Șor

Senatorul american menționează ONG-ul din Moldova WatchDog.MD, care monitorizează îndeaproape dezinformarea pe platformele social media.

O analiză recentă a scos la iveală că oligarhul moldovean Ilan Şor, care este sancţionat de SUA, UE, Regatul Unit şi Canada, a cheltuit peste 33.000 de dolari pe reclame pe Facebook numai în luna iunie şi peste 400.000 de dolari de când a fost sancţionat, în octombrie 2022.

De asemenea, publicitatea sponsorizată pe Google „este unul dintre principalele instrumente de dezinformare” în Moldova, iar WatchDog.MD notează că guvernul moldovean nu poate să oprească această campanie de dezinformare fără sprijinul Alphabet.

„Meta / Alphabet are o şansă importantă în această lună de a se asigura că poporul moldovean îşi poate decide propriul viitor. Sper că Meta / Alphabet vor profita de această oportunitate pentru a se asigura că platformele sale sunt un forum pentru o cauză bună”, afirmă în încheierea scrisorilor sale senatorul american Ben Cardin.

Revista presei