Mărul otrăvit din banca lui Ilan Șor. Beneficiarii transferurilor din Rusia s-au trezit cu datorii
- Viorica Gheorghe
- 11 octombrie 2024, 10:03
Republica Moldova. Cel puțin 5 cazuri în care persoanele care și-au vândut votul s-au pomenit cu probleme la bancă au fost raportate oficial. Informația a fost confirmată, pentru TV8, de către ministrul de Interne, Adrian Efros.
Și-au vândut votul, dar regretă
Ministrul de Interne spune că mulți moldoveni care au acceptat mita electorală din partea lui Ilan Șor s-au trezit datornici la banca de unde le-a venit recompensa. Conform oficialului, la poliție au ajuns cinci plângeri care atestă astfel de situații.
„Noi am înregistrat foarte multe apeluri la 112 prin care cetățenii Republicii Moldova denunță astfel de cazuri și denunță circumstanțele prin care au fost atrași în această schemă criminală. Și depun depoziții cine l-a atras și prin ce metode. Au probe video, screen-uri. Noi investigăm aceste cazuri”, a declarat Efros, pentru TV8.
Ministrul i-a îndemnat pe moldoveni să fie cât mai prudenți, atunci când li se solicită datele personale.
„O să încurajez cetățenii ca să facă aceste denunțuri. Să comunice organelor abilitate despre schemele în care au fost atrași. Să denunțe nume, prenume sau circumstanțele prin care au fost atrași prin aceste scheme infracționale”, a conchis ministrul.
Informațiile au fost negate de Ilan Șor. Oligarhul fugar a comentat că ar fi vorba despre „un fals promovat de autorități”.
Mita electorală, se sancțiuni riscă cei implicați
Din luna iulie curent, Centrului Național Anticorupție (CNA) i-a fost atribuită competența aplicării sancțiunilor pentru mita electorală. Ofițerii CNA au raportat câteva cazuri în care sancțiunea a fost aplicată.
„Coruperea electorală pasivă” este o contravenție pentru care legislația prevede o amendă de până la 37.500 de lei.
Peste 100 de procese verbale sunt în proces de examinare, conform instituției.
Ieri, trei persoane afiliate blocului „Pobeda” au fost reținute. Acestea au ajuns în custodia oamenilor legii în urma unor percheziții desfășurate de ofițerii de investigații și procurorii anticorupție, în perioada 8-10 octombrie curent.
S-a stabilit că membri ai unor partide politice conectate la Ilan Șor sunt remunerați lunar din surse tenebre. O parte din bani sunt folosiți pentru a cumpăra voturile cetățenilor.