Zelenski, călătorie în Balcani pentru sprijin

Zelenski, călătorie în Balcani pentru sprijin Volodimir Zelenski. Sursa foto: Platforma X

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu lideri din mai multe țări din sudul Europei pentru a consolida cooperarea cu regiunea, într-un moment în care Kievul vrea să obţină mai mult ajutor militar.

Zelenski despre momentele critice ale războiului

Pentru Volodimir Zelenski, al treilea summit dintre Ucraina și sud-estul Europei, convocat de țara sa și Croația, a reprezentat o oportunitate de a-și consolida sprijinul pentru efortul de război într-un moment în care viitorul relației sale cu SUA este incert din cauza alegerilor din țara nord-americană.

Acest lucru s-a întâmplat - cel puțin pe hârtie -, dar, în plus, președintele ucrainean a vrut să contureze un orizont care reînvie speranța că războiul va ajunge la capăt. Înainte de sfârșitul anului, există "o posibilitate reală" de a avansa spre pace, a spus el.

Potrivit lui Zelenski, lunile cheie vor fi "octombrie, noiembrie și decembrie". Iar motivul ar fi că "situația de pe câmpul de luptă" ar putea permite "să se ia această decizie", a adăugat el, fără a lămuri de ce ia în calcul acum această posibilitate. Totuși, președintele a mai insistat că planul de pace ucrainean este calea de urmat.

"Când planul va fi pe deplin implementat, Rusia își va pierde capacitatea de a amenința Europa", a explicat el.

Ce a obținut Zelenski din Croația

Acestea au fost unele dintre cele mai semnificative concluzii ale unei întâlniri desfășurate în orașul-port Dubrovnik (sudul țării) în care Zelenski a ajuns și a încheiat o serie de acorduri de cooperare cu Croația.

Printre altele, Zagrebul a promis că va ajuta Ucraina să elimine miile de mine antipersonal împrăștiate în prezent în toată țara, va ajuta la reabilitarea răniților și printr-o mai mare colaborare între industriile lor de război.

Acest summit este dovada că "întreaga regiune sprijină Ucraina și poporul ucrainean în lupta sa pentru libertate", a declarat însuși prim-ministrul croat Andrej Plenkovic înainte de începerea reuniunii.

Summitul s-a încheiat şi cu semnarea așa-numitei Declarații de la Dubrovnik de către cele 12 țări participante din Balcani și din Europa de Sud și Ucraina.

Referințe grandioase și promisiuni vagi

Un text cu multe referințe grandioase și promisiuni vagi, dar în care toate țările semnatare și-au reiterat condamnarea agresiunii ruse. Și a reafirmat, de asemenea, sprijinul pentru ambițiile Ucrainei de a adera într-o zi la NATO, care a fost mereu unul dintre obiectivele lui Zelenski.

Victorie Ucraina

Victorie Ucraina / sursa foto: https://www.powervertical.org/

Cert este că Zelenski a călătorit știind că se duce pe un "teritoriu prietenos". De la începutul invaziei rusești pe scară largă, Ucraina s-a bucurat de un climat predominant binevoitor față de țara sa în Balcani, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în alte zone geografice, precum America Latină sau Africa.

Până acum, în conflictul ruso-ucrainean, de fapt, chiar și Serbia, considerată unul dintre cei mai buni aliați ai Rusiei în regiune, a trimis arme și muniții Kievului.

Atât de mult încât însuși premierul sârb, Aleksandar Vučić, a decis în ultimul moment să participe la summit, pe care a ajuns să-l împartă cu președintele Kosovo, Vjosa Osmani, și asta în ciuda faptului că tensiunea dintre Belgrad și Pristina rămâne ridicată.

Zelesnki își caută mai mulți aliați

Pe lângă aceștia, la întâlnirea convocată de Zelenski și Plenkovic au mai participat și șefii de stat, de guvern sau miniștri de Externe ai Sloveniei, Muntenegrului, Greciei, Bulgariei, Albaniei, Bosnia-Herțegovinei, Macedoniei de Nord, Moldovei, României şi Turciei.

Pe fundal, în orice caz, a fost incertitudinea cu privire la alegerile din Statele Unite, până acum unul dintre marii aliați ai Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei și unde necunoscuta este acum ce se va întâmpla dacă Donald Trump, candidatul republican, va câștiga, republicanii fiind mai puțin înclinați să rămână generoși în livrările de război către Kiev.

Atât de mult încât aceasta este a doua călătorie a liderului ucrainean în regiune în mai puțin de un an, după vizita sa din februarie 2024 în Albania. Întâlnirea anterioară fusese în Grecia, în 2022.

(Articol de Irene Savio, El Periodico; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei