Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Chișinău. Întâlnire cu Maia Sandu

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Chișinău. Întâlnire cu Maia Sandu Maia Sandu și Ursula von der Leyen la București Sursa foto: Facebook

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va efectua joi, 10 octombrie, o vizită de lucru la Chișinău. Oficialul european va avea o întrevedere cu președinta Maia Sandu.

Potrivit Serviciului de presă al Președinției, vizita subliniază relația tot mai apropiată între Chișinău și Bruxelles. În urma unei întrevederi, Ursula von der Leyen și Maia Sandu vor susține un briefing de presă.

Aceasta este prima vizită a oficialului european în Republica Moldova, după realegerea sa, în iulie 2024, în funcția de preşedintă a Comisiei Europene, pentru un mandat de cinci ani.

Ursula von der Leyen - un aprig susținător al integrării Republicii Moldova în UE

Ursula von der Leyen este un aprig susținător al parcursului european al Republicii Moldova. Oficialul european a remarcat anterior că se angajează în aceste negocieri „într-un spirit puternic de deschidere”.

Ursula von der Leyen și Maia Sandu

Ursula von der Leyen și Maia Sandu/Sursa foto: presedinte.md

„Suntem în pragul unui moment important care aduce transformări. UE este mai mult decât o uniune politică și economică, este un testament pentru aspirațiile noastre colective pentru pace, securitate, democrație și prosperitate. Negocierile de aderare sunt menite să pregătească candidații pentru responsabilitățile calității de membru al UE și nu există scurtături în această cale. Drumul va fi cu provocări, dar și cu oportunități imense pentru Ucraina și Republica Moldova precum și pentru întreaga noastră uniune”, a spus oficialul.

Uniunea Europeană pregătește un suport de peste 1,8 miliarde de euro

Uniunea Europeană ar putea oferi Republica Moldova asistență financiară în sumă de 1,8 miliarde de euro. Banii ar urma să ajungă în țară în următorii trei ani.

Informația a fost făcută publică de Europa Liberă, care citează surse de la Bruxelles.

Drapelul UE și cel al Republicii Moldova

Drapelul UE și cel al Republicii Moldova/Sursa foto: voceabasarabiei.md

Asistența despre care se discută în aceste zile ar putea fi anunțată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei sale la Chișinău.

Dintre cele 1,8 miliarde de euro pentru Republica Moldova, 1,5 miliarde vor fi sub formă de credite, iar restul - de granturi, scrie aceeași sursă.

Republica Moldova a obținut statutul de stat candidat la UE în iunie 2022. Ulterior, în decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina.

Revista presei